Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 137 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΤε, 24 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Πρόγνωση χιονιά Αττικής, Δευτέρα 7/1/2019 έως Τρίτη 8/1/2019

Πρόγνωση χιονιά Αττικής, Δευτέρα 7/1/2019 έως Τρίτη 8/1/2019

20170110 091736

Και να λοιπόν, που ελπίζουμε πως έφτασε η ώρα να δούμε και στα πεδινά της Αττικής, νιφάδες χιονιού να πέφτουν .
Σίγουρα η Αττική, πέρα του κρύου και κάποιων ποτιστικών βροχοπτώσεων, δεν έζησε την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στο βαθμό που την έζησαν άλλες περιοχές.


Μήπως λοιπόν, ήρθε η ώρα να πάρει το αίμα της πίσω;


Ας ξεκινήσουμε προβλέποντας  τι θα συμβαίνει στην ατμόσφαιρα της χώρας μας αυτό το διήμερο.
Κατά αρχήν να πούμε ότι το κρύο και η παγωνιά παραμένουν, δημιουργώντας μια πολύ δυνατή βάση για τη νέα ψυχρή εισβολή  που θα ρίξει και άλλο τη θερμοκρασία.


Η εισβολή αυτή θα ξεκινήσει από τη Ρωσία με το πιο ψυχρό τμήμα της να αποκόπτεται λίγο βορειότερα της Μαύρης Θάλασσας και την τελική της φάση να διασχίζει το Αιγαίο, αποκτώντας σταδιακά  μια σημαντική μετεωρολογική δυναμική , λόγω του συνδυασμού των ψυχρών αερίων μαζών με την υγρασία της θάλασσας.
Αυτή η δυναμική φαίνεται να προκαλεί τις ιδανικές συνθήκες για τον σχηματισμό υετοφόρων νεφών στο Αιγαίο , που θα έχουν σαν κατάληξη την ανατολική κυρίως Στερεά( και Αττική), ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια , Κυκλάδες και Κρήτη.
Ο καιρός αυτός που ονομάζεται καιρός ανατολικών προσήνεμων λόγω της διεύθυνσης του ανέμου και της κατεύθυνσης του υετοφόρου ρεύματος ,σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να δώσει χιονοπτώσεις στην Αττική και Εύβοια ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ στις Κυκλάδες και στην Κρήτη σε ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.


Πάμε λοιπόν να δούμε...


Με δυνατό κρύο και συννεφιά φαίνεται να ξημερώνει  η Δευτέρα.
Σύντομα και κατά τόπους,  θα ξεκινήσει χιονόνερο  στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις από τα  βόρεια προάστια και πάνω (πιθανόν και χαμηλότερα).
Πολύ γρήγορα τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέσουν , με αποτέλεσμα κοντά στο απόγευμα και μετά ό,τι πέφτει και όπου πέφτει να είναι χιόνι.
Η μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων φαίνεται να είναι από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και το πρωί της Τρίτης, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει και θα φανεί κατά την εξέλιξη της κακοκαιρίας.
Σαν βάση όμως θεωρώ, πως σε όλη την Αττική θα έχουμε, το διάστημα αυτό, πολύ αξιόλογες χιονοπτώσεις , πιο έντονες και με σημαντικές χιονοστρώσεις  στα ανατολικά και βόρεια του νομού, όπου μάλιστα μπορεί να έχουμε και χιονοπτώσεις πολύ ισχυρής έντασης, συνοδευόμενες από αστραπές (χιονοκαταιγίδα).
Στα κεντρικά και δυτικά εκ πρώτης φαίνονται πιο ασθενή τα φαινόμενα   , όμως τη νύχτα της Δευτέρας-ξημερώματα Τρίτης υπάρχει το ενδεχόμενο για σημαντικές εξάρσεις και σε αυτόν τον τομέα, λόγω σύγκλισης ψυχρών υγρών αερίων μαζών από τα Βορειοανατολικά και ψυχρών - ξηρών από τα Βορειοδυτικά.Και αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορώ να το πω από τώρα με σιγουριά , αν και υπάρχει σημαντική υποψία για κάτι τέτοιο.

Ως προς τη χιονόστρωση σε αυτό το τμήμα πιστεύω πως θα υπάρχουν περιοχές με πολύ καλά επίπεδα στρωμένου χιονιού (μεγαλύτερα υψόμετρα) ,  ενώ στα παραθαλάσσια (Πειραιά, Φάληρο κτλ) θεωρώ σαν βάση ,  πως ταράτσες , πεζούλια, αυτοκίνητα , ηλιακοί κτλ. θα γίνουν καλό πεδίο μαζέματος χιονόμπαλων. Από εκεί και μετά όπως είπα δεν αποκλείονται και εκπλήξεις...
Περίπου, από το μεσημέρι της Τρίτης  και μετά  τα φαινόμενα θα εμφανίζονται κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νομού και στην Εύβοια όπου σταδιακά και εκεί θα σταματήσουν , μέχρι το απόγευμα -βράδυ.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις 6-8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση από  τη Δευτέρα με μέγιστη κοντά στους 5 βαθμούς, ενώ την Τρίτη δεν θα ξεπεράσει τους 3-4 βαθμούς.
Με λίγα λόγια λοιπόν , θεωρώ πως θα έχουμε πολύ καλές χιονοπτώσεις στην Αττική-Εύβοια ακόμα και δίπλα στη θάλασσα, με τα ανατολικά και βόρεια να έχουν τα πρωτεία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι  αποκλείεται να ζήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές σημαντικές καιρικές συγκινήσεις.
Καλά να περνάτε και φρόνιμο  είναι να αναζητήσετε από τώρα τις αλυσίδες του αυτοκινήτου σας!

Επιμέλεια: Γιώργος Πατσουλάκης (snowlover)

Σχόλια   

 
#11 STELLAG 06-01-2019 19:33
Καλησπέρα χρόνια πολλά. Για δυτική αττικη προς πετρουπολη γνωριζετε κάτι?
Παράθεση
 
 
#12 snowlover 06-01-2019 22:00
Παραθέτοντας STELLAG:
Καλησπέρα χρόνια πολλά. Για δυτική αττικη προς πετρουπολη γνωριζετε κάτι?

Αναμένουμε χιονόπτωση και εκεί. Κατά διαστήματα μάλιστα ισχυρή.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση