Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 162 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τρ04162024

Last updateΤρ, 16 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Αττική Ισχυρή επιδείνωση προ των πυλών (!) - (Χιονο)πρόγνωση καιρού 07-08/03/2011

Ισχυρή επιδείνωση προ των πυλών (!) - (Χιονο)πρόγνωση καιρού 07-08/03/2011

Ενας Χειμώνας, χωρίς ιδιαίτερες καιρικές εξάρσεις καταφθάνει στο τέλος του.. Αυτό βεβαίως δεν ισχύει καιρικά αλλά ημερολογιακά (επίσημα στις 22 Μαρτίου με την εαρινή ισημερία). Από μετεωρολογικής απόψεως τα πράγματα διαφοροποιούνται σε σημαντικό βαθμό.
Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί ότι η αναμενόμενη ψυχρή εισβολή θα θυμίσει μία αντίστοιχη κατά το Δεκέμβρη του 2010, αφού τα χαρακτηριστικά και των δύο συνάδουν αρκετά (αν και η αναμενόμενη θα είναι πιο υετοφόρα).
Πρωτού παρουσιάσουμε τα γενικότερα χαρακτηριστικά του καιρού των επόμενων ημερών, ας επισημάνουμε τι επικρατεί σε γενικές γραμμές στην Ευρώπη..
Εκτεταμένο ridge (πεδίο υψηλών πιέσεων στη μέση τροπόσφαιρα) επηρεάζει τη περιοχή της Βρετανίας-Σκωτίας-Γερμανίας-Γαλλίας-Ολλανδίας-Βελγιου, ως απότοκος του αζορικού αντικυκλώνα στον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να επικρατεί στις προαναφερθείσες περιοχές καλοκαιρία. Στην αντίπερα όχθη, η νότια και Ανατολική Ευρώπη επηρεάζεται από διαταραχές διαφορετικής φύσεως.
Από τη Δευτέρα 07/03/11, η κακοκαιρία που επηρεάζει τη Ρωσία θα κινηθεί με ραγδαίους ρυθμούς νοτιότερα. Ενα κομμάτι του ιδιαίτερα ενισχυμένου πολικού αεροχείμμαρου θα αποκοπεί από το κυρίως "σώμα" και θα μεταφέρει πολύ ψυχρές αέριες μάζες στα Βαλκάνια (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Βεβαίως, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, η κατάβαση αυτού του αποκομμένου κομματιού θα συνοδευτεί και από ένα εκτεταμένο short wave trough το οποίο ταχύτατα θα λάβει τη μορφή ψυχρής λίμνης. Συνεπώς, η πτώση της θερμοκρασίας και στα επιφανειακά στρώματα θα γίνει αισθητή κατά τη διάρκεια της Δευτέρας από βορρά προς νότο, λόγω της μετάβασης ενός ταχέως κινούμενου back door cold front (ψυχρής μετωπικής επιφάνειας). Ταυτόχρονα όμως, ο εξωτροπικός κυκλώνας στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου θα υποστεί έντονη εκβάθυνση, προκαλώντας ισχυρότατους βορειοανατολικούς ανέμους στα βορειοδυτικά κράσπεδά του.
Ας περάσουμε στο δια ταύτα..
blizzard

Πρόγνωση καιρού Αττικής - Δευτέρα 07/03/11


Από τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατεί ιδιαιτέρως βαρύ σκηνικό, αποτελούμενο από πυκνά stratocumulus, stratus & altostratus κατά βάση. Κάποιες ψεκάδες ή ασθενείς βροχοπτώσεις θα σημειώνονται αρχικά, γενικευμένου χαρακτήρα, οι οποίες από το μεσημέρι και έπειτα θα αποκτήσουν μέτρια ένταση. Οι άνεμοι μέχρι τις απογευματινές ώρες θα πλέουν από Βορειοανατολική συνιστώσα, εντάσεως 3-4 μπόφορ. Ο υδράργυρος δε θα ανέλθει σε επίπεδα μεγαλύτερα των 5-6 βαθμών κελσίου (στα βορειότερα τμήματα 2-3 βαθμούς χαμηλότερα)Ταυτόχρονα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε περιοχές με υψόμετρο >550 μέτρων, αν λάβουμε υπόψη τα επίπεδα παγοποίησης. Το σκηνικό του καιρού σταδιακά θα αλλάξει χαρακτήρα κατά τις βραδυνές ώρες.. Η μορφή πλέον των υδάτινων κατακρημνίσεων θα αρχίσει να λαμβάνει στερεή όψη.. Πιο συγκεκριμένα, ο υετός θα εξακολουθήσει να εκδηλώνεται με ασθενείς-μέτριες εντάσεις, όμως θα συνοδεύεται από ραγδαία ενίσχυση των Βορειοανατολικών ανέμων (κατά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου και έπειτα), οι οποίοι θα αγγίζουν τα 7 μπόφορ σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής και ταυτόχρονα από πτώση του υδραργύρου. Ετσι λοιπόν, οι χιονοπτώσεις πλέον θα σημειώνονται από το ύψος ων 200-250 μέτρων και άνω, ενώ στα υπόλοιπα πεδινά η βροχόπτωση θα λάβει τη μορφή σταγονιδίων μικρής διαμέτρου (ως είθισται) ή χιονόνερου.



Πρόγνωση καιρού Αττικής - Τρίτη 08/03/11


Κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας ο υετός θα εκδηλώνεται αμείωτος, κυρίως σε προσήνεμες περιοχές των ορεινών όγκων όπου εκεί ο μηχανισμός ορογραφικής ανύψωσης, συνδιαζόμενος με τον ισχυρό γεωστροφικό στροβιλισμό στο ύψος των 500 μιλιμπάρ θα δώσει ισχυρή ώθηση στα φαινόμενα. Ταυτόχρονα, οι χιονοπτώσεις πλέον (που θα λάβουν το χαρακτήρα χιονοθύελλων) θα εντοπίζονται από τα 150μ. ενώ προς τα ξημερώματα, αναμένεται γενικευμένο κύμα χιονοπτώσεων σε όλο το Νομό από μηδενικό υψόμετρο ! Εξαρση των φαινομένων αναμένεται μεταξύ πρωινών και μεσημβρινών ωρών, όπου θα σημειώνονται μέτριες/ισχυρές χιονοπτώσεις σε όλο το Νομό (ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα), ενώ σε περιοχές προσήνεμες της Πεντέλης και της Πάρνηθας αναμένεται να σημειωθεί αξιόλογη χιονόστρωση που θα δημιουργήσει κατά τόπους και προβλήματα. Οσο βαδίζουμε προς τις απογευματινές-βραδυνές ώρες τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν εξασθένιση, παρόλ'αυτά η ανατροφοδότηση από τα θερμά νερά του Αιγαίου είναι δεδομένη.Με τα τωρινά δεδομένα, χιονόστρωση θα σημειωθεί και στο κέντρο της Αθήνας, της οποίας το ύψος δε δύναται ακόμη να προσδιοριστεί λόγω της ευμεταβλητότητας των μετεωρολογικών παραμέτρων. Οσον αφορά το πεδίο των ανέμων, αυτοί θα πνέουν από Βόρειες-Βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί-πολύ ισχυροί εντάσεως 6-7 μπόφορ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στους 0-2 στα πεδινά της Κεντρονότιας Αττικής, στους -3 - 0 στα υπόλοιπα τμήματα. Οσον αφορά τα επίπεδα του windchill (θερμοκρασία που αισθάνεται το ανθρώπινο σώμα) αυτό θα κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα! Επίσης, απαιτείται η δέουσα προσοχή στους δρόμους, όπου λόγω των προηγηθέντων βροχοπτώσεων θα δημιουργηθούν προβλήματα ένεκα της παγοποίησης..



Σημείωση προς όλους τους εκδρομείς:
Αξίζει να σημειωθεί, πως η επιδείνωση του καιρού θα κάνει αισθητή την παρουσία της και σε άλλα μέρη της χώρας. Χιονοπτώσεις λοιπόν θα σημειωθούν από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας σε ολόκληρη τη περιοχή της Βόρειας και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και σε όλα τα πεδινά της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε όλη τη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης). Απαραίτητες οι αντιολισθιτικές αλυσίδες! Επιπλέον, οι εντάσεις των ανέμων στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από το μεσημέρι της Δευτέρας θα είναι τέτοιες (8-10 μπόφορ) που δε θα επιτρέπουν την όποια διέλευση.

Επιμέλεια: Δημήτρης Σεμερτζίδης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση