Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 114 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα03292024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Αττική Δεύτερη διαδοχική κακοκαιρία από τα δυτικά - Πρόγνωση καιρού Αττικής - Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Δεύτερη διαδοχική κακοκαιρία από τα δυτικά - Πρόγνωση καιρού Αττικής - Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

michail-athens-nimbo-cumulonimbus

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ - Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

 

Λίγες ώρες μετά την πρόσφατη πρώτη σοβαρή και γενικευμένη - στον Ελλαδικό χώρο - κακοκαιρία, η οποία χαρακτηρίστηκε τόσο από ένταση όσο και από διάρκεια, νέα διαταραχή απασχολεί τη χώρα μας, προερχόμενη εκ νέου από τα δυτικά. Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο αναλυτικά.

Ήδη από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης, και ενώ στην χώρα μας βρισκόταν στην τελική της φάση η παρελθούσα κακοκαιρία, βαρομετρικό χαμηλό της Ατλαντικής ροής, εγκατεστημένο στην Βόρεια Θάλασσα και βρισκόμενο σε φάση εξασθένησης, αναγκάστηκε υπό την πίεση τριών παραγόντων: του βαθέως βαρομετρικού χαμηλού στον βόρειο Ατλαντικό (Α, βλ. χάρτης 1), του αντικυκλώνα των Αζόρων (Β, βλ. χάρτης 1), και του ακτικυκλωνικού συστήματος στην περιοχή της δυτικής Ρωσίας (Γ, βλ. χάρτης 1), να εκφυλιστεί νοτιότερα. Αυτή η σκάφη χαμηλών πιέσεων (long-wave trough), κινούμενη νοτιότερα μετέφερε κάπως ψυχρές αέριες μάζες στην μέση τροπόσφαιρα που αποκόπηκαν πάνω από τα θερμά νερά της κεντρικής Μεσογείου. Έτσι, η σύγκλιση των πολικών, υγρών και ασταθών αερίων μαζών από τον βορειοανατολικό Ατλαντικό, και των θερμών νερών της Μεσογείου, οδήγησε σε δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στη θάλασσα της Λιγουρίας (βορειοδυτική Ιταλία). Το εν λόγω βαρομετρικό χαμηλό κινήθηκε ανατολικά-νοτιοανατολικά, και διαμέσου της Αδριατικής, προς τα Βαλκάνια, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας (ψυχρό και θερμό μέτωπο, troughs).

 

paragontes-kikloforias-atmosferas-23-24-25-sept

Χάρτης 1: Διακρίνονται οι παράγοντες που οδήγησαν στην αποκοπή της ψυχρής λίμνης, το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε και η κίνησή του, καθώς και οι διαδοχικές φάσεις του ψυχρού μετώπου που το συνοδεύει.

 

Μέσα στην Πέμπτη, η ανατολική κίνηση του ψυχρού μετώπου και της trough που προηγούταν αυτού, οδήγησε στο να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στην δυτική Ελλάδα, οι οποίες προς το βράδυ και μέσα στη νύχτα προς την Παρασκευή απέκτησαν τοπικά έντονο χαρακτήρα.

Την Παρασκευή, το ψυχρό μέτωπο, εκτεινόμενο από την νότια Αδριατική μέχρι και τον κόλπο της Σύρτης, στα βόρεια παράλια της Λιβύης, κινήθηκε ακόμη ανατολικότερα, επηρεάζοντας και περιοχές της νοτιοδυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καθώς και της δυτικής Κρήτης, υποβοηθούμενο από το νοτιοδυτικό ρεύμα και την αυξημένη δυνατότητα ανωμεταφοράς, στο νότιο - κυρίως - Ιόνιο, παράγοντες που διευκόλυναν τη δημιουργία πυρήνων καταιγιδών.

Και μέσα στο Σάββατο αναμένεται το ψυχρό μέτωπο να διασχίσει και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, μεταφέροντας την κακοκαιρία και στα ανατολικά ηπειρωτικά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Αττική.

Αναλυτικά για το νομό Αττικής, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015:

Η κύρια διαταραχή απομακρύνεται στροβιλιζόμενη ενδότερα στην βόρεια-βορειοδυτική Βαλκανική χερσόνησο, επεκτείνοντας το ψυχρό μέτωπο ανατολικότερα (βλ. χάρτης 2). Ήδη από τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες του Σαββάτου, οργανωμένη γραμμή καταιγίδων θα βρίσκεται σε ισχύ στην δυτική και νοτιοδυτική Πελοπόννησο κινούμενη γρήγορα προς τα ανατολικά.

 

psixro-metopo-sat-26-sept

Χάρτης 2: Το ψυχρό μέτωπο προτού διασχίσει την ανατολική ηπειρωτική χώρα, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

 

Έτσι, η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετά πυκνές νεφώσεις μεγάλων υψών που ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους μικρής διάρκειας στην δυτική Αττική και τη Σαλαμίνα. Η προαναφερθείσα γραμμή καταιγιδών, αναμένεται να φθάσει στον κόλπο του Σαρωνικού τα ξημερώματα του Σαββάτου, έχοντας όμως εξασθενήσει, και θα επηρεάσει το νομό από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τα φαινόμενα δεν θα είναι ιδιαίτερα έντονα: βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης, με πιθανότητα για διάσπαρτες σύντομες καταιγίδες, ενώ δεν θα έχουν ιδιαίτερη διάρκεια, όπως ίσως αρχικά αναμενόταν. Έτσι, μέσα το μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται, η συννεφιά θα περιοριστεί και θα δώσει τη θέση της στην μερική ηλιοφάνεια, με κάποια νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης να δημιουργούνται πλησίον των ορεινών όγκων, και κυρίως στον Υμηττό και την Πεντέλη. Ο σχετικά καλός καιρός θα διατηρηθεί μέχρι το απόγευμα, όταν και σταδιακά θα καταστεί άστατος, και από τις πρώτες βραδινές ώρες, δεν αποκλείεται οι νεφώσεις αυτές να δώσουν τοπικές μπόρες με πιθανότητα για κάποια ηλεκτρικά φαινόμενα, κυρίως στην ανατολική-βορειοανατολική Αττική και τις αντίστοιχες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 26οC στην δυτική και βόρεια Αττική και από 20 έως 27oC στα υπόλοιπα τμήματα.
[ Τοπικά, λόγω των συνθηκών ηλιοφάνειας τις μεσημβρινές ώρες, η θερμοκρασία ίσως φθάσει 1-2 βαθμούς υψηλότερα. Επίσης, η πιθανή ύπαρξη φαινομένων τις πρωινές ώρες ίσως παρατείνει την πρωινή δροσιά, με θερμοκρασίες λίγο χαμηλότερες από τις αναγραφόμενες ελάχιστες. ]

Οι άνεμοι νωρίς το πρωί στο Σαρωνικό θα πνέουν από νότιες-ελαφρά νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση στα 3-4 bf, στρεφόμενοι σταδιακά σε ανατολικούς-νοτιοανατολικούς προς το μεσημέρι και το απόγευμα, με μικρή εξασθένιση ως προς την ένταση. Στο νότιο Ευβοϊκό, από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις θα πνέουν το πρωί στα 3-4, τοπικά ίσως 5 bf ενώ θα εξασθενήσουν το απόγευμα και το βράδυ.

 

Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
+4 #1 snowlover 25-09-2015 21:50
Μπράβο, Μιχαήλ ! Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 
 
+4 #2 kronos- 25-09-2015 21:50
μιχαλη ευγε
Παράθεση
 
 
+4 #3 ringo2 25-09-2015 21:53
μιχαηλ καλη επιτυχια
Παράθεση
 
 
+4 #4 Weatherman1 25-09-2015 23:20
Εύγε!!! Φοβερός!!! :-)
Παράθεση
 
 
+2 #5 Teometeo 26-09-2015 21:09
Μπράβο Μιχάλη
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση