Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 223 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 4pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Αττική Λευκή Πρωτοχρονιά στην Αττικη - Προοπτική καιρού από 27 έως και 31 Δεκεμβρίου 2016

Λευκή Πρωτοχρονιά στην Αττικη - Προοπτική καιρού από 27 έως και 31 Δεκεμβρίου 2016

snow-over-acropolis-BSF

 

Ο μαλακός καιρός του τελευταίου τριημέρου φαίνεται πως θα αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» του 2016, καθότι από αύριο Τρίτη και κυρίως το τριήμερο των παραμονών της Πρωτοχρονιάς το χειμερινό σκηνικό θα επανέλθει για τα καλά. Κύριο χαρακτηριστικό της επερχόμενης μεταβολής θα είναι τα χιόνια μέχρι και ταπολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής χώρας, όπως επίσης και στα ημιορεινά και ορεινά της νότιας χώρας, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Στη Βόρεια και Δυτική Ελλάθα τα φαινόμενα θα είναι πιο σύντομα, με τσουχτερό κρύο και παγετό κατά τις βραδινές ώρες.

Ειδικότερα για την Αττική, για αύριο Τρίτη θα πρέπει να περιμένουμε γλυκό καιρό με ηλιοφάνεια και καθαρό ουρανό, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει ελαφρά πτώση (2-3 βαθμοί) και δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 12 βαθμούς στα κέντρικά και νότια τμήματα, ενώ στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Ωστόσο, από το βράδυ της Τρίτης και προς ξημέρωμα Τετάρτης, ο καιρός θα αρχίσει να κλείνει από τα βόρεια με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και ασθενείς βροχές που στα ορεινά του νομού (<800 μ) θα μεταφράζονται σε ασθενείς χιονοπτωσεις.

Από μεθαύριο η Αττική θα αρχίσει να μπαίνει σιγά- σιγά στο «κυρίως πιάτο» της κακοκαιρίας. Η Τετάρτη θα είναι μία αισθητά κρύα ημέρα για το νομό, χωρίς φαινόμενα αλλά με τσουχτερό κρύο και τη θερμοκρασία να ξεπερνά μετά βίας τους 8-9 βαθμούς στα πεδινά τμήματα. Από το βράδυ της ίδιας ημέρας, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και προς το ξημέρωμα της Πέμπτης ο καιρός θα κλείσει από τα βορειοανατολικά, με χιονοπτώσεις κατά τόπους έντονες, που μέχρι το πρώτο φως της ημέρας θα έχουν επεκταθεί ακόμα και σε ημιορεινές-ημιπεδινές περιοχές του νομού. Στο διάστημα αυτό ίσως κάποιες χιονομπόρες να σημειωθούν ακόμα και στα βόρεια προάστια.

Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης ο καιρός θα παραμείνει κλειστός σε ολόκληρο σχεδόν το νομό και όσο η ψυχρή μάζα ενισχύεται στα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας, τόσο θα «πέφτουν» και τα σχετικά υψόμετρα των χιονοπτώσεων. Έτσι, δεν αποκλείεται από το μεσημέρι της Πέμπτης νιφάδες να πέσουν και στο κέντρο της Αθήνας ενώ σε εξάρσεις ίσως οι χιονοπτώσεις να είναι πιο πυκνές, ιδίως προς το βράδυ. Στο ίδιο διάστημα, οι χιονοπτώσεις στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά τμήματα του νομού θα είναι πολύ ισχυρές και οι χιονοστρώσεις από τα 300-350 μ. και πάνω θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα θα σημειώνονται ασθενείς βροχοπτώσεις ή χιονόβροχο.

Από το βράδυ της Πέμπτης θα σημειωθεί μία προσωινή παύση φαινομένων στα κεντικά και νότια του νομού, όμως στα βόρεια, βορειοδυτικά και ανατολικά τμήματα οι χιονοπτωσεις θα συνεχίζονται αμείωτες. Όμως, προς το ξημέρωμα της Παρασκευής και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, το χαμηλό που θα σχηματισθεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με νοτιοανατολική κίνηση θα ευνοήσει ως προς την ενίσχυση των φαινομένων σε ολόκληρο τον νομό και εφόσον το επιτρέψουν οι θερμοκρασίες, δεν αποκλείεται να δούμε ισχυρές χιονοεξάρσεις ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα, με προοπτική να συνεχισθούν μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου. Φυσικά, δεν θα πρέπει να αναμένουμε χιονοστρώσεις σε περιοχές της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά <250 μ.), όμως περιοχές όπως η Κηφισιά, οι Θρακομακεδόνες, η Πεντέλη, η Εκάλη, ο Διόνυσος, η Ν. Ερυθραία, η Σταμάτα, η Δροσιά, η Χασιά και η Ιπποκράτειος Πολιτεία θα ντυθούν στα λευκά, έστω και αν οι χιονοστρώσεις αφορούν κυρίως τις γνωστές επιφάνειες (αυτοκίνητα, κεραμμύδια κτλ).

Από το μεσημέρι του Σαββάτου ο καιρός αναμένεται να ανοίξει, όμως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε ολόκληρο το νομό, χωρίς να πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ολικού παγετού από το βράδυ της ίδιας ημέρας και προς το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς. Να σημειωθεί πως εξ αιτίας των μικροαλλαγών που εμφανίζουν τα πλέον πρόσφατα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων, δεν αποκλείεται τα δεδομένα να μεταβληθούν ελαφρώς, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο σενάριο!

Καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλους!
Επιμέλεια: aitheras

Σχόλια   

 
+2 #1 snowlover 26-12-2016 16:18
Μπράβο, Γιάννη για την πρόγνωσή σου!
Καλή επιτυχία σου εύχομαι!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση