Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 174 καιρόφιλοι και 2 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πα03292024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Αττική Παγωνιά και χιόνια το Σαββατοκύριακο στην Αττική - Ανάλυση / Πρόγνωση καιρού Αττικής 7+8 Ιανουαρίου 2017

Παγωνιά και χιόνια το Σαββατοκύριακο στην Αττική - Ανάλυση / Πρόγνωση καιρού Αττικής 7+8 Ιανουαρίου 2017

intro

Πριν ξεκινήσουμε την πρόγνωση, ας πάρουμε μια "γεύση" από τον καιρό που επικράτησε στη Νέα Φιλαδέλφεια (υψόμετρο 118 μέτρα) σήμερα το μεσημέρι, με τη θερμοκρασία στους 14 βαθμούς, λίγο πριν την έλευση της διαταραχής!


1

Εδώ βλέπουμε χαμηλά, διάσπαρτα, νέφη (stratocumulus δηλαδή στρωματοσωρείτες), που δε δίνουν κανένα φαινόμενο (μόνο ασθενείς τοπικές βροχές κι ΟΧΙ πάντα).

2

Με το κάθετο βέλος, βλέπουμε χαμηλά νέφη (stratus δηλαδή στρώματα) πάνω από την Πάρνηθα, ενώ με το οριζόντιο βέλος βλέπουμε περισσότερα stratocumulus να καλύπτουν τον ουράνιο θόλο!

3

Σε αυτήν την εικόνα βλέπουμε τα σημαντικότερα νέφη που θα μας απασχολήσουν, τα nimbostratus (στρωματομελανίες) να καλύπτουν σταδιακά μεγάλο μέρος του ουρανού! Τα συγκεκριμένα είδη, θα μας απασχολήσουν, καθώς είναι αυτά που θα δώσουν τις χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες!!!!

4

Μετά το πέρασμα του θερμού μετώπου και λίγο πριν την έλευση του ψυχρού, δημιουργήθηκε αστάθεια με πυργοειδείς σωρείτες (toweringcumulus)!

Εξέλιξη του καιρού τις προσεχείς ώρες:

Αυτήν την ώρα έχουμε νεφώσεις, που κατά τόπους είναι αυξημένες. Οι νεφώσεις αυτές είναι χαμηλές (stratus δηλαδή στρώματα), ενώ παρατηρούνται και διάσπαρτα, μεσαία νέφη (altocumulus δηλαδή υψισωρείτες)! Και οι δύο αυτές κατηγορίες νεφών, ΔΕΝ θα δώσουν κανένα φαινόμενο προς το παρόν! Όσο βαδίζουμε προς το απόγευμα, τα νέφη θα αρχίσουν να πυκνώνουν από τη βορειο-ανατολική Αττική, όπου στο «παιχνίδι» θα μπουν τα μεσαία νέφη (υψιστρώματα δηλαδή altostratus). Τα συγκεκριμένα νέφη θα είναι υπεύθυνα για τη σταδιακή αλλαγή του καιρού και τις βροχοπτώσεις που θα σημειώνονται! Παράλληλα, λόγω της αστάθειας, θα αναπτυχθούν και πυργοειδείς σωρείτες (toweringcumulus), μιας και θα έχουμε μια «πάλη» μεταξύ του θερμού μετώπου που φεύγει και του ψυχρού που βρίσκεται ήδη στη βόρεια Ελλάδα!! Συνεπώς θα έχουμε βροχές, μέτριας έντασης! Προς το βράδυ, και καθώς ο καιρός θα κρυώσει πολύ, θα αρχίσει να χιονίζει στα ορεινά και ημιορεινά μας! Γενικά, θα πρέπει να χιονίζει, στο διάστημα 8-9 η ώρα τη νύχτα, σε υψόμετρα μεγαλύτερα από τα 500 μέτρα στο νομό μας! Τα φαινόμενα παρόλα αυτά θα παρατηρούνται κατά διαστήματα και η έντασή τους θα αυξομειώνεται!

Σάββατο 7/1/2017:

Ήδη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, θα έχουμε χιονοπτώσεις στα βόρειο-ανατολικά προάστια, ακόμα και σε πεδινές περιοχές (πάνω από τα 200 μέτρα κατά μέσο όρο), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειώνεται βροχή ή χιονόνερο! Κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα σημειώνονται χιονοπτώσεις στο νομό Αττικής, με εξαίρεση τα παράκτια τμήματα που θα σημειώνεται χιονόνερο καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι στα όρια της χιονόπτωσης! Στα βόρειο-ανατολικά τμήματα, οι χιονοπτώσεις θα έχουν μέτρια ένταση και πιθανόν κατά διαστήματα να γίνονται πυκνές, οπότε και θα έχουμε και χιονοστρώσεις στις γνωστές-ευαίσθητες επιφάνειες και σταδιακά και στους δρόμους! Το πρωινό, θα βρει τα βορειο-ανατολικά προάστια στα «λευκά», ενώ στον υπόλοιπο νομό Αττικής, θα σημειώνονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα (μέτριας έντασης) και μόνο στα παράκτια, θα σημειώνεται χιονόνερο ή χιόνι! Θα υπάρχουν και ανοίγματα στον καιρό, σε αυτά τα τμήματα μέσα στην ημέρα!

Οι χιονοπτώσεις θα παραμείνουν κυρίως στα βορειο-ανατολικά τμήματα, ενώ στα υπόλοιπα θα επικρατεί συννεφιά, κατά βάση, με τις χιονοπτώσεις να είναι πιο τοπικές και φυσικά πιο ασθενείς! Όλα αυτά έως την Κυριακή το πρωί… Από κει και μετά, πάμε για ουσιαστική βελτίωση αλλά το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό, με ισχυρό παγετό σε πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο τη νύχτα και νωρίς το πρωί, κυρίως της Δευτέρας!!

Ας δούμε τις θερμοκρασίες που επικράτησαν το μεσημέρι:

map1

Αύριο, οι μέγιστες θερμοκρασίες του μεσημεριού... Σημαντική η πτώση της θερμοκρασίας, κατά 12-13 βαθμούς σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα!!

map2

Ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί της Κυριακής!!!

map3

Μέγιστες θερμοκρασίες το μεσημέρι της Κυριακής

map4

Ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί της Δευτέρας, με ισχυρό παγετό στα βόρεια προάστια!!!!

map5

Κι εδώ σας παραθέτουμε τις χιονοστρώσεις, όπως αυτές αναμένεται να παρατηρηθούν στον συγκεκριμένο χιονιά! Οι πιο ευνοημένοι-λάτρεις του χιονιού θα είναι οι κάτοικοι των βορειο-ανατολικών προαστίων, όπου θα παρατηρηθούν χιονοστρώσεις! Εκτιμώμενες χιονοστρώσεις έως 5 εκατοστά! Γενικά, στα δυτικά, κεντρικά και νότια, θα το στρώσει μόνο σε ευαίσθητες επιφάνειες, ενώ στα παράκτια, θα υπάρχουν απλές χιονοπτώσεις, χωρίς χιονοστρώσεις!!

Χρόνια πολλά!!! Να ευχαριστηθείτε όλοι τον επικείμενο χιονιά και να τον απολαύσετε, μιας και ΔΕΝ αναμένονται να δημιουργηθούν προβλήματα από τις εντάσεις των φαινομένων!!!!

Επιμέλεια: Σπύρος Ζαπάντης (Weatherman)

Σχόλια   

 
+1 #1 snowlover 06-01-2017 21:32
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου, Σπύρο, ρεαλιστική. Μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις και που εξηγείς την έλευση της διαταραχής. Αν και έχω κάποιες αντιρρήσεις στην εξέλιξη , ειδικά για Σάββατο απόγευμα και μετά που βλέπω εξάρσεις και στα πιο χαμηλά, σου εύχομαι καλή επιτυχία!
Παράθεση
 
 
+1 #2 George1612 06-01-2017 21:44
Πολυ καλή η ανάλυση και ρεαλιστική!..ομ ως σου εύχομαι να πέσεις έξω όσον αφορά την ένταση των φαινομένων :lol:
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση