Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 128 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΤε, 24 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Θεαματική εισβολή της κακοκαιρίας από τα βορειοδυτικά με έντονες χιονοπτώσεις - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος 03/01/2019

Θεαματική εισβολή της κακοκαιρίας από τα βορειοδυτικά με έντονες χιονοπτώσεις - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος 03/01/2019

thundersnow

Το πρώτο ποδαρικό που μας έκανε το 2019 με τις έντονες βροχές στη κεντρονότια Ελλάδα , αλλά και τις πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και τα ορεινά της Πελοποννήσου ήταν απλά το ορεκτικό πιάτο σε μία πολύ δραστήρια μεσημβρινή κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το κυρίως (καιρικό) πιάτο έχει ήδη αρχίσει να μας επηρεάζει στη βορειοδυτική Ελλάδα εδώ και λίγη ώρα όπως έχει περιγραφεί από τη χθεσινή πρόγνωση καιρού.

Πριν αναλύσουμε την επικείμενη κακοκαιρία , θα ήθελα να γράψω κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία για την συγκεκριμένη διαταραχή:

  • Η συγκεκριμένη κακοκαιρία θα έχει αρκετές εξάρσεις περισσότερο πάνω από τα ηπειρωτικά και λιγότερο πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές.
  • Η κύρια μάζα ψύχους εγκλωβίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας και τμηματικά στη κεντρική και τη δυτική Ελλάδα. Ως εκ τούτου ο παγετός την Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι ισχυρός τμηματικά στη κεντρική Ελλάδα και σε περισσότερες περιοχές στη βόρεια Ελλάδα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ολικού παγετού.
  • Η πρόγνωση έχει χωριστεί σε 2 μέρη για την αποφυγή παρερμηνεύσεων τόσο στα σύμβολα όσο και στη χρονική εκδήλωση των φαινομένων.
  • Τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα (από πλευράς χιονοπτώσεων) θα εντοπιστούν σε αρκετά μεγάλο τμήμα της κεντρικής - ανατολικής Θεσσαλίας στους νομούς Καρδίτσας - Λάρισας - Μαγνησίας , στη δυτική - κεντρική Στερεά Ελλάδα και στους νομούς Βοιωτίας - Φθιώτιδας - Φωκίδας - Ευρυτανίας ,  στην Ήπειρο (νομός Ιωαννίνων) , στη δυτική Μακεδονία (νομός Γρεβενών - Κοζάνης - Φλώρινας)
  • Τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα (από πλευράς βροχοπτώσεων) θα εντοπιστούν στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο , τις Κυκλάδες , τα Δωδεκάνησα , τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου , τμηματικά στην Αττική , την Κρήτη και τη νότια Εύβοια.


Ας δούμε αναλυτικά τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες 24 ώρες για τον καιρό στη χώρα μας.

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος - Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

ellada-03-01-2019a


Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειώνονται χιονοπτώσεις μέτριας ή και τοπικά ισχυρής έντασης στη δυτική Μακεδονία και μέσα στις πόλεις όπως η Φλώρινα , η Καστοριά , τα Γρεβενά , η Κοζάνη και η Πτολεμαϊδα. Παράλληλα το κύμα των χιονοπτώσεων θα αρχίσει να απλώνεται από τα βορειοδυτικά προς τα ανατολικά - νοτιοανατολικά με το πρώτο φως της ημέρας και στις περιοχές της δυτικής - βόρειας Θεσσαλίας , της Ηπείρου , των νήσων στο βόρειο Ιόνιο και τοπικά στη κεντρική Μακεδονία αρχικά από τα 500μ. υψόμετρο με προοδευτική πτώση των υψομέτρων έως και τα πολύ πεδινά τμήματα. Δεν αποκλείεται τοπικά και στη Κέρκυρα να εμφανιστούν χιονοπτώσεις στις πεδινές ή και παραθαλάσσιες περιοχές νωρίς το πρωί. Στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου προβλέπονται βροχές ή σποραδικές καταιγίδες (τις πρωινές ώρες) και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς και πιθανόν στα πολύ ψηλά τμήματα της Ζακύνθου , ενδεικτικά υψόμετρα από τα 600-800μ. υψόμετρο και άνω.

Τοπικές βροχές ή χιονόνερο στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στα πολύ πεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις ασθενούς ή μέτριας έντασης έως το μεσημέρι , με προσωρινή παύση των φαινομένων έως αργά το απόγευμα και από τις πρώτες βραδυνές ώρες αναμένονται και εκεί εκ νέου μέτριας ή και ισχυρής έντασης χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά.

Για τη συνέχεια και έως τις πρώτες μεσημβρινές ώρες , το κύμα των χιονοπτώσεων θα επεκτείνεται προοδευτικά προς τη κεντρική Ελλάδα και θα επηρεάσει τη Θεσσαλία με χιονόνερο ή και με ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πολύ πεδινά τμήματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στα Τρίκαλα , την Καλαμπάκα , την Καρδίτσα , τη Λάρισα και την πόλη του Βόλου αναμένονται αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις μέσα στη διάρκεια της ημέρας με κορύφωση της έντασης το μεσημέρι και το απόγευμα (για τη Λάρισα και την πόλη του Βόλου οι χιονοπτώσεις θα εμφανιστούν λίγο πριν ή λίγο πιο μετά από τις μεσημβρινές ώρες με μέτρια ή και ισχυρή ένταση). 

ellada-03-01-2019b
Για την Στερεά Ελλάδα οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν κυρίως μέρος της δυτικής Στερεάς έως και τις ημιορεινές / ημιπεδινές περιοχές ενώ στις πολύ πεδινές περιοχές θα σημειωθεί χιονόνερο με πιθανότητα παροδικών χιονοπτώσεων όπως στην Πρέβεζα και το Αγρίνιο, την κεντρική Στερεά Ελλάδα έως και τις πεδινές περιοχές μέχρι τα 200-300μ. υψόμετρο και τέλος για την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Έυβοια αρχικά προβλέπονται βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες προς τις μεσημβρινές ώρες , χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά τμήματα άνω των 700μ. και προοδευτικά από αργά το μεσημέρι και μέσα στο απόγευμα τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατεβαίνουν ώρα με την ώρα. Τη νύχτα θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της Αττικής* - Βοιωτίας - Εύβοιας έως τα 100-200μ. υψόμετρο

Στην Πελοπόννησο καιρός θα ξεκινήσει άστατος με βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά τμήματα , χιονοπτώσεις στα ορεινά άνω των 800-1000μ. στα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Ισχυρές βροχοπτώσεις ή και καταιγίδες στα νότια - ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου προς τις μεσημβρινές ώρες και πυκνές χιονοπτώσεις άνω των 1100-1200μ. στα ορεινά. 
Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική - ανατολική και τοπικά στη βόρεια Πελοπόννησο με εξασθένηση των φαινομένων ενώ στη δυτική Πελοπόννησο σποραδικά φαινόμενα βροχόπτωσης ή χιονόνερου θα απασχολήσουν τα πεδινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά ή και ημιορεινά τμήματα έως 400-600μ. υψόμετρο

Στις Κυκλάδες ,την Κρήτη , τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσει αραιή συννεφιά με γρήγορη επιδείνωση του καιρού τις πρωινές ώρες αρχικά με βροχές και πιθανόν ισχυρές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα στις προαναφερθείσες περιοχές. Μερική εξασθένηση των φαινομένων σε Κρήτη και τοπικά στις Κυκλάδες αργά το απόγευμα και μέσα στη νύχτα.


Αττική:

Ο καιρός στην Αττική θα παρουσιάσει μέσα σε 24 ώρες δύο πρόσωπα. 
Από τις πρώτες πρωινές ώρες αυξημένες νεφώσεις θα επικρατήσουν στο νομό και θα σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές στα δυτικά και νότια τμήματα με προοδευτική επιδείνωση μέχρι τις προ-μεσημβρινές ώρες. Ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στα γύρω ορεινά έως τα 700-800μ. υψόμετρο χωρίς να αποκλείεται στη βορειοδυτική Αττική πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες να χιονίσει έως τα 500-600μ.
Λίγο πριν τις μεσημβρινές ώρες , έντονες βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν την Αττική από τα δυτικά - νοτιοδυτικά μέχρι και το απόγευμα με αυξημένη πιθανότητα και το λεκανοπέδιο της Αττικής να έχει καταιγίδα προς το μεσημέρι , ενώ παράλληλα πυκνές χιονοπτώσεις θα πέσουν σε όλα τα ορεινά με προοδευτική πτώση των υψομέτρων χιονόπτωσης από το απόγευμα και μετά.

Ο καιρός θα καταστεί αρκετά χειμωνιάτικος με τις χιονοπτώσεις να πολιορκούν σε πρώτη φάση τη βορειοδυτική Αττική έως και τα 200-300μ. υψόμετρο με τα φαινόμενα χιονόπτωσης να εμφανίζονται στις περιοχές: Βίλια - Ερυθρές - Κάζα - Δερβενοχώρια - Οινόη. Τις πρώτες βραδυνές ώρες μέχρι και τα μεσάνυχτα υπάρχουν αρκετά αυξημένες πιθανότητες οι χιονοπτώσεις να εμφανιστούν και μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής αρχικά στα δυτικά και βόρεια προάστια έως τα 150-250μ. υψόμετρο και υπάρχει πιθανότητα τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στον Πειραιά αλλά και τοπικά στα ανατολικά προάστια να χιονίσει για λίγες ώρες. Στα βόρεια προάστια και τα βόρεια του νομού οι χιονοπτώσεις φαίνεται πως θα ξεκινήσουν αρχικά από τα 500μ. υψόμετρο και μέχρι αργά τη νύχτα θα κατέλθουν έως τα 200-250μ. υψόμετρο χωρίς να αποκλείεται τοπικά και για λίγο χαμηλότερα μέσα στη διάρκεια της νύχτας. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων προς το ξημέρωμα της Παρασκευής.  Στη νότια - ανατολική Αττική θα βρέχει στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας έως και αργά τη νύχτα.

Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες θα πνέουν ανατολικοί έως 3-4 Μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες και μετά , ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση στα 6 έως και τοπικά τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως το μεσημέρι από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα και μετά.


Θεσσαλονίκη:

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει τις πρώτες πρωινές ώρες ο καιρός στη Θεσσαλονίκη. Αυξημένες νεφώσεις με εκδήλωση βροχής ή χιονόνερου τις πρώτες ώρες της ημέρας, χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά έως τα 400-500μ. υψόμετρο. Πολύ γρήγορα και μέχρι πριν τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ξεκινήσει κανονική χιονόπτωση στα προάστια και μέσα στη πόλη της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσουν έως αργά το απόγευμα με σταδιακή εξασθένηση / παύση των φαινομένων τη νύχτα.

Πολύ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι οδηγοί λόγω ολισθηρότητας του δρόμου τόσο μέσα στη πόλη όσο και στο νομό.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις , ισχυροί έως πολύ ισχυροί 6-7 Μποφόρ , τοπικά και τα 8 Μποφόρ στον Θερμαϊκό κόλπο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου.


Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση