Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 259 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Χειμερινού τύπου υποτροπιασμός του καιρού / Εκτίμηση Ελλάδος - Δευτέρα 22/10/12

Χειμερινού τύπου υποτροπιασμός του καιρού / Εκτίμηση Ελλάδος - Δευτέρα 22/10/12

the park in the autumn rain Wallpaper di0zj
 
Το Φθινόπωρο είναι μία δεύτερη Ανοιξη, όπου κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι είχε πει ο Γάλλος συγγραφέας Albert Camus.
 
Στη χώρα μας, συνιστά ένα απόφθεγμα που το βιώνουμε εμπράκτως.
 
Εχοντας ήδη διανύσει το 1/3 του Φθινοπώρου (σύμφωνα με τη Φθινοπωρινή ισημερία η οποία τοποθετείται στις 21 Σεπτεμβρίου) οι καλοκαιρινές συνθήκες με σύντομες παύσεις καλά κρατούν. Ενα σκηνικό, το οποίο διαφαίνεται ότι θα μεταβληθεί άρδην ήδη από την αυριανή ημέρα (Κυριακή - 21/10). Στροβιλιζόμενη ψυχρή λίμνη, χωροθετούμενη στη Μαύρη θάλασσα, εμπλουτίζεται με υδρατμούς και δείχνει αποφασιστική να κινηθεί νοτιοδυτικά επηρεάζοντας ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής χώρας μας. Αν και συνιστά περισσότερο μία χειμερινή διάταξη, παρά ταύτα εισερχόμενη στα θερμά νερά του Αιγαίου θα αποκτήσει ασταθή χαρακτηριστικά, γεγονός που υποδηλώνει και τη ξέσπασμα καταιγίδων.
 
Το μεγαλύτερο καιρικό ενδιαφέρον θα εντοπιστεί τη Δευτέρα, όπου και θα επικεντρωθούμε στην παρούσα εκτίμηση (την Κυριακή, 21/10, οι βροχοπτώσεις θα περιοριστούν σε κεντροβόρεια τμήματα του Αιγαίου και την προσήνεμη στο βορειοανατολικό άνεμο Εύβοια). Ετσι λοιπόν, ήδη από τις μεταμεσονύκτιες ώρες της Κυριακής, κατά τη μετάβαση προς τη Δευτέρα (22/10/12) και καθώς θα οδεύουμε προς τα ξημερώματα αυτής, βροχοπτώσεις θα σημειώνονται στο Βόρειο - Βορειοανατολικό Αιγαίο (Λήμνος, Ιμβρος, Αη Στράτης, Λέσβος, Σποράδες, Χίος), την Εύβοια, την Αττική, τα Δυτικά Κυκλαδονήσια, την Ανατολική Κρήτη -κυρίως κατά μήκος του κόλπυ Μεράμπελου- τις Κάσο και Κάρπαθο (όπου στο καιρικό μενού θα συμπεριλαμβάνονται και οι καταιγίδες) και τη Ρόδο (ασθενέστερες). Τα πιο αξιοσημείωτα φαινόμενα εκ των ανωτέρω περιοχών μάλλον θα λάβουν χώρα στην Εύβοια, στην οποία κυρίως κατά μήκος των δύο ορεινών της όγκων (Δίρφη και Οχη), θα σημειωθούν πολύ έντονες και διαρκείας βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα ευεργετικές για τους ταμιευτήρες. Μάλιστα, οι έντονες σταθερής εντάσεως βροχοπτώσεις, θα συνοδευτούν κι από κάποια διάσπαρτα φαινόμενα καταιγίδων. Επιπλέον, λόγω του ισχυρού βορειοανατολικού ρεύματος, η υγρασία του Αιγαίου θα εναποτίθεται στα προσήνεμα στη τραμουντάνα τμήματα, γεγονός που σημαίνει ότι θα επηρεαστεί σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό φερ'ειπείν η περιοχή της Κύμης απ'τη Νέα Αρτάκη ή την Ερέτρια. Στην Αττική, τα φαινόμενα θα περιορίζονται στα βόρεια και ανατολικά τμήματα.
 
sea-cloudy-rain
Οδευόμενοι προς το γιόμα, τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται ακατάπαυστα στα προαναφερθέντα τμήματα της Εύβοιας, ενώ ενίσχυση θα παρουσιάσουν στα Βόρεια τμήματα της Αττικής (από το ύψος του Κάλαμου μέχρι τις Ερυθρές, ενώ θα επηρεαστούν και τμήματα της Βοιωτίας , βλ. Θήβα). Οι βροχοκουρτίνες στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας θα ενταθούν. Οσον αφορά τα υπόλοιπα τμήματα της Αττικής, κατά βάση ο ουράνιος θόλος θα απαρτίζεται από νεφώσεις σκουρόχρωμες στη βάση, γενικά ένα σκηνικό που θα παραπέμπει στο βάθος του Φθινοπώρου, με κάποιες παροδικές βροχοπτώσεις. Τα λιγότερα φαινόμενα θα τα δεχθούν τα νοτιοδυτικότερα τμήματα, πλησίον του Υμμητού και τα νησιά του Σαρωνικού. Επιπλέον, επέκταση των φαινομένων αναμένουμε και στην υπόλοιπη κεντροδυτική Κρήτη -στις περιοχές τις προσήνεμες στο βόρειο άνεμο-. Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά θα επηρεαστούν από βροχοπτώσεις μέτριας εντάσεως αλλά διαρκείας.
 
Καθώς θα σουρουπώνει τα φαινόμενα θα σημειώσουν εξασθένιση σημαντική σχεδόν σε όλα τα τμήματα. Κάποια διάσπαρτα κι ασθενή φαινόμενα θα σημειώνονται στα Κυκλαδονήσια, στην Ανατολική Πελοπόννησο, την προσήνεμη Κρήτη, την Αττική, το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στην Εύβοια κάπως ενισχυμένα. Παρόλ'αυτά, καθώς θα οδεύουμε προς τις μεσονύχτιες ώρες η ψυχρή λίμνη υπάρχει πιθανότητα να δείξει κι πάλι τη δόντια της, με εκ νέου έντονες βροχοπτώσεις με σημείο εκκίνησης και πάλι την Εύβοια. Αυτό το ενδεχόμενο όμως, χρίζει παρακολούθησης. Θα ενημερωθείτε από το Meteoclub Team, είτε με εκτίμηση που θα εκδοθεί την Κυριακή , 21/10, είτε κατά τη διάρκεια της Δευτέρας υπό τη μορφή nowcast.
 
Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν σημαντική κάμψη. Οι μέγιστες θα σημειωθούν στα Βόρεια τμήματα της χώρας, τα οποία θα παραμείνουν ανεπηρέαστα και θα εξακολουθούν να μαστίζονται από τα φαινόμενα ξηρασίας. Ετσι λοιπόν, στη Δυτική Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 25 βαθμούς κελσίου (στην πόλη της Θεσσαλονίκης τους 23 βαθμούς). Επιπλέον, και τμήματα της Δυτικής Πελοποννήσου θα απολαύσουν θερμοκρασίες (24-25 C) ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανθρώπινη διάθεση. Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ο υδράργυρος δε θα ανέλθει των 20-21 βαθμών κελσίου. Κάτι αντίστοιχο προσδοκάμε και στην Αττική, όπου οι μέγιστες θα σημειωθούν στα νοτιοδυτικότερα τμήματα.
 
Οι άνεμοι, θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με εντάσεις που θα αγγίζουν τα 7 μπόφορ στο Βόρειο Αιγαίο, τα 5-6 μπόφορ στο Κεντρονότιο. Από το ύψος του Ικαριου Πέλαγους και νοτιότερα, οι εντάσεις δε θα ανέρχονται των 3-4 μπόφορ, με κυριαρχούσα τη βορειοδυτική συνιστώσα. Στο Ιόνιο Πέλαγος, αν και αρχικώς θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, σταδιακώς εντός της ημέρας θα μεταβληθούν σεβορειοδυτικούς εντάσεως 4-5 μπόφορ.
 
Ας θυμηθούμε μαζί έναν πίνακα του Issac Levitan, νοσταλγώντας τις ξέγνοιαστες στιγμές που ζήσαμε και δυνάμεθα να ζήσουμε εντός της φύσης.
 
A Wooded Path In Autumn
 

Eπιμέλεια/σύνταξη : Σεμερτζίδης Δημήτρης (Meteojim)
 

Σχόλια   

 
#1 Teometeo 20-10-2012 20:46
Katapliktiki analisi ,dimitri!!Ta eysima moy akomi mia fora!!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση