Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 167 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΤε, 24 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση O καιρός στην Αττική τη νέα εβδομάδα, ανάλυση κυκλοφορίας της ατμόσφαιριας

O καιρός στην Αττική τη νέα εβδομάδα, ανάλυση κυκλοφορίας της ατμόσφαιριας

congestus
 
 
Εκτίμηση του καιρού στην Αττική, για την νέα εβδομάδα... "Παρέλαση" βροχοχαμηλών από τα δυτικά - Στο βάθος, ιστορική κακοκαιρία για το σύνολο της Ευρώπης.
 
 
Ανάλυση της κυκλοφορίας:
 
Την νέα εβδομάδα στον Ελλαδικό χώρο αναμένεται να συνεχιστεί η διέλευση διαταραχών από τα δυτικά, προερχόμενων από τον κόλπο της Σύρτης και το βόρειο και ανατολικό Ιόνιο.
 
Όπως διακρίνετε και στον παρακάτω χάρτη, η διαταραχή που μας επηρέασε μέσα στο Π/Σ/Κ 23-24 & 25/01/15 θα κινηθεί ανατολικότερα εμφανώς εξασθενημένη... Πολύ γρήγορα όμως ήδη από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, νέα διαταραχή θα πάρει τη θέση της, με κέντρο υφέσεως στο νότιο Ιόνιο / νοτιοδυτική Πελοπόννησος.
 
ifesi-deuteras-tritis
 
Η διαταραχή αναμένεται να επηρεάσει την χώρα μας με εκ νέου βροχές και καταιγίδες όχι μόνο στην δυτική Ελλάδα, αλλά και σε αρκετές ανατολικότερες περιοχές. Ενδεικτικός ο ακόλουθος χάρτης υετού για τις βραδινές ώρες της Δευτέρας και τις βραδινές ώρες της Τρίτης...
 
ietos-deutera-triti
 
Πολύ σύντομο όμως θα είναι το πέρασμα αυτής της ύφεσης. Ωστόσο, εκ νέου νέο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να μας επισκεφθεί εκ δυσμών, με συμπεριφορά παρόμοια των προκατόχων του στον Ελλαδικό χώρο. Αιτία της νέας αυτής διαταραχής θα είναι η αποκοπή ενός μικρής έκτασης αλλά αρκετά ψυχρού τμήματος αερίων μαζών από τα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη στην Αδριατική, όπου θα προκληθεί κυκλογέννεση, και το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί νοτιότερα στο νότιο Ιόνιο, επηρεάζοντας την χώρα μας. Χαρακτηριστικοί οι κάτωθι χάρτες. Η νέα αυτή διαταραχή θα μας επηρεάσει την Τετάρτη από τις μεσημβρινές ώρες, και την Πέμπτη.
 
apokopi-limnis-kiklogennesi-adriatiki
 
Η συνέχεια αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς από την Παρασκευή 30/01 αναμένεται να λάβει χώρα μια σπάνια και εντυπωσιακή διάταξη, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωπαικής ηπείρου. Εκτενής, συμπαγής και ψυχρότατος αυλώνας, προερχόμενος από τον βόρειο Ατλαντικό, αναμένεται να διεισδύσει στην ηπειρωτική Ευρώπη μέχρι και την χώρα μας. Με λίγα λόγια, ο πολικός αεροχείμαρρος, ο οποίος θα αποκτήσει εξαιρετικά υψηλές τιμές πάνω από την Δυτική Ευρώπη (Ισπανία, Βισκαικός κόλπος) θα συντελέσει στο να κατέλθει ένα από τα βαθύτατα βαρομετρικά χαμηλά της Ατλαντικής ροής ατόφιο σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της ηπείρου μας, διατηρώντας τα εγγενή του χαρακτηριστικά σε μεγάλο βαθμό. Η διάταξη, όπως προείπαμε, είναι σπάνια και αναμένεται να επιφέρει μεγάλη κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς ηπείρου!
 
atofia-kathodos-avlona
 
Είναι εντυπωσική η έκταση του αυλώνα, καθώς αυτός καλύπτει το σύνολο σχεδόν της Ευρωπαικής ηπείρου, ενώ πολυάριθμα είναι και τα κέντρα υφέσεων, στον παραπάνω χάρτη.
isxirotatos-polikos-aeroxeimarros
 
Σε γενικές γραμμές, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας αυτής στην χώρα μας θα είναι οι σφοδροί δυτικογενείς άνεμοι, που κατά τόπους στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 - 10 bf! Βέβαια, θα σημειωθούν και ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με ιδιαίτερη έμφαση και διάρκεια στην Δυτική πλευρά της οροσειράς της Πίνδου (δηλαδή στη δυτική ακτογραμμή της χώρας) και στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο, ενώ στις αναλοτικότερες ηπειριωτικές περιοχές αναμένεται να δημιουργηθεί ομβροσκιά (περιορισμένα και ασθενέστερα φαινόμενα). Φυσικά στις ορεινότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αναμένονται σφοδρές χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1000m.)
 
Όμως για όλα αυτά θα δημοσιευτεί νεότερο και σαφώς αναλυτικότερο άρθρο, προσεχώς στο Meteoclub.gr.
 
Όσο για τον νομό Αττικής, η καιρική εξέλιξη τις επόμενες ημέρες αναμένεται ως εξής:
 
Υπόλοιπο Δευτέρας:
 
Καθώς η προαναφερθείσα διαταραχή θα πλησιάζει την χώρα μας από τα δυτικά, θα έχουμε αύξηση της αστάθειας στην ατμόσφαιρα, ο καιρός θα θυμίζει θερμική καλοκαιρινή αστάθεια, με τοπικές νεφώσεις στον νομό, κυρίως στους ορεινούς όγκους. Προς τις απογευματινές ώρες, αναμένεται άυξηση των νεφώσεων και θα πρέπει να σημειωθούν βροχές που σταδιακά θα γενικευτούν, ενώ αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο καταιγίδας στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα (προς την Νοτιοανατολική Αττική), χωρίς να αποκλείεται και γενίκευση αυτής τις βραδινές κυρίως ώρες. Ο καιρός θα συνεχιστεί άστατος μέσα στη νύχτα, με τοπικούς όμβρους.
 
Οι άνεμοι για το υπόλοιπο της μέρας, θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις, στα 3-4 τοπικά στα ανοιχτά του Σαρωνικού και του νοτίου Ευβοικού 5 bf, ενώ η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
 
Τρίτη 27/01/15
 
Ο καιρός την Τρίτη θα καταστεί άστατος με τοπικές νεφώσεις που θα είναι πιο αυξημένες στους ορεινούς όγκους. Τις πρωινές ώρες θα συνεχιστεί το μοτίβο της νύχτας, ενώ είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές μέσα στην ημέρα, κυρίως στα δυτικότερα τμήματα. Όσο θα βαδίζουμε προς τις βραδινές ώρες, οι βροχές αυτές ίσως να έχουν πιο γενικό χαρακτήρα στην δυτική Αττική.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς έως μέτριοι, 3-4 bf, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, ίσως μια μικρή πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές της.
 
Επόμενες ημέρες
 
Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Τετάρτη, με περιορισμό της αστάθειας στο πρώτο μισό της ημέρας. Αυτό σημαίνει πως η ημέρα μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες θα κυλήσει με τοπικές νεφώσεις που δεν θα είναι ικανές να δώσουν κάποιο φαινόμενο. Ωστόσο, από τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται πύκνωση των νεφών από τα δυτικά-νοτιοδυτικά, και κοντά στα μεσάνυχτα, θα πρέπει να σημειωθούν οι πρώτες βροχές στα Δυτικά και Κεντρικά τμήματα. Μέσα στη νύχτα, οι βροχές θα επεκταθούν και θα ενταθούν και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι βροχερός για το σύνολο του νομού, κυρίως μέχρι τις μεσημβρινές-πρώτες απογευματινές ώρες.
 
Την Τετάρτη, αναμένεται ένα νότιο ενισχυμένο ρεύμα που θα φτάνει τα 5-6 bf τοπικά, αλλά γρήγορα αυτό θα σταφεί σε βοειοδυτικό (καθώς η διαταραχή θα απομακρύνεται) με μικρή εξασθένηση προς το βράδυ, όταν και οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς από διάφορες γενικά διευθύνσεις. Και την Πέμπτη, οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις (επικρατέστερο το βόρειο-βορειοανατολικό ρεύμα καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται στο Αιγαίο κινούμενο ανατολικά) με ασθενή κατά βάση ένταση.
 
Για το ερχόμενο Π/Σ/Κ 30-31/01 & 01/02 θα δημοσιευτεί νεότερο και αναλυτικότερο άρθρο με τα πιο "φρέσκα" προγνωστικά στοιχεία, καθώς τότε αναμένεται και η κάθοδος του ισχυρού αυλώνα στην Ευρωπαική ήπειρο.
 
Με εκτίμηση: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
+3 #1 Teometeo 26-01-2015 21:31
Mixάλη με καλύπτεις απολύτως !!Άψογος,απο τα τέλη της εβδομάδος αναμένουμε θύελλα και επικίνδυνα πράγματα,το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο θα είναι ο άνεμος!
Παράθεση
 
 
+4 #2 snowlover 26-01-2015 21:32
Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά, Μιχαήλ. Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 
 
+3 #3 kronos- 26-01-2015 23:12
μιχαλακη ευγε και πληρης και ουσιαστικη η εκτιμηση σου ;-)
Παράθεση
 
 
#4 michail 27-01-2015 11:01
Έτσι Θοδωρή, αναμένουμε και τα δικά σου φώτα για τα επερχόμενα!!! ;-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση