Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 213 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τρ04162024

Last updateΤρ, 16 Απρ 2024 8am

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Σημαντική επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά-βορειοδυτικά. Βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για το Σαββατοκύριακο 10&11 Οκτωβρίου 2015

Σημαντική επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά-βορειοδυτικά. Βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για το Σαββατοκύριακο 10&11 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ – Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

pelekas-corfu-huge-intense-lightning-storm

Καλό και ήρεμο πρόσωπο παρουσίασε ο καιρός μέσα στην Παρασκευή, με λίγες νεφώσεις στους ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας, πιο πυκνές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, χωρίς όμως να συνοδεύονται από κάποια αξιόλογα φαινόμενα. Αργά το βράδυ όμως, πυρήνες καταιγιδών θα προσεγγίσουν τα δυτικά τμήματα, προμηνύοντας την νέα αλλαγή του καιρού που θα επακολουθήσει καθώς νεα ατμοσφαιρική διαταραχή προσεγγίζει τη χώρα μας από τα δυτικά-βορειοδυτικά.

Πιο αναλυτικά:

Βαρομετρικό χαμηλό έχει ήδη εισέλθει στα βορειοδυτικά κράσπεδα του κόλπου της Σύρτης, όπου οργανώνεται σημαντικά. Συνδυαζόμενο δε με τις υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας και τους ιδιαίτερα αυξημένους δείκτες αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, επιφέρει και θα επιφέρει ως αποτέλεσμα την εκρηκτική ανάπτυξη ογκωδών πυρήνων και τις γενικευμένες και ισχυρές καταιγίδες αυξημένης ηλεκτρικής δραστηριότητας. Η κακοκαιρία θα κινηθεί βορειοανατολικά προς την νότια Αδριατική, επηρεάζοντας με ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα τη Μάλτα, τη Σικελία, την κεντρική και νότια Ιταλία, τη δυτική ακτογραμμή της Βαλκανικής χερσονήσου (Κροατία, Αλβανία, Βοσνία κλπ, σταδιακά θα επεκταθεί στα ενδότερα τμήματα της χερσονήσου) και τη βορειοδυτική (σταδιακά και στην υπόλοιπη βόρεια-βορειοανατολική)γωνιά της χώρας μας.

trexousa-fasi-xamilou-vradi-paraskevis

Η τρέχουσα φάση της διαταραχής (βραδινές ώρες Παρασκευής).

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Τα πρώτα φαινόμενα στον Ελλαδικό χώρο θα σημειώνονται ήδη από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Το θερμό μέτωπο, το οποίο θα προπορεύεται του ψυχρού κατά την κίνηση και το στροβιλισμό του χαμηλού, θα δώσει συμπαγή νεφοκάλυψη στον ουρανό και βροχές και τοπικές καταιγίδες στη δυτική ακτογραμμή, με έμφαση στην Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο (Κέρκυρα, Παξοί). Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, η αστάθεια θα κυριαρχήσει στις προαναφερθείσες περιοχές, καθώς και στην δυτική (κατά τόπους και στην κεντρική) Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, όπου θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενδεχομένως με έντονο χαρακτήρα. Κάποιες νεφώσεις με τοπικές ασθενείς βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη, κυρίως στα δυτικά τμήματα και πλησίον των ορεινών όγκων. Απομεινάρια των πυρήνων της Πελοποννήσου ενδέχεται να επηρεάσουν την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, καθώς και τις Κυκλάδες το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου με τη μορφή μπόρας. Προοδευτικά, προς το απόγευμα και μέσα σε αυτό, ο καιρός θα καταστεί πιο συμπαγής στα βορειοδυτικά, και αναμένονται γενικευμένες ισχυρές βροχές και καταιγίδες με σημαντική πιθανότητα χαλαζοπτώσεων, αρχικά στην Κέρκυρα (συμπεριλαμβανομένων των Παξών και των Διαποντίων νήσων) και τις ύστερες βραδινές ώρες και μέσα στη νύχτα, και στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Αιτία για την επιδείνωση αυτή του καιρού, θα είναι η διέλευση του ψυχρού μετώπου του συστήματος, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, μέσα στη νύχτα του Σαββάτου προς το ξημέρωμα της Κυριακής. Καλός θα είναι ο καιρός στο νότιοανατολικό Αιγαίο μέχρι και τις βραδινές ώρες, όπου αναμένεται κάποιες νεφώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα φτάσει τους 22-24 οC στα βόρεια, τους 26-27 οC στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, με πιθανότητα για λίγο υψηλότερες τιμές στην βόρεια Κρήτη και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, λόγω του ισχυρού καταβάτη νοτίου ανέμου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα 6-7 bf στο Ιόνιο, από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις, ενώ στο Αιγαίο θα είναι μεταβλητοί και ασθενείς (2-3 bf), με στροφή σε νοτίους αργά το βράδυ.Λόγω των σχεδόν θυελλωδών ανέμων, είναι πιθανή η εμφάνιση υδροστροβίλων στο Ιόνιο πέλαγος μέσα στο Σάββατο.

metopa-sistimatos-sat-sun-10-11-oct
Συνοπτική κατάσταση του συστήματος, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, συμπαγής γραμμή καταιγίδων εκτεινόμενη από την Μεσσηνία μέχρι την κεντρική Μακεδονία, θα κινηθεί ανατολικότερα. Έτσι, σε κλοιό έντονων βροχών και καταιγίδων θα εισέλθουν το μεσημέρι η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, καθώς και το βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο. Στην Πελοπόννησο θα διατηρηθούν οι βροχές και οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες, ενώ στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία, το μέτωπο θα παρουσιάζει τάσεις διάσπασης. Ακόμη, το πρωί της Κυριακής αναμένονται κάποιες βροχοπτώσεις στο ανατολικό Αιγαίο, από τη Ρόδο μέχρι και τη Σαμοθράκη, χωρίς όμως ιδιαίτερα αξιόλογο χαρακτήρα. Τις μεσημβρινές ώρες, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, θα πρέπει να αναμένεται ένα σύντομο πέρασμα καταιγίδων μέσα στο απόγευμα, γρήγορα όμως οι νεφώσεις θα περιοριστούν και θα επικρατήσει ξαστεριά το βράδυ. Σημαντική βελτίωση θα έχουμε αργά το απόγευμα και στις περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, ο καιρός βαθμιαία θα βελτιώνεται όσο θα προχωράμε στο απόγευμα, θα επιμείνει όμως κάποια αστάθεια που θα δίνει τοπικούς όμβρους, ίσως συνοδευόμενους και από λίγα αστραπόβροντα. Αργά το απόγευμα και το βράδυ, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα παράλια της Θράκης και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου και θα παραμείνουν - με τάσεις εξασθένησης - μέχρι την αλλαγή της ημέρας. Καλός θα είναι ο καιρός στην Κρήτη και στο νότιο Αιγαίο μέσα στην Κυριακή, με πιθανότητα μονάχα για πρόσκαιρες βροχοπτώσεις στις βόρειες Κυκλάδες, κατά τη διέλευση του μετώπου το απόγευμα. 

Η θερμοκρασία θα αημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της μέσα στο Σάββατο, καθώς στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει και τους 28-29 οC, ενώ στα δυτικά, η ύπαρξη νεφώσεων και φαινομένων μέσα στο μεσημέρι θα περιορίσει τη θερμοκρασία στους 24-25 oC. Η.. άτυχη της ημέρας φαίνεται να είναι η βόρεια Κρήτη, όπου οι θυελλώδεις καταβάτες νότιοι άνεμοι και η ηλιοφάνεια, θα εκτοξεύσουν τη θερμοκρασία ακόμη και στους 32-34 oC.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν μέσα στη νύχτα προς την Κυριακή σε νοτιοδυτικούς εντάσεως 6-7 bf, με μικρή εξασθένηση στα 4-5 bf προς το βράδυ, ενώ στο Αιγαίο, το νοτιοδυτικό ρεύμα θα ενισχυθεί σημαντικά, φτάνοντας τα 6-7, τοπικά και 8 bf, με μικρή επίσης εξασθένηση στα 5 bf τις βραδινές ώρες.

Σημειωτέον πως μέσα στην Κυριακή θα παρατηρηθεί μεταφορά αφρικάνικης σκόνης στη νότια Ελλάδα, και κυρίως στην Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.


Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
#1 ringo2 09-10-2015 20:43
συγχαρητηρια μικρε και καλη επιτυχια
Παράθεση
 
 
+1 #2 michail 09-10-2015 20:51
Να αναφέρω πως η εικόνα στην κορυφή του άρθρου είναι από το 2007, και από έναν εκτεταμένο πυρήνα καταιγίδας στα ανοιχτά της δυτικής Κέρκυρας. Είναι ένα δείγμα για να καταλάβουμε τι εστί Ιόνιο, εμείς που δεν είχαμε ποτέ την τύχη να βιώσουμε κάποια από τις θεαματικές καταιγίδες του... :-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση