Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 229 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας έως και τη Δευτέρα του Πάσχα - Πότε θα βρέξει στη χώρα μας

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας έως και τη Δευτέρα του Πάσχα - Πότε θα βρέξει στη χώρα μας

Storm 1024x576
 
Με αρκετές βροχές ξεκίνησε το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου για μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας. Με μουντό και βροχερό πρόσωπο φαίνεται να ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει ο φετινός Απρίλιος, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για την τήρηση των Πασχαλινών εθίμων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Η κατάσταση σήμερα:

Διαλυμένος σε τρία κομμάτια εμφανίζεται ο πολικός στρόβιλος στους χάρτες των προγνωστικών μοντέλων τις τελευταίες ημέρες.

voreio imisfairio 26 04 16


Πιο συγκεκριμένα, δύο ψυχρές λίμνες επηρεάζουν την περιοχή της Ευρώπης και της Αμερικής.
Η μία ψυχρή λίμνη βρίσκεται στη Βόρεια Ευρώπη, έχοντας σχηματίσει βαρομετρικό χαμηλό το οποίο μέσα στις επόμενες ώρες θα καταστεί αβαθές, και στροβιλίζεται σε anti-clock wise. Τα πολλαπλά επιμέρους κέντρα χαμηλών πιέσεων είναι οι αιτίες για τις διάσπαρτες κακοκαιρίες που θα πλήττουν την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Ακόμη, το ψυχρό μέτωπο που σαρώνει την Κεντρική Ευρώπη με αργούς ρυθμούς σε συνδυασμό με τις ψυχρές αέριες μάζες, καθίσταται υπεύθυνο για τις χιονοπτώσεις σε πολλές πόλεις της ηπείρου.

Το δεύτερο κομμάτι του πολικού στροβίλου έχει κατέλθει σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος 60 μοιρών και συγκεκριμένα στο ΒΑ κομμάτι του Καναδά.
Συνοδεύεται από ψυχρό και θερμό μέτωπο εκαντάδων χιλιομέτρων στα Νότια και τα Βόρεια αντίστοιχα, και προκαλεί αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας στο ΒΑ κομμάτι της ηπείρου, καθώς και στον Δυτικό Ατλαντικό.
Υποστηριζόμενο από ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα (500 hPa) και αρκετά ψυχρές αέριες μάζες στα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, δίνει επίσης αρκετά έντονες χιονοπτώσεις στις γύρω περιοχές.

Πώς οι δύο διαταραχές θα επηρεάσουν τη χώρα μας το Πάσχα:

Προς το τέλος της εβδομάδας, η ατμοσφαιρική διαταραχή που αυτήν την στιγμή επηρεάζει τη Βόρεια Ευρώπη, θα κινηθεί ελαφρώς δυτικότερα. Η πορεία της αν και ξεκαθαρισμένη, δεν φαίνεται να μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβώς δυτική, ούτε το ίδιο το σύστημα οπισθοδρομούν, καθώς τα αβαθή χαμηλά στη ΝΑ πλευρά του θα τείνουν να το επαναφέρουν στην αρχική του θέση.

pieseis evropi 26 04 16


Την ίδια ώρα, ο αυλώνας της ΒΑ Αμερικής θα κινείται ανατολικότερα, και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ενωθεί με τον αυλώνα της Ευρώπης στην περιοχή του Ατλαντικού.
Κατά την ένωση, τα απομεινάρια του Ευρωπαϊκού αυλώνα θα «κόβουν» την Ευρώπη στα δύο, με μια long-wave trough να φτάνει έως και την Κεντρική Μεσόγειο.

Στο νότιο τμήμα της long-wave trough και στα νερά της Μεσογείου αναμένεται το βράδυ του Σαββάτου - Κυριακή μεσημέρι να γίνει κυκλογένεση. Το αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που θα προκύψει από την προαναφερθείσα διαδικασία, θα κινηθεί αργότερα προς τη χώρα μας, προκαλώντας βροχοπτώσεις ανήμερα της ημέρας του Πάσχα ή την Δευτέρα.

Συνοψίζοντας:
Ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρεάζει τώρα την Βόρεια Ευρώπη θα είναι η συνέπεια για γένεση βαρομετρικού χαμηλού το Σαββατοκύριακο στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας την Κυριακή - Δευτέρα.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση