Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 171 καιρόφιλοι και 2 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πα03292024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Μαγιάτικη κακοκαιρία με άρωμα από Φθινόπωρο - Σοβαρή μεταβολή του καιρού μέσα στο Σαββατοκύριακο - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας 20 με 22 Μαΐου 2016

Μαγιάτικη κακοκαιρία με άρωμα από Φθινόπωρο - Σοβαρή μεταβολή του καιρού μέσα στο Σαββατοκύριακο - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας 20 με 22 Μαΐου 2016

keravnoi-nyxta
 
 
Σοβαρή μεταβολή πρόκειται να παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες και από τα βορειοδυτικά με την επερχόμενη κακοκαιρία να διαρκεί περίπου 48 ώρες πάνω από τον Ελλαδικό χώρο. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι έντονες βροχές και οι καταιγίδες αρχικά στα κεντρικά και βόρεια Επτάνησα , και στη συνέχεια το Σάββατο στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας , της κεντρικής - βόρειας Πελοποννήσου , της Θεσσαλίας και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας. Λιγότερη επιρροή θα έχει η κακοκαιρία κυρίως στη Κρήτη και μέρος των Δωδεκανήσων.

 
 
500hPa-earthnull-21-05-2016
 
500hPa-earthnull-22-05-2016



Οπως βλέπουμε στους χάρτες μέσης τροπόσφαιρας , μέρος των χαμηλών πιέσεων της κεντροβόρειας Ευρώπης , αποκολλάται σταδιακά με τη βοήθεια του Αζορικού Αντικυκλώνα και οργανώνεται πάνω από την Ιταλία και τα δυτικά Βαλκάνια. Τις επόμενες ώρες το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό θα αποκτήσει χαρακτηριστικά με έντονες βροχές και καταιγίδες όπου θα εκδηλωθούν μέσα στη Μεσόγειο , τη νότια Ιταλία , την ανατολική Σικελία , αλλά και κατά μήκος των χωρών στην Αδριατική θάλασσα όπως και τη βορειοδυτική Ελλάδα.
 
 
gfs z500 mslp eu 1-20-05-2016
 
gfs z500 mslp eu 7-21-05-2016
 
gfs z500 mslp eu 10-22-05-2016


Το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό θα διασχίσει κατά μήκος τον Ελλαδικό χώρο με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να αποκτήσουν ακόμα πιο βίαιο χαρακτήρα μέσα στο Σάββατο και κυρίως στα ηπειρωτικά.  Η βελτίωση αναμένεται κυρίως από τη Δευτέρα καθώς τόσο και τη Κυριακή τα υπολείμματα της ασταθούς μάζας θα παραμείνουν στα ηπειρωτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
 
 
Ας δούμε αναλυτικά τον καιρό για το υπόλοιπο της Παρασκευή 20 Μαΐου 2016
 
 
ellada-20-05-2016
 
 
Νεφελώδης αναμένεται να είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σποραδικές βροχές θα εκδηλωθούν στα δυτικά - κεντρικά και βόρεια τμήματα. Αντίθετα στα νότια και ανατολικά θα υπάρχουν διαστήματα ηλιοφάνειας. Το απόγευμα και κυρίως τις βραδυνές ώρες , βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν τα βόρεια Επτάνησα και την Ηπειρο. Μέσα στις νυχτερινές ώρες προς το Σάββατο τα φαινόμενα θα αρχίσουν να επεκτείνονται ανατολικότερα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 4 έως 6 Μποφώρ.
Στο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις από 3 έως 5 Μποφώρ , με τάση ενίσχυσης αργά τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως τους 18-20 βαθμούς στα κεντρικά και βόρεια , και μέχρι τους 23 βαθμούς στα ανατολικά και νότια τμήματα.
 
 
 
 
 
ellada-21-05-2016


Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας - Σάββατο 21 Μαΐου 2016:
Κακοκαιρία προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες με πιθανότητα μέτριας ή και ισχυρής χαλαζόπτωσης στη Στερεά Ελλάδα (κεντρικά - ανατολικά) , τη Θεσσαλία , τη βόρεια Πελοπόννησο αλλά και μέρος της Ηπείρου κυρίως στα ανατολικά. Τα φαινόμενα θα απασχολήσουν τις προαναφερθείσες περιοχές στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας όπου και χρίζει προσοχής ως προς την ένταση των φαινομένων. Στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα ανατολικά και νότια ο καιρός θα είναι νεφελώδης με σποραδικές βροχές ενώ αργά το απόγευμα προς το βράδυ προβλέπονται διάσπαρτες καταιγίδες.
Αν και στο πλαίσιο της πιθανότητας , λόγω της αυξημένης αστάθειας της ατμόσφαιρας , υπάρχει το ενδεχόμενο εμφάνισης ανεμοστρόβιλου στη βόρεια - βορειοανατολική Πελοπόννησο / κεντρική ή και ανατολική Στερεά Ελλάδα , τη Θεσσαλία και Εύβοια τις μεσημεριανές / απογευματινές ώρες , όπως επίσης και πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλου στο δυτικο ή και κεντρικό Αιγαίο τις ίδιες προαναφερθείσες ώρες.

Το απόγευμα και κυρίως το βράδυ τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν στη βορειοανατολική Ελλάδα και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου .

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με ένταση 4 έως 5 μποφώρ , ενώ στο Αιγαίο θα συνεχίσουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση από 5 έως και 7 Μποφώρ τοπικά. Αργά τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους - βορειοανατολικούς.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη εκτός από τα δυτικά - βορειοδυτικά όπου η πτώση θα είναι της τάξεως των 2-3 βαθμών Κελσίου.
 
 
 
ellada-22-05-2016


Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας - 22 Μαΐου 2016
Παραμένει αρκετά άστατος ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Νεφελώδης με σποραδικές βροχές ή και λίγες καταιγίδες αναμένονται στα ανατολικά / βορειοανατολικά της χώρας μας. Στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα ηπειρωτικά αρχικά ο καιρός θα είναι παροδικά καλός ενώ το μεσημέρι θα σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κύριως γύρω από τις ορεινές περιοχές. Βελτίωση αναμένεται από αργά το απόγευμα προς το βράδυ στο μεγαλύτερο μέρος , εκτός από τα ανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση έως 4 μποφώρ.  Στο Αιγαίο και εκεί από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 έως 6 Μποφώρ

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και βόρεια τμήματα


Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Σχόλια   

 
+1 #1 immortal snow 1974 20-05-2016 15:29
μακαρι να γινει ετσι.πρεπει να βρεξει το νερο ειναι ευλογια
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση