Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 268 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Κακοκαιρία από τα παλιά - Σοβαρή επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο 26+27 Νοεμβρίου με βροχές και καταιγίδες - First cold shot στην αρχή της εβδομάδας με χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση

Κακοκαιρία από τα παλιά - Σοβαρή επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο 26+27 Νοεμβρίου με βροχές και καταιγίδες - First cold shot στην αρχή της εβδομάδας με χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση

lightning-11


Πλησιάζουμε στο τέλος του ημερολογιακού Φθινοπώρου και όπως όλα δείχνουν τα πράγματα , το πρώτο χειμωνιάτικο στίγμα επιβεβαιώνεται στην ημερολογιακή μετάβαση προς το τέλος του Νοεμβρίου.  Ο σχεδόν αδιάφορος καιρός των προηγούμενων ημερών λαμβάνει τέλος και αντικαθίσταται μέσα στο Σαββατοκύριακο με απότομη αλλαγή , συνοδευόμενη από βροχές , καταιγίδες και χιόνια στα πολύ ορεινά τμήματα της βόρειας - βορειοδυτικής Ελλάδας. Η προσωρινή επικράτηση του άστατου / βροχερού καιρού και των νοτιάδων μέσα στο Σαββατοκύριακο , θα δώσει θέση στη πρώτη ψυχρή εισβολή (First Cold Shot) που θα δεχτούν τα Βαλκάνια και φυσικά πολλά τμήματα της ανατολικής Ευρώπης , όπως αναφορικά είχαμε περιγράψει στη μακροπρόθεσμη εκτίμηση του καιρού την περασμένη εβδομάδα (βλέπε εδώ) με την αποκοπή μέρους πολικής μάζας από τη Σκανδιναβία / Ρωσία.


gfs z500 mslp eu 2-24-11-2016gfs z500 mslp eu 8-24-11-2016

gfs z500 mslp eu 18-24-11-2016  gfs z500 mslp eu 24-24-11-2016


gfs T850 eu 2-24-11-2016  gfs T850 eu 9-24-11-2016

gfs T850 eu 17-24-11-2016  gfs T850 eu 25-24-11-2016


Μεγάλος συμπαγής αυλώνας στην Ιβηρική χερσόνησο , αποτέλεσμα της αποκοπής πριν λίγα 24ωρα από το Ηνωμένο βασίλειο , ανατροφοδοτεί εκτεταμένη γραμμή καταιγίδων στη κεντροδυτική Μεσόγειο και επηρεάζει τη νότια Γαλλία , την ανατολική Ισπανία και τη Κορσική / Σαρδηνία με κίνηση ανατολική. Στη περιοχή μας οι καιρικές συνθήκες διατηρούνται σχετικά καλές στη δυτική Ελλάδα , με τη μοναδική παραφωνία οι τοπικές χαμηλές νεφώσεις κυρίως στα βορειοανατολικά - ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα και την εμφάνιση ομιχλών στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Το βαρομετρικό σύστημα στη κεντρική Μεσόγειο , πρόκειται να κινηθεί ανατολικά τις επόμενες ημέρες και θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων , όπως και τη χώρα μας με βροχές και καταιγίδες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Παράλληλα από τη Κυριακή , πολικές αέριες μάζες θα ξεκινήσουν την κάθοδο τους από τη Σκανδιναβία με κίνηση νότια / νοτιοανατολική , επηρεάζοντας ένα μεγάλο τμήμα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης αλλά και των βορείων Βαλκανίων με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και ολικό παγετό .

Το κύμα πολικού ψύχους θα επηρεάσει και την Ελλάδα από αργά το βράδυ της Δευτέρας και περισσότερο μέσα στη Τρίτη , με σημαντικές χιονοπτώσεις στα περισσότερα ορεινά / ημιορεινά ,  πιθανώς και τα πεδινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας σε πρώτη φάση , ενώ σε δευτερεύουσα φάση (Τρίτη προς Τετάρτη) χιονοπτώσεις θα δεχτούν τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.  Λιγότερο αισθητή θα είναι η διέλευση αυτού του κύματος ψύχους στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας χωρίς να λείπουν οι χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές.

Ας δούμε τον καιρό αναλυτικά για τις επόμενες ημέρες:

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας:
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016:

ellada-25-11-2016


Ηλιοφάνεια προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με εξαίρεση τα δυτικά όπου θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Μέσα στις μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα καταστεί νεφελώδεις με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας , κατά τόπους πυκνότερες στα δυτικά. Τη νύχτα θα σημειωθούν βροχές στα νησιά του Ιονίου , τη δυτική Ελλάδα , ενώ αργά το βράδυ αναμένονται και καταιγίδες.

Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφώρ στο Ιόνιο. Στο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις 2 έως 3 Μποφώρ.
Η θερμοκρασία έως τους 18 βαθμούς Κελσίου.


Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016:
 
ellada-26-11-2016


Κακοκαιρία προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής / κεντρικής και ανατολικής Ελλάδας ,και μέρος των βορείων περιοχών.
Πιο συγκεκριμένα ο καιρός θα καταστεί άστατος από τις πρώτες πρωινές ώρες με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά  (Επτάνησα , δυτική Στερεά Ελλάδα / Ηπειρος / δυτική - κεντρική Πελοπόννησο) με γρήγορη επέκταση των φαινομένων στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα (ανατολική Θεσσαλία - ανατολική Στερεά Ελλάδα - βόρεια / ανατολική Πελοπόννησο) μέσα στις μεσημβρινές ώρες. Τοπικά τα φαινόμενα αναμένονται να είναι έντονα κυρίως στον παραλιακό άξονα της δυτικής Ελλάδας το πρωί , όπως και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα τις μεσημβρινές προς απογευματινές ώρες. Τις απογευματινές προς βραδυνές ώρες τα φαινόμενα θα απασχολήσουν κυρίως τις Κυκλάδες , τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου , τη νότια Πελοπόννησο και τη Κρήτη , ενώ αργά τη νύχτα και τα νησιά του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με πρόσκαιρες βροχές το μεσημέρι και το απόγευμα και γρήγορη βελτίωση προς τις βραδυνές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφώρ στο Ιόνιο , με την ίδια ένταση και στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016:

ellada-27-11-2016

Αστατος παραμένει ο καιρός και τη Κυριακή.
Αρχικά προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στις Κυκλάδες , τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου . Στα δυτικά - νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου προβλέπονται κατά τόπους τοπικές βροχές ενώ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού και από τα δυτικά με εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα ενταθούν μέσα στις απογευματινές και πρώτες βραδυνές ώρες στα δυτικά - κεντρικά και νότια τμήματα (Πελοπόννησος , Στερεά Ελλάδα - Κρήτη - Κυκλάδες) και μέσα στη νύχτα θα επηρεάσει τη Θεσσαλία , τη Μακεδονία , την Ηπειρο και τη Θράκη . Ενδεχομένως τα φαινόμενα να είναι έντονα κατά τόπους.

Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις στα πελάγη έως τα 6 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή


Η τελευταία (μισή) εβδομάδα του Νοεμβρίου ξεκινάει με πολύ άστατο καιρό , πολλές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά και με αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (ίσως και πεδινά τμήματα) της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από τη Τρίτη το πρωί. Δεδομένου ότι θα υπάρξουν μικροαλλαγές της τελευταίας στιγμής , η εξέλιξη του καιρού μέχρι τα τωρινά στοιχεία εξελίσσεται ως εξής: 

Τη Δευτέρα ο καιρός παραμένει άστατος στο μεγαλύτερο μερός της χώρας με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα. Βροχερός θα είναι εξίσου ο καιρός και στα δυτικά και βόρεια με πρόσκαιρα διαστήματα βελτίωσης.

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται τη Τρίτη από βορρά προς νότο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Μακεδονία και τη Θράκη σε αρκετά χαμηλό υψόμετρο , και από τις απογευματινές προς νυχτερινές ώρες στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά. 

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού της νέας εβδομάδας , θα εκδοθούν σε νεότερο άρθρο την Παρασκευή.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Σχόλια   

 
+2 #1 snowlover 25-11-2016 07:31
Ωραίος, Στέλιο, καλή επιτυχία!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση