Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 164 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΤε, 24 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Σοβαρό ενδεχόμενο πολικού ψύχους στην χώρα μας την νέα εβδομάδα με χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια!!!!

Σοβαρό ενδεχόμενο πολικού ψύχους στην χώρα μας την νέα εβδομάδα με χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια!!!!

trikala-korinthias-xioni

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Δεκέμβρης μέχρι και σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από πολλούς, γνωρίζοντες και μη της επιστήμης της μετεωρολογίας, ως ένας πολύ ψυχρός μήνας με συνεχείς καταβάσεις ψυχρών αερίων μαζών οι οποίες όμως δεν συνοδεύτηκαν απο φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας και συγκεκριμένα από χιονοπτώσεις. Μόνο η Κρήτη ευνοήθηκε περισσότερο από όλες τις περιοχές ενώ ακολούθησαν τα ορεινά της Εύβοιας και της Αττικής. Επιπλέον ο Δεκέμβρης χαρακτηρίζεται δυστηχώς και άνομβρος καθώς οι βροχές απουσίασαν και απουσιάζουν από τον ελλαδικό χώρο ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πλέον βρισκόμαστε στο 3ο δεκαήμερο αυτού του μήνα και αυτό που δείχνουν για άλλη μια φορά τα στοιχεία σύμφωνα με τα παγκόσμια αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού είναι μια εκ νέου επικράτησει πολύ ψυχρών αερίων μαζών στην χώρα μας. Μόνο που αυτήν την φορά τα πράγματα δείχνουν να είναι αρκετά έως και πολύ πιο σοβαρά από τις προηγούμενες φορές καθώς η πιθανότητα ενός δυνατού χιονιά είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Πάμε λοιπόν να δούμε που θα εκδηλωθούν αυτές οι χιονοπτώσεις καθώς και τον καιρό των επόμενων ημερών μέχρι το καιρικό αυτό γεγονός.

Την Δευτέρα λοιπόν σε πολύ γενικές γραμμές αναμένεται να είναι καλός με την ηλιοφάνεια να επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και λίγες μόνο νεφώσεις στην βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτα της αυριανής ημέρας. Την Τρίτη φαίνεται πως θα ξεκινήσουμε αρκετά καλά στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, σταδιακά όμως από νωρίς το απόγευμα θα πρέπει να συννεφιάσει στην βόρεια Ελλάδα οπότε και είναι πιθανό να έχουμε κάποια φαινόμενα μέτριας έντασης με χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανώς ημιορεινά τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. 

Τώρα για την Τετάρτη την Πέμπτη και την Παρασκευή τα πράγματα ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως. Γι'αυτό και είναι καλό να εξεταστούν τα σενάρια τα οποία μπορεί να επικρατήσουν. Σε γενική ανάλυση φαίνεται πως θα έχουμε μία άνοδο ενός συμπαγή αζορικού αντικυκλώνα σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και αναμένεται να έχει μια καθαρή μεσημβρινή πορεία τουλάχιστον μέχρι και τα νοτιοδυτικά τμήματα των Σκανδιναβικών χωρών, φρενάροντας ουσιαστικά την παρέλαση των χαμηλών στον ατλαντικό. Το πεδίο των πιέσεων αναμένεται να είναι πολύ υψηλό στην δυτική και κεντρική Ευρώπη ενώ αυτό θα έχει σαν συνέπεια να σκάψει ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης στην κεντροανατολική Ευρώπη. Στην συνέχεια ο αζορικός αντικυκλώνας αναμένεται να πάρει μια ανατολικότερη κλίση οπότε και η ψυχρή λίμνη θα αποκτήσει πορεία νοτιοδυτική και συγκεκριμένα προς την χώρα μας καθώς ο πολικός αεροχείμμαρος αναμένεται ιδιαίτερα ενισχυμένος. Καθώς θα πλησιάζει την χώρα μας αναμένεται να έχουμε αποκοπή αυτής της ψυχρής λίμνης η οποιά σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνει οτι θα εγκατασταθεί πάνω από την χώρα μας. Όλα αυτά σε συνδιασμό με την δημιουργία χαμηλού μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου, τις ικανοποιητικές θερμοκρασίες στα 850hPA και την εξαιρετική υποστήριξη στα 500hPA σημαίνουν έναν αξιόλογο χιονιά ο οποίος θα αφορά κυρίως τις προσήνεμες περιοχές. 

Με απλά λόγια την Τετάρτη αναμένεται να έχουμε έναν κλειστό καιρό αρχικά κυρίως στα κεντρικά και νότια με βροχές και χιόνια στα ορεινά ενώ το απόγευμα προς το βράδυ της Τετάρτης τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα έχουν κατέβει πολύ χαμηλά. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να επηρεαστεί και η βόρεια Ελλάδα από χιονοπτώσεις αλλά θα είναι πρόσκαιρες. Την Πέμπτη φαίνεται πως οι περισσότερες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθουν στα ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και την Κρήτη (ορεινά - ημιορεινά), ενώ δεν αποκλείεται να είναι ισχυρές. Την Παρασκευή θα συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο του καιρού τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι με την πιθανότητα παράτασης πάντως υπαρκτή. 

Όσον αφορά τον νομό Αττικής στο κόλπο των χιονοπτώσεων φαίνεται πως θα αρχίσει να μπαίνει από το πρωί της Τετάρτης αρχικά στα ορεινά ενώ μέχρι και το βράδυ θα πρέπει να αρχίσει να χιονίζει και στα βόρεια προάστεια. Την Πέμπτη αν επιμείνουν τα στοιχεία ως έχουν χιονοπτώσεις πιθανώς αξιόλογες θα έχουμε και στο κέντρο της πόλης και πιθανώς και στα παραθαλάσσια. Προς το παρόν αποφεύγεται η αναφορά υψομέτρων χιονόστρωσης λόγο της χρονικής απόστασης. Όλα τα στοιχεία όμως θέλουν έναν αξιόλογο χιονιά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν, εννοείεται πως θα αναρτηθεί νέο άρθρο με περισσότερες λεπτομέριες και με καθημερινές προγνώσεις καιρού.

Για το Meteoclub.gr

Επιμέλεια: Γιάννης Μπούσακας  (greece_12345)

Σχόλια   

 
+2 #1 basilis-brilissia 25-12-2016 15:22
Άψογο άρθρο εντός πραγματικότητας συγχαρητήρια!κα λη επιτυχία Γιάννη!!
Παράθεση
 
 
+1 #2 snowlover 25-12-2016 17:18
Μπράβο , Γιάννη ! Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση