Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 196 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πε03282024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Στην κατάψυξη η χώρα τις επόμενες ημέρες - Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες από την Παρασκευή με πιθανό ρεκόρ στη βόρεια χώρα

Στην κατάψυξη η χώρα τις επόμενες ημέρες - Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες από την Παρασκευή με πιθανό ρεκόρ στη βόρεια χώρα

pykna-xionia
Καλησπέρα σας φίλες και φίλοι, και καλή χρονιά να έχουμε!! Όταν σας είχαμε ευχηθεί, ευτυχισμένο το 2017, με υγεία, ευτυχία, χαρές και φυσικά πολλά χιόνια, δεν το είπαμε τυχαία… Σημαντική θα είναι και πάλι η αλλαγή του καιρού τις επόμενες ημέρες! Αρχικά θα έχουμε αρκετές βροχές, καταιγίδες, δυνατούς νοτιάδες και εν συνεχεία, παγερούς βοριάδες, πυκνές χιονοπτώσεις κατά τόπους και σημαντική-εντυπωσιακή πτώση θερμοκρασίας, φτάνοντας σε πιθανά επίπεδα ρεκόρ!!! Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτήν τη φορά, ο χιονιάς θα είναι κέντρο-βόρειο Ελλαδίτικος, αρχικά, και αργότερα, «προσήνεμος», όπως την προηγούμενη βδομάδα!

                                                                                                               

Τετάρτη 4/1/2017

Καιρός: Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες θα έχουμε βροχές στη δυτική χώρα (κυρίως στις παράκτιες περιοχές) και στα Δωδεκάνησα, ενώ στο Ιόνιο θα εκδηλώνονται και τοπικές καταιγίδες.

Στα νοτιότερα τμήματα των Κυκλάδων και στα δυτικά της Κρήτης, θα έχουμε συννεφιά με βροχές, κατά περιόδους. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα όσο βαδίζουμε προς τις μεσημβρινές ώρες σε αυτά τα τμήματα.

Μέχρι το βράδυ θα έχουν επηρεαστεί και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από βροχές και καταιγίδες.

Στις υπόλοιπες περιοχές, θα έχουμε συννεφιά, η οποία θα αυξάνεται κατά διαστήματα!

Χιόνια θα έχουμε στα βουνά της δυτικής χώρας, πάνω από τα 1200-1400 μέτρα υψόμετρο, στα βορειότερα και νοτιότερα τμήματα αντίστοιχα.

Άνεμοι: θα είναι νοτιο-δυτικοί αρχικά 3-4 μποφώρ και στα ανοιχτά Ιονίου-Αιγαίου 5 μποφώρ! Καθώς το χαμηλό θα μας πλησιάζει από τα βόρεια με κίνηση νοτιο-ανατολική, οι άνεμοι θα ενισχύονται σταδιακά και θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 6 και τοπικά στο Ικάριο τα 7 μποφώρ! Στο Ιόνιο, οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με ένταση που δε θα ξεπερνά τα 4-5 μποφώρ και μόνο στα ανοιχτά τμήματα θα έχουμε 6αρια!

Θερμοκρασία: όσο κι αν φαίνεται περίεργο, θα έχουμε σχετική ζεστούλα, κυρίως στα κεντρικά και νότια. Θα φτάσει τους 11 βαθμούς στη βόρεια χώρα, τους 14-15 βαθμούς στην κεντρική χώρα και τους 15-16 βαθμούς στα νησιά μας.

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ_1.png

Πέμπτη 5/1/2017

Καιρός: θα ξεκινήσουμε με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική χώρα και την περιοχή του Αιγαίου, με τα πιο έντονα φαινόμενα να εντοπίζονται στη ζώνη Κυκλάδων-ανατολικού Αιγαίου! Τις μεσημβρινές ώρες θα υπάρξει πρόσκαιρη ύφεση του καιρού. Μεγάλη προσοχή, όμως, καθώς αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού από το βράδυ, από τα βορειο-δυτικά τμήματα!! Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη δυτική χώρα, τις Κυκλάδες, την Κρήτη (κυρίως τα δυτικά τμήματά της), το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα! Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να τονιστεί και να επισημανθεί, θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις που θα πέφτουν στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα της βόρειας χώρας (Μακεδονία, Θράκη)! Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις νυχτερινές ώρες, καθώς θα σημειωθούν αξιόλογα ύψη χιονιού, κατά τόπους, δημιουργώντας πιθανά προβλήματα!

Άνεμοι: θα έχουμε πολύ ενισχυμένους νοτιο-δυτικούς ανέμους 6-7 μποφώρ, με τάση να ενισχυθούν στο νότιο Αιγαίο, και τοπικά στα Ικάριο θα φτάσουν και τα 8 μποφώρ. Το χαμηλό θα κινηθεί νοτιο-ανατολικότερα, με αποτέλεσμα οι άνεμοι από το βράδυ στη δυτική και βόρεια χώρα, να γυρίσουν σε βορειο-δυτικούς 5-6 μποφώρ, ενισχυόμενοι σημαντικά κατά τη διάρκεια της νύχτας

Θερμοκρασία: Άλλη μια ευχάριστη θερμοκρασιακά ημέρα, όπου θα παρατηρηθούν 11-12 βαθμοί στη βόρεια χώρα, 15-16 στα δυτικά και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και 18 βαθμοί στην περιοχή του Αιγαίου, θερμοκρασίες που θα χαρακτηρίζονται σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα. Από τη νύχτα όμως, περιμένουμε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια τμήματα!

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ_2.png

Παρασκευή 6/1/2017 (Θεοφάνεια)

Καιρός: η ημέρα θα βρει στα «λευκά» την κεντρική και βόρεια χώρα, με χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, σε παραθαλάσσιες περιοχές από το ύψος της Μαγνησίας και βορειότερα!

Στα υπόλοιπα τμήματα θα σημειώνονται βροχές και κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες-παράκτιες περιοχές, σποραδικές καταιγίδες.

Τα χιόνια θα πέφτουν από τη Μαγνησία και κάτω, στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα (700 μέτρα-900 μέτρα κατά μέσο όρο) νωρίς το πρωί. Σταδιακά, όσο το ψυχρό μέτωπο θα κινείται νοτιο-ανατολικότερα και η θερμοκρασία θα πέφτει, τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα μειώνονται. Μέχρι τη νύχτα, θα φτάσει να χιονίζει σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Στο Αιγαίο, θα χιονίζει στα ορεινά-ημιορεινά (600 μέτρα και πάνω σε Κυκλάδες, 700-800 μέτρα στην Κρήτη, 1000-1200 μέτρα στα Δωδεκάνησα)

Άνεμοι: θα ξεκινήσουμε με θυελλώδεις ανέμους, τόσο σε ξηρά, όσο και θάλασσα. Στη δυτική και βόρεια χώρα, θα έχουμε βόρειους-βορειοδυτικούς ανέμους 7-8 μποφώρ και πιθανόν στα Ιόνιο έως 9 μποφώρ. Στο Αιγαίο θα έχουμε νοτιο-δυτικούς ανέμους 7-8 μποφώρ και γρήγορα τοπικά 9 μποφώρ, στα αντολικά τμήματα, από τις βόρειες περιοχές των Δωδεκανήσων έως τη Σάμο. Μέχρι τις νυχτερινές ώρες, και στην κεντρική χώρα, οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες και θα εξασθενήσουν στα κεντρικά και νότια τμήματα!

Θερμοκρασία: όσο κι αν ακούγεται περίεργο, οι μέγιστες θα παρατηρηθούν το ξημέρωμα, κι όσο περνάει το ψυχρό μέτωπο και οι άνεμοι γίνονται βοριάδες, η θερμοκρασία θα σημειώνει σημαντική πτώση! Στη βόρεια χώρα, πρόσκαιρα θα φτάσουμε τους 3-4 βαθμούς στα παραθαλάσσια με περαιτέρω πτώση από το απόγευμα, 7-8 στη δυτική χώρα, 8-9 στα ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο 12-14 έως και 15 βαθμούς στα νοτιο-ανατολικά (Ρόδος, Καστελόριζο). Εντυπωσιακές, οι θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βορειοδυτικής-νοτιοανατολικής χώρας!

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ_3.png

Σάββατο 7/1/2017

Καιρός: θα χιονίζει ήδη από τις πρωινές ώρες, κατά τόπους πυκνά, σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, με εξαίρεση τη βόρεια χώρα, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι ασθενείς έως μέτριες με βαθμιαία βελτίωση μέσα στην ημέρα.

Στα παράκτια τμήματα και στο Αιγαίο, θα σημειώνεται βροχή ή χιονόνερο και τα χιόνια θα εντοπίζονται πάνω από τα 300-500 μέτρα και στη Ρόδο έως 700 μέτρα! Η τάση του καιρού πάντως είναι πως πάμε για σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειο-δυτικοί 5-6 μποφώρ, στα δυτικά 7-8 μποφώρ και στα ανοιχτά νωρίς το πρωί έως 9 μποφώρ. Στα ανατολικά οι βοριάδες θα φτάνουν τα 6-7 μποφώρ και μόνο στα νοτιο-ανατολικά οι άνεμοι θα είναι δυτικοί 5-6 μποφώρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βοριάδες.

Θερμοκρασία: στη βόρεια Ελλάδα, θα έχουμε ολικό παγετό με θερμοκρασίες μικρότερες του 0 καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, στα δυτικά 6-7 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά 4-5 βαθμούς και στο Αιγαίο 8-10 (τοπικά στη Ρόδο έως 12 βαθμούς)

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ_4.png

Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής:

Τετάρτη 4/1/2017

Καιρός: η ημέρα θα ξεκινήσει με αραιή συννεφιά (θύσσανοι), που θα πυκνώσει μετά τις μεσημβρινές ώρες. Μικρή πιθανότητα το απόγευμα να ψιχαλίσει ή και να βρέξει ασθενώς στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα του νομού.

Άνεμοι: νοτιο-δυτικοί 3-4 μποφώρ, ενισχυόμενοι σταδιακά στα ανατολικά τμήματα έως 5 μποφώρ

Θερμοκρασία: 3…14 στο κέντρο της πόλης       

Πέμπτη 5/1/2017

Καιρός: καλός καιρός και πάλι, με διάσπαρτες νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Ασθενείς γενικά βροχές, θα εκδηλωθούν από αργά τη νύχτα με την αλλαγή της ημέρας προς την Παρασκευή.

Άνεμοι: νοτιο-δυτικοί 5-6 μποφώρ, ενισχυόμενοι σταδιακά στα ανατολικά τμήματα έως 7 μποφώρ

Θερμοκρασία: 7…14       

Παρασκευή 6/1/2017 (Θεοφάνεια)

Καιρός: θα έχουμε βροχές αρχικά (μέτριας έντασης) και χιόνια στην κορυφή της Πάρνηθας (1300-1400 μέτρα), πολύ γενικά μέχρι τις 8-9 το πρωί. Σταδιακά θα έχουμε ανοίγματα στον καιρό. Προς το βράδυ, ο καιρός θα κλείσει και θα έχουμε τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, στα βορειο-ανατολικά τμήματα του νομού, μέτριας έντασης κατά βάση (υψόμετρο πάνω από 200-250 μέτρα), ενώ βροχή ή χιονόνερο θα σημειώνεται στα υπόλοιπα τμήματα.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4-5 μποφώρ και σταδιακά βόρειοι-βορειοανατολικοί μέχρι 6 μποφώρ στα ανατολικά.

Θερμοκρασία: θα φτάσουμε τους 11-12 βαθμούς το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, με σημαντική πτώση από το απόγευμα και προς τις νυχτερινές ώρες

Σάββατο 7/1/2017

Καιρός: θα έχουμε χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι έντονες στα βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα του νομού. Στις υπόλοιπες περιοχές, θα έχουμε ασθενείς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις, κατά περιόδους. Δύο εξάρσεις χιονοπτώσεων αναμένονται. Η πρώτη θα είναι νωρίς το πρωί και η δεύτερη, προς τις μεσημβρινές ώρες. Χιονοστρώσεις θα παρατηρηθούν στα βόρεια-βορειοανατολικά προάστια, ενώ στα υπόλοιπα, δε διαφαίνεται κάτι τέτοιο, πέραν των γνωστών επιφανειών.

Άνεμοι: Βοριάδες 5-6 μποφώρ

Θερμοκρασία: Δεν θα ξεπεράσουμε τους 2 βαθμούς στο κέντρο, ενώ στα βόρεια προάστια (υψόμετρο > 200 μέτρα) θα έχουμε αρνητικές θερμοκρασίες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με εμφάνιση ολικού παγετού.

Γενικές Παρατηρήσεις για την επικείμενη κακοκαιρία και εξαγωγή βασικών συμπερασμάτων:

  • Αρχικά, το χαμηλό βαρομετρικό που θα διέρχεται από τον ελλαδικό χώρο, θα δώσει αρκετές βροχές, κατά τόπους, δυνατούς νοτιοδυτικούς ανέμους και φυσικά πολύ «μαλακό» καιρό, κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα, με θερμοκρασίες, λίγο υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή (2-3 βαθμούς πιο πάνω).
  • Με το πέρασμα του χαμηλού και την έλευση πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, θα έχουμε εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας, που ίσως έχουμε ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών στη βόρεια χώρα!
  • Κατά τόπους την Παρασκευή στη βόρεια χώρα και το Σάββατο στην κεντρική, θα έχουμε ολικό παγετό δηλαδή θερμοκρασίες < 0 καθόλη τη διάρκεια της ημέρας! Παράλληλα, με τη βελτίωση του καιρού και την ξαστεριά, μετά το Σάββατο, θα έχουμε πολύ ισχυρό παγετό στα βόρεια τμήματα, και κυρίως στα ορεινά, με θερμοκρασίες, που τοπικά θα πέσουν κάτω από τους -15 βαθμούς κελσίου!!
  • Ολικός παγετός αναμένεται μέσα στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και το Σάββατο, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους -3 βαθμούς το μεσημέρι!!
  • Πιθανότητα ολικού παγετού και στην Αττική το Σάββατο! Οπωσδήποτε στα βόρεια προάστια, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 250-300 μέτρων!!
  • Ο χιονιάς θα ξεκινήσει ως κέντρο-βόρειο ελλαδίτικος, καταλήγοντας «προσήνεμος», επηρεάζοντας μάλιστα και την περιοχή του Αιγαίου, σε πολύ χαμηλά υψόμετρα
  • Διαφαίνεται ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο: χιονοπτώσεις πιθανόν να παρατηρηθούν πρόσκαιρα και μέσα στο Ιόνιο το Σάββατο… αν και η κατάσταση είναι οριακή!!
  • Από τις λίγες φορές, που θα παρατηρούνται χιονοπτώσεις, τόσο στη βόρεια, όσο και στη νότια χώρα, ταυτόχρονα!
Επιμέλεια: Σπύρος Ζαπάντης (Weatherman)

Σχόλια   

 
+6 #1 Pindos man 04-01-2017 08:41
Εξαιρετρικη δουλεια!
Παράθεση
 
 
+5 #2 PanosRadio 04-01-2017 10:40
Εξαιρετικός και αναλυτικός! Καλή επιτυχία εύχομαι
Παράθεση
 
 
+4 #3 snowlover 04-01-2017 11:31
Μπράβο , Σπύρο ! Για άλλη μια φορά εξαιρετική η πρόγνωσή σου, καλή επιτυχία!
Παράθεση
 
 
+2 #4 SokratisK 04-01-2017 11:32
Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου...!
Παράθεση
 
 
+1 #5 kamilas 04-01-2017 13:46
προσπαθω να γραψω προγνωση για χανια κρητης αλλα καποιος με εχει μπλοκαρει χωρις λογο.ποιος μπορει να μου πει ποιος ειναι αυτος?
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση