Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 187 καιρόφιλοι και 2 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πα03292024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Β΄φάση ψυχρής εισβολής - γενική εκτίμηση καιρού Ελλάδος για τις επόμενες ημέρες

Β΄φάση ψυχρής εισβολής - γενική εκτίμηση καιρού Ελλάδος για τις επόμενες ημέρες

Καλησπέρα φίλες και φίλοι!
Βαρυχειμωνιά επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο σύνολο της χώρας, με πολικές θερμοκρασίες να επικρατούν στο σύνολο σχεδόν του ηπειρωτικού κορμού, σπάζοντας πολλά θερμοκρασιακά ρεκόρ, και χιονοπτώσεις παροδικά ισχυρές σε όλη την Ελλάδα, από τη Φλώρινα μέχρι το Ηράκλειο, και από την Ιθάκη μέχρι τη Λέσβο στη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων. Χιονοστρώσεις σημειώθηκαν σε πάρα πολλές περιοχές, σε ορισμένες μάλιστα (Ιόνιο, δυτική Ελλάδα, δυτική Πελοπόννησος) μετά από πολλά χρόνια. Ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι η Αθήνα, καθώς βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη ομβροσκιά, τη στιγμή που η βόρεια παραθαλάσσια Αττική, η Αργολίδα, η νότια Εύβοια και οι Κυκλάδες είχαν συνθήκες υετού, παρά τις αυξημένες προσδοκίες, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, βάσει των προγνωστικών μοντέλων.
Η αποκομμένη ψυχρή λίμνη που προκάλεσε αυτή τη βαρυχειμωνιά στη χώρα μας, εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη χώρα μας και να στροβιλίζεται. Ως εκ τούτου, μέσα στη Δευτέρα αναμένεται το ανατολικό άκρο της λίμνης να εισβάλλει εκ νέου στον ευρύτερο χώρο της νοτίου Αδριατικής και του βορείου Αιγαίου, με παράλληλη ενίσχυση των πολικών θερμοκρασιών στα ανώτερα στρώματα (500 hPa). Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε νέα κυκλογένεση στον κόλπο της Σύρτης, με τη διαταραχή να κινείται γρήγορα βορειοανατολικά προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο και ύστερα τη Μαύρη Θάλασσα.
gfs 0 48 copy
ECM1 48
Η ύπαρξη επιφανειακού ψύχους σε συνδυασμό με το νότιο ρεύμα (stream) που αναμένεται στα μέσα και ανώτερα στρώματα της Τροπόσφαιρας εκτιμάται πως θα μπορέσει να δώσει χιονοπτώσεις πιθανότατα ισχυρές κατά τόπους και με σχετική διάρκεια από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και το ξημέρωμα της Τετάρτης, με ιδιαίτερη έμφαση στην κεντροανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στην κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και στα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου και τα ορεινά της Κρήτης και των Κυκλάδων, ενώ πιο τοπικές και ασθενείς θα είναι στην κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, συνοδεία ισχυρών ανέμων.
Με δεδομένη τη συμφωνία των προγνωστικών μοντέλων για την παραπάνω εξέλιξη, φαίνεται πως η β΄ αυτή φάση της ψυχρής εισβολής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και δυναμική. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία και η βόρεια Εύβοια, αναμένονται ΠΟΛΥ αξιόλογα φαινόμενα και μεγάλες χιονοστρώσεις. Και το σύνολο της Αττικής αναμένεται να δεχθεί χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές και με σχετική διάρκεια (όλη την Τρίτη), με έμφαση βέβαια στα βορειότερα τμήματα και τη δυτική Αττική. Αν, δε, η ένταση και η διάρκεια των φαινομένων, αλλά και η χρονική εκδήλωσή των, συνδυαστούν κατάλληλα, ίσως οι χιονοπτώσεις να είναι σχεδόν παντού καθολικές (χωρίς να το γυρίσει σε χιονόνερο δηλαδή) και να επιφέρουν χιονοστρώσεις σε πολλές περιοχές του νομού. Χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις, πιθανόν αξιόλογες, θα έχει και η πολική (μετά τις ακραίες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών) Θεσσαλονίκη.
Μένει να δούμε πως ακριβώς θα εκδηλωθεί η β΄φάση που μόλις περιγράψαμε, καθώς ουκ ολίγες φορές ο καιρός ακολουθεί τους δικούς του νόμους και κανόνες, εκθέτοντας μοντέλα και τους φιλότιμους προγνώστες. 
* * *
Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
+4 #1 stavros7ano-neapoli 08-01-2017 15:19
καλη επιτυχια.
Παράθεση
 
 
+2 #2 Tάσος Παπαστεργής 08-01-2017 15:29
Καλησπέρα και καλή χρονιά

Ευχαριστούμε για τις αναλύσεις σας αλλά πως μπορεί να θεωρείται ΄΄χαμένη΄΄ μια περιοχή που ευτυχώς δεν ΄΄είδε΄΄ σε όλη την κλίμακα τα ισχυρά αυτά φαινόμενα? Γιατί για τον Ελλαδικό χώρο αυτά είναι φαινόμενα μοναδικά και δημιουργούν πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα
Παράθεση
 
 
+4 #3 PanosRadio 08-01-2017 15:38
Απ'το ατόμα σου και στου Θεού το αυτί!!!
Καλή επιτυχία φίλε!
Παράθεση
 
 
+3 #4 snowlover 08-01-2017 15:43
Καλή επιτυχία, Μιχαήλ!
Παράθεση
 
 
+2 #5 michail 08-01-2017 15:51
Παραθέτοντας Tάσος Παπαστεργής:
Καλησπέρα και καλή χρονιά

Ευχαριστούμε για τις αναλύσεις σας αλλά πως μπορεί να θεωρείται ΄΄χαμένη΄΄ μια περιοχή που ευτυχώς δεν ΄΄είδε΄΄ σε όλη την κλίμακα τα ισχυρά αυτά φαινόμενα? Γιατί για τον Ελλαδικό χώρο αυτά είναι φαινόμενα μοναδικά και δημιουργούν πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα


Φίλε Τάσο, η Αθήνα είναι χαμένη στο παιχνίδι των συγκλίσεων και του υετού. Προφανώς και δεν επιζητούμε τα προβλήματα και τις ακραίες καταστάσεις, αλλά δεν είναι στο χέρι κανενός το αν θα δημιουργηθούν αυτά. Εμείς απλώς παρακολουθούμε, και όντας καιρόφιλοι έχουμε μια έλξη και μια γλυκιά προσμονή για όλα τα καιρικά φαινόμενα σε όλο το φάσμα της έντασής τους, και vice versa, για κάποιους αυτή η απουσία φαινομένων μπορεί να θεωρείται ανακουφιστική, δεν απαγορεύεται. :-)
Παράθεση
 
 
+3 #6 panos_sepolia 08-01-2017 15:54
καλη επιτυχια Μιχαλη !
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση