Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 273 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠε, 18 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Εβδομάδα πλούσιων βροχών και χιονοπτώσεων - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος - 15-16/01/2017

Εβδομάδα πλούσιων βροχών και χιονοπτώσεων - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος - 15-16/01/2017

rime-trees-karditsa

Πλούσια καιρικά φαινόμενα επιφυλάσσει η νέα εβδομάδα από τις 15 έως και τις 22 Ιανουαρίου στη χώρα μας.  Μετά το πέρασμα της χιονοκακοκαιρίας "Αριάδνη" , ένα νέο σύστημα έρχεται να δώσει διαρκείς βροχοπτώσεις στα πεδινά της δυτικής , ανατολικής και νότιας χώρας και χιονοπτώσεις στα πεδινά τμήματα και όλα τα ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας


gfs z500 mslp eu 1-15-01-2017  gfs z500 mslp eu 5-15-01-2017

gfs z500 mslp eu 10-15-01-2017  gfs z500 mslp eu 16-15-01-2017


gfs T850 eu 4-15-01-2017  gfs T850 eu 8-15-01-2017
gfs T850 eu 12-15-01-2017  gfs T850 eu 16-15-01-2017


Η ανύψωση του Αζορικού αντικυκλώνα από τη δυτική προς τη βορειοδυτική - βόρεια Ευρώπη με την κορυφή του να εκτοπίζεται μέχρι και την Σκανδιναβία, αποκόπτει μεγάλης έκτασης διαταραχή από τη κεντροβόρεια Ευρώπη προς τα δυτικά Βαλκάνια και στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής - κεντρικής Ευρώπης. Παράλληλα η έντονη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια και κατά μήκος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα ρίξει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν τη θερμοκρασία σε αρκετές χώρες.
Προοδευτικά και ενώ οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονου χαρακτήρα την Κυριακή 15 Ιανουαρίου σε αρκετές χώρες της δυτικής - κεντρικής και ανατολικής - βορειοανατολικής Ευρώπης , όπως στην Ελβετία , τη Γαλλία , την Ολλανδία , τη Γερμανία , την Αυστρία , αργότερα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιότερα (προς τη Μεσόγειο θάλασσα) τμήματα και στις υπόλοιπες χώρες θα παραμείνει ο παγετός. Για τη χώρα μας το εν λόγω σύστημα θα τροφοδοτήσει την ατμόσφαιρα με σχετικά θερμές αλλά πλούσιες υγρές αέριες μάζες (εξαιτίας των νοτίων ανέμων) , οι οποίες σε συνδιασμό με τον εγκλωβισμό του ψύχους στα κατώτερα - πεδινά τμήματα στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα , αυτές θα μεταφραστούν ως χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο.  Στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα στα δυτικά - νότια και ανατολικά τμήματα ο καιρός θα είναι άστατος / βροχερός στο μεγαλύτερο διάστημα της εβδομάδας που διανύουμε.

Ας δούμε αναλυτικά τον καιρό των επόμενων ημερών:

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος - Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ellada-15-01-2017

Αρχικά στην ανατολική νησιωτική χώρα (νησιά του ανατολικού Αιγαίου / Δωδεκάνησα) προβλέπεται άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες όπου γρήγορα θα περιοριστούν το μεσημέρι.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός με τοπικές νεφώσεις στη κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται από τις μεσημβρινές προς απογευματινές ώρες και από τα δυτικά / νοτιοδυτικά. Καθώς προχωράμε προς τη νύχτα οι βροχές θα ενταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής - κεντρικής και νότιας Ελλάδας (Πελοπόννησος - Επτάνησα - Στερεά Ελλάδα - Θεσσαλία - Κρήτη - Κυκλάδες) . Καταιγίδες θα σημειωθούν στη νότια Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο. Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου , τα ορεινά , ίσως και τα ημορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας από το απόγευμα και μέσα στη νύχτα. Στη κεντρική Στερεά Ελλάδα , τη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια της νύχτας , οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται σε χαμηλότερα υψόμετρα , πιθανόν μέχρι και τα πεδινά τμήματα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις έως 4 Μποφώρ. Στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις με ένταση έως 4 Μποφώρ. Ενίσχυση προβλέπεται από το απόγευμα και μέσα στη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα ανέβει κυρίως στη κεντρική και νότια Ελλάδα ως προς τις μέγιστες τιμές.


Αττική:
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Από αργά το απόγευμα και μέσα στις βραδυνές ώρες θα συννεφιάσει και θα σημειωθεί βροχή , χωρίς να αποκλείεται να σημειωθεί και παροδική καταιγίδα.

Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις έως 4 Μποφώρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.


Θεσσαλονίκη:
Αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Τη νύχτα θα συννεφιάσει ενώ προς το ξημέρωμα της Δευτέρας θα σημειωθεί χιονόνερο ή χιόνι στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα γύρω ημιορεινά / ορεινά τμήματα. Για τη πόλη της Θεσσαλονίκης ενδεχομένως να χιονίσει στα προάστια το ξημέρωμα της Δευτέρας.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις έως 4 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία έως του 4 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα στα ημιορεινά και ορεινά.


Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος - Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017.

ellada-16-01-2017

Κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη δυτική ηπειρωτική / νησιωτική χώρα και στα ανατολικά ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Χιονοπτώσεις , πιθανόν ισχυρές , θα σημειωθούν σε όλα τα ημιορεινά τμήματα από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα όπως σε πεδινές περιοχές της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας , της Ήπειρου και της δυτικής - κεντρικής - ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην ανατολική Στερεά Ελλάδα , την ανατολική Θεσσαλία , τις Κυκλάδες και τις Σποράδες ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τις μεσημβρινές ώρες και μετά καθώς και εκεί στην αρχή της ημέρας θα σημειωθούν βροχές. Από τις πρώτες βραδυνές ώρες νέο σύστημα από τα δυτικά θα επηρεάσει τη δυτική Στερεά Ελλάδα , τα Επτάνησα , την Ήπειρο και τη δυτική - κεντρική Μακεδονία με βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής Ελλάδας και χιονοπτώσεις στα ημιορεινά - ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και πιθανόν τα πεδινά της Θεσσαλίας , της δυτικής - κεντρικής Μακεδονίας και της Ήπειρου και προς το ξημέρωμα της Τρίτης , τα πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκη.

Οι άνεμοι από νοτιοδυτικές διευθύνσεις σε Ιόνιο και Αιγαίο με την ένταση να φτάνει τα 6 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Αττική:
Βροχές από την αρχή της ημέρας στα πεδινά και ημιορεινά αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά (Πάρνηθα - Κιθαιρώνας - οροσειρά Πατέρα) από τα 900-1000μ. και άνω με πρόσκαιρη βελτίωση έως το μεσημέρι. Πιθανή πρόσκαιρη καταιγίδα στα νότια - νοτιοανατολικά του νομού το ξημέρωμα. Από τις μεσημβρινές ώρες και μετά , σποραδικές βροχές θα απασχολούν αρκετά σημεία του νομού έως και τη νύχτα με χιονοπτώσεις στα προαναφερθέντα ορεινά τμήματα.

Οι άνεμοι από δυτικές - νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.


Θεσσαλονίκη:
Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από την αρχή της ημέρας τόσο στα γύρω ορεινά / ημιορεινά τμήματα του νομού , όσο και σε περιοχές των προαστίων , ίσως και μέσα στη πόλη της Θεσσαλονίκης. Έντονες εξάρσεις χιονοπτώσεων προβλέπονται μέσα στις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες , πιθανόν έως και τα παραθαλάσσια τμήματα. Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός το βράδυ με ένα νέο σύστημα αργά τη νύχτα και προς το ξημέρωμα της Τρίτης , να επηρεάζει το νομό.

Οι άνεμοι από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 4-5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την εποχή.


Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)


Σχόλια   

 
+4 #1 michail 15-01-2017 03:03
Ωραίος Στέλιο! Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 
 
+4 #2 Pindos man 15-01-2017 03:29
Μπραβο Στελιο,καλη επιτυχια!!!
Παράθεση
 
 
+3 #3 ringo2 15-01-2017 11:09
καλη επιτυχια στελιο
Παράθεση
 
 
+2 #4 Nick-Stormlover 15-01-2017 11:56
Καλή επιτυχία Στέλιο!!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση