Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 180 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τρ04162024

Last updateΤρ, 16 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για το ΠΣΚ 20-22/01, νέα σοβαρή κακοκαιρία και πιθανή ψυχρή εισβολή την ερχόμενη εβδομάδα

Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για το ΠΣΚ 20-22/01, νέα σοβαρή κακοκαιρία και πιθανή ψυχρή εισβολή την ερχόμενη εβδομάδα

stormy-weather-ahead-24-jan-2017

Χαίρετε κυρίες και κύριοι!

Παρελθόν αποτελεί για τη χώρα μας η δεύτερη διαδοχική κακοκαιρία για το 2017 με το όνομα «Βίκτωρ», η οποία έδωσε βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά κυρίως στη δυτική παράκτια ηπειρωτική ακτογραμμή και τα νησιά του Ιονίου, και άφθονα χιόνια στον ηπειρωτικό κορμό, σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα αυτού, καθώς και σε κάποιες βόρειες πεδινές περιοχές.

Ο καιρός σταδιακά μέσα στην Πέμπτη 19 Ιανουαρίου βελτιώθηκε σημαντικά σε αρκετές περιοχές, με τις βροχές και τις καταιγίδες να περιορίζονται μέχρι το τέλος της ημέρας στην περιοχή του κεντρικού και βορείου Ιονίου και να εξασθενούν σημαντικά, λαμβάνοντας πιο τοπικό χαρακτήρα. Παράλληλα, ήδη έχει αποκατασταθεί ένα βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα  κάποια ασθενή και τοπικά φαινόμενα να λαμβάνουν χώρα κυρίως στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Θεσσαλία, ενώ η θερμοκρασία σημειώνει πτώση σε σχέση με τα επίπεδα των τελευταίων ημερών για τα ανατολικά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα μεταφράζονται σε χιόνι στις ορεινότερες περιοχές των προαναφερθέντων τμημάτων.

Παρασκευή 20, Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Ήδη από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής αναμένεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και της δυτικής Ελλάδας και η εδραίωση του καιρού βορείου ρεύματος στο Αιγαίο. Αυτό συνεπάγεται τα μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στα δυτικά και βόρεια, τις συμπαγείς νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο και κάποια τοπικά και ασθενή έως μέτρια (πρόσκαιρα) φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα μεταφράζονται σε χιόνι στις ορεινές περιοχές άνω των περίπου 800 μέτρων στα ανατολικά ηπειρωτικά και των 1200-1400 μέτρων στην Κρήτη.

Η θερμοκρασία σε αξιόλογη πτώση στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα (μονοψήφιες μέγιστες τιμές). Πολύ κρύο και παγετός σε βόρειες ορεινές και ημιορεινές περιοχές όπου θα επικρατήσει ξαστεριά το βράδυ της Παρασκευής, και ιδιαίτερα σε χιονοσκεπείς περιοχές. Πιο μαλακός ο καιρός στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα.

Βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο στα 5-6, τοπικά και 7 bf, με μικρή εξασθένιση τις βραδινές ώρες. Ένα νοτιοανατολικό ρεύμα θα πνέει στο Ιόνιο, με ένταση στα 4-5, τοπικά στο νότιο Ιόνιο στα 6-7 bf.

Παρόμοιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και το πρώτο μισό του Σαββάτου, με τις νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο να λαμβάνουν σταδιακά μέσα στην ημέρα πιο τοπικό και ορογραφικό χαρακτήρα, και τα φαινόμενα να περιορίζονται σημαντικά και να επιμένουν μέχρι το μεσημέρι σε αυστηρά προσήνεμους ορεινούς όγκους. Στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλες τις περιοχές, θα υπάρξουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμορκασία θα κυμανθεί δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ωστόσο, μετά τη δύση του ηλίου το κρύο, με σύμμαχο την ξαστεριά, θα είναι έντονο, και θα σημειωθεί παγετός σε αρκετές ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Το βόρειο ρεύμα θα εξακολουθήσει να πνέει στο Αιγαίο με μικρή εξασθένιση τις μεσημβρινές ώρες. Ασθενείς ανατολικοί-νοτιοανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο, πιο ενισχυμένοι στα νότια τμήματα.

Την Κυριακή θα επικρατήσει και πάλι καιρός βορείου ρεύματος, στο μοτίβο του πρώτου μισού του Σαββάτου, με ασθενή φαινόμενα στις προσήνεμες στο βόρειο-βορειοανατολικό άνεμο περιοχές των ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων, με έμφαση στους ορεινούς όγκους. Τοπικές νεφώσεις στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, ηλιοφάνεια στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Αργά το απόγευμα και τη νύχτα, εκ νέου ψυχρές συνθήκες και παγετός στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά και ορεινά τμήματα.

Μια ματιά στο άμεσο καιρικό μέλλον…

Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας αναμένεται να εισέλθει η χώρα μας ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας, με θυελλώδεις νοτιάδες, ραγδαίες βροχοπτώσεις, ισχυρές καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού και στα ημιορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας. Αιτία για τη βίαιη αυτή μεταβολή του καιρού θα είναι η κίνηση βαρομετρικού χαμηλού από τη δυτική Μεσόγειο προς τα ανατολικά, με τη συνοδευόμενη ψυχρή λίμνη να διασχίζει τον ελλαδικό χώρο. Είναι σχετικά νωρίς για λεπτομερείς προγνώσεις, αλλά φαίνονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην πλειοψηφία της επικράτειας και πολύ μεγάλα ύψη χιονιού στα προαναφερθέντα τμήματα. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, όταν και αναμένεται η εκ νέου στροφή των ανέμων σε βόρειους-βορειοανατολικούς στο Αιγαίο που θα σηματοδοτήσει τη νέα πτώση της θερμοκρασίας. Φυσικά λεπτομερής ανάλυση της σοβαρής επιδείνωσης θα δοθεί εγκαίρως σε νεότερο άρθρο. Ακολουθούν ορισμένοι ενδεικτικοί χάρτες του τι αναμένεται να συμβεί.

21-jan-2017-xamilo-ditiki-mesogeios

Πάνω, το οργανωμένο χαμηλό που θα δημιουργηθεί στη δυτική Μεσόγειο και θα κινηθεί ανατολικά εξασθενούμενο. 

Κάτω, καθώς θα πλησιάζει η διαταραχή με τη μορφή ψυχρής λίμνης, αναμένεται να ανασυνταχθεί το κλειστό κέντρο πιέσεων στην περιοχή του Ιονίου, δίνοντας ισχυρά φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και έπειτα σε ολόκληρη τη χώρα.

24-jan-2017-xamilo-ietos

Στους ακλόλουθους δυο χάρτες, αυξημένη αστάθεια για την εποχή, που θα οδηγήσει σε ισχυρές καταιγίδες στο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο και στα αντίστοιχα παραθαλάσσια.

astatheia-24-jan-2017

cap-24-jan-2017

Νέα ψυχρή εισβολή?

Σχετικά με τη νέα αυτή πτώση της θερμοκρασίας, υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μιας ψυχρής εισβολής στη χώρα μας από το απόγευμα της Τετάρτης, με μεταφορά ψύχος που δύναται να προκαλέσει χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Βέβαια, ο προγνωστικός ορίζοντας των 5 ημερών που μεσολαβεί αποτελεί μια αιωνιότητα για τη μετεωρολογική πρόγνωση, και μονάχα μια τάση μπορεί να ανιχνευθεί, όπως δόθηκε μόλις παραπάνω. Πάντως η ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμάζεται για ένα ακόμη cold outbreak του φετινού χειμώνα, όπως φαίνεται από τον ακόλουθο συνδυαστικό χάρτη των κυριότερων παγκοσμίων μοντέλων GFS, ECMWF, GEM. Περισσότερα σχετικά με το αν και κατά πόσο θα μας απασχολήσει μια τέτοια ψυχρή εισβολή σε νεότερο άρθρο μέσα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

multimodel-teli-jan-2017-cold-outbreak

* * *

Για το Meteoclub.gr: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
+3 #1 Pindos man 20-01-2017 07:14
Μπραβο Μιχαλη,καλη επιτυχια!
Παράθεση
 
 
+3 #2 PanosRadio 20-01-2017 07:52
Ωραίος! Καλή επιτυχία
Παράθεση
 
 
+3 #3 George_Vari 20-01-2017 12:54
καλή επιτυχία Μιχάλη (και στις εξετάσεις σου) :-)
Παράθεση
 
 
+2 #4 panos_sepolia 20-01-2017 12:55
καλη επιτυχια Μιχαλη !
Παράθεση
 
 
+2 #5 giannis_21 20-01-2017 21:13
Μπράβο Μιχάλη! Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση