Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 158 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε03282024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Δριμύτατη επιστροφή της ηπειρωτικής αστάθειας με βαθμιαία επιδείνωση του καιρού την Κυριακή 21 Μαϊου - Αναλυτική πρόγνωση / Χάρτες

Δριμύτατη επιστροφή της ηπειρωτικής αστάθειας με βαθμιαία επιδείνωση του καιρού την Κυριακή 21 Μαϊου - Αναλυτική πρόγνωση / Χάρτες

alex-aerodromio-foto

Μετά την ανορθόδοξη 48ωρη φθινοπωρινή επέλαση της περασμένης εβδομάδας , στα μέσα του Μαϊου , ο καιρός βελτιώθηκε σημαντικά σε όλη τη χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο (με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου σημειώθηκαν και εκεί κατάρρακτώδεις βροχές την Παρασκευή).

Από τη Κυριακή 21 Μαϊου , ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας , γίνεται πιο "αμερικάνικος".
Αίτιο της νέας μεταβολής του καιρού όπου θα διαρκέσει έως και το τέλος της εβδομάδας , είναι οι διαδοχικές ψυχρές αέριες μάζες στο μέσο στρώμα της τροπόσφαιρας , όπου σε συνδιασμό με την ζέστη στην επιφάνεια , θα ευνοήσει σημαντικά και μάλλον σε επικίνδυνο βαθμό , τις μεσημβρινές - απογευματινές καταιγίδες στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα.

Το πρώτο κύμα της διαταραχής θα ξεκινήσει από τη Κυριακή (21/05) το πρωί και θα τελειώσει την Δευτέρα το μεσημέρι , από τα δυτικά - βορειοδυτικά έως τα ανατολικά - νοτιοανατολικά αντίστοιχα , ενώ το δεύτερο κύμα της διαταραχής που αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας (Τετάρτη)  , θα διαρκέσει έως και τη Κυριακή 28 Μαϊου.

gfs z500 mslp eu 3  gfs z500 mslp eu 6

 

gfs z500 mslp eu 19  gfs z500 mslp eu 23

 

gfs z500 mslp eu 27  gfs z500 mslp eu 32


Κοιτάζοντας τους χάρτες , αρκετοί θα διαπιστώσουν πως η συγκεκριμένη κυκλοφορία με το Ωμέγα μπλοκ που δημιουργεί ο ενισχυμένος αντικυκλώνας στη δυτική Ευρώπη , θα μπορούσε να αρμόζει πολύ καλύτερα στους χειμερινούς μήνες.  Μία "Αριάδνη" ...ή ένας "Βίκτωρας" θα μπορούσε να ήταν κάπως έτσι ....αλλά μόνο τον Γενάρη.
Οι συγκεκριμένες ψυχρές αέριες μάζες (με το πράσινο χρώμα) , κατά τους ανοιξιάτικους αλλά πολύ περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες , συμπεριφέρονται εντελώς διαφορετικά.  Η τροχιά που διαγράφουν καθώς διελαύνουν τις χώρες της ήπειρωτικής Ευρώπης , λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας (ζέστη λόγω του ήλιου) και του στρώματος στη μέση τροπόσφαιρα στα 5000μ. περίπου (κρύο λόγω της μάζας) , δημιουργεί ιδανικές αλλά και ιδιαίτερα επικινδυνες καιρικές συνθήκες (ισχυρές καταιγίδες , βίαιοι άνεμοι από τα καθοδικά ρεύματα , ανεμοστρόβιλοι , έντονη χαλαζόπτωση. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας και του μέσου στρώματος της τροπόσφαιρας , τόσο πιο ασταθής μετατρέπεται η ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα την γρήγορη δημιουργία και ανάπτυξη των καταιγιδοφόρων νεφών.

Στις επόμενες ημέρες , τόσο στην Ελλάδα αλλά όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της κεντροανατολικής Ευρώπης , θα λάβει χώρα το εν λόγω (έντονο) καιρικό γεγονός των ασταθειών.


Ας δούμε τον καιρό για την Κυριακή:


ellada-21-05-2017
Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος - Κυριακή 21 Μαϊου 2017

Σύντομες μπόρες θα υπάρχουν το πρωί στη δυτική Ελλάδα και σε τμήματα των νήσων του Ιονίου. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες.
Σταδιακά από το μεσημέρι και έπειτα , ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός , αρχικά στη Θράκη με βροχές / καταιγίδες και πιθανή χαλαζόπτωση , ενώ πολύ γρήγορα τα φαινόμενα θα εμφανιστούν στην Ήπειρο , τη Μακεδονία , τη Θεσσαλία , τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο έως και το απόγευμα. Σε αρκετά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας , τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι έντονα και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζόπτωση και αυξημένη συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων.
Ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και τις βραδυνές ώρες με διάσπαρτες βροχές και καταιγίδες από τη κεντρική Ελλάδα και νοτιότερα , επηρεάζονται σημαντικά τη Θεσσαλία , τη Στερεά Ελλάδα , την Πελοπόννησο , τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μέχρι το πρωί της Δευτέρας , τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα απασχολούν κυρίως τις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου (Κυκλάδες - Κρήτη - Δωδεκάνησα).

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 5 Μποφώρ. Στο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση , αλλά από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν έως τα 6-7 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο , ενώ κατά τις απογευματινές και βραδυνές ώρες (και κυρίως κατά τη διάρκεια των φαινομένων) η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά στα κεντρικά και βόρεια.



21-05-2017a

21-05-2017b
Αττική:
Ο καιρός προστάζει μία βόλτα στη παραλία μέχρι το μεσημέρι καθώς ο καιρός θα είναι αρκετά καλός με ηλιοφάνεια. Από τις μεσημβρινές ώρες και μετά , νέφη αστάθειας θα κάνουν την εμφάνιση τους στα δυτικά και βόρεια ορεινά τμήματα δίνοντας τοπικούς όμβρους ή σύντομες μπόρες , ενώ από το απόγευμα και μετά θα σημειωθεί καταιγίδα (πιθανώς έντονη) αρχικά στη δυτική και βόρεια Αττική και τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα , όπως επίσης και εντός λεκανοπεδίου με πιθανή ηλεκτρική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι ενδεχομένως στα δυτικά και τα βόρεια να σημειωθεί χαλαζόπτωση το απόγευμα.
Τα φαινόμενα (βροχές ή και διάσπαρτες καταιγίδες) θα συνεχιστούν και τις νυχτερινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος του νομού.

Οι άνεμοι από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 4 Μποφώρ. Από τις πρώτες βραδυνές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν έως και τα 6 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια προβλέπεται στην αρχή της ημέρας για τη συμπρωτεύουσα. Πολύ γρήγορα και προς το μεσημέρι , νέφη αστάθειας θα κάνουν την εμφάνιση τους από τα βόρεια του νομού και θα δώσουν μπόρες / καταιγίδες , οι οποίες θα επεκταθούν σε ολόκληρο το νομό έως και τις απογευματινές ώρες.
Ενδεχομένως τα φαινόμενα να είναι έντονα με συνοδεία αυξημένης ηλεκτρικής δραστηριότητας αλλά και χαλαζόπτωσης.
Τη νύχτα κάποιες διάσπαρτες καταιγίδες θα υφίστανται έως λίγο πριν το ξημέρωμα της Δευτέρας , όπου και αναμένεται βελτίωση του καιρού.

Οι άνεμοι στη συμπρωτεύουσα αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 Μποφώρ , αλλά το απόγευμα και το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Νεότερη και αναλυτική ενημέρωση θα υπάρξει την Κυριακή σχετικά με τον καιρό της νέας εβδομάδας.


Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Photo source: http://alexfilippopoulos.blogspot.gr/

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση