Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 128 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τε04242024

Last updateΤρ, 23 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Διατηρείται το Μελτέμι έως και την Δευτέρα-Άνοδος της θερμοκρασίας και συνθήκες νέου καύσωνα από την Τρίτη και μετά-Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 7/7/2017-10/7/2017

Διατηρείται το Μελτέμι έως και την Δευτέρα-Άνοδος της θερμοκρασίας και συνθήκες νέου καύσωνα από την Τρίτη και μετά-Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 7/7/2017-10/7/2017

Χαρακτηριστικό της εβδομάδας που διανύουμε είναι το ισχυρό μελτέμι που φτάνει τα 7-8bf τοπικά στο Αιγαίο αλλά και στην στεριά κυρίως των ανατολικών ηπειρωτικών. Το γεγονός αυτό έχει κρατήσει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα τον υδράργυρο στους 32-33°C, παράλληλα όμως ο ισχυρός βοριάς έχει γίνει και αιτία για την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών και στην Αττική με τελευταία αυτή στο Κρυονέρι αλλά και στην περιοχή της Αρτέμιδας. Ο κίνδυνος δεν φαίνεται να μειώνεται μιας και το μελτέμι φαίνεται να διατηρείται ελαφρώς εξασθενημένο μέχρι και την Δευτέρα μαζί με την παράλληλη άνοδο του υδραργύρου. Το μελτέμι είναι απόρροια του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια και του θερμικού χαμηλού που εδραιώνεται στην περιοχή της Κύπρου(κέντρο ~1005hPa).

πρ

Πιο αναλυτικά:Ο καιρός σήμερα αναμένεται γενικά αίθριος με κάποιες τοπικές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια και λιγότερες στις νοτιότερες περιοχές. Η θερμοκρασία σήμερα κοντά στις 35°C στις περισσότερες περιοχές ενώ οι άνεμοι βόρειοι μέτριοι-ισχυροί στα 7-8bf στο Αιγαίο 4-5 στο Ιόνιο και 5-6 στο Καρπάθιο πέλαγος.

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

8-7-2017

Ο καιρός το Σάββατο θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα . Από το μεσημέρι τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου άνευ σημασίας ενώ υπάρχει και μικρή πιθανότητα για την εκδήλωση τοπικών όμβρων στο βόρειο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας κατά μήκος των συνόρων με τη συνοδεία μεμονωμένων ηλεκτρικών εκκενώσεων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά όπου εκεί ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 37-38°C όπως επίσης και το εσωτερικό της Θεσσαλίας. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στους 34-35 και τοπικά 36°C . Oι άνεμοι ΒΔ στα 6-7bf στο Αιγαίο και τοπικά στις Κυκλάδες και 8bf , 4-5bf στο Ιόνιο και 5-6bf στο Καρπάθιο.

 

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

9-7-2017

Την Κυριακή ο καιρός θα ξεκινήσει αίθριος σε όλη τη χώρα με αρκετή ζέστη τις μεσημβρινές ώρες και την ηλιακή ακτινοβολία από 9.0 έως 9.9 UV . Να εξηγήσουμε τι σημαίνει 9.0+ UV:

Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων. 

Προσπαθήστε να αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11 π.μ. με 3 μ.μ. 

Προστασία των μικρών παιδιών στη σκιά.

Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως γύρω από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου και της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου και ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες στο ανατολικό τμήμα της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας ενώ μικρότερη είναι η πιθανότητα για την ανατολική Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα ανέβει την Κυριακή λίγο ακόμα κυρίως πάλι στα δυτικά ηπειρωτικά όπου ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 38-39°C σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας,  της Αχαϊας και της Ηλείας. Τους 38-39°C και ίσως και 40°C θα δείξει το θερμόμετρο σε περιοχές της Θεσσαλίας ενώ τους 38°C θα δείχνουν και τα θερμόμετρα σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα κυμανθεί ~ στους  35°C. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν στα 6-7bf στο Αιγαίο στα 4-5bf στο Ιόνιο και στα 5-6bf στο Καρπάθιο.

 

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

10-7-2017

Την Δευτέρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος ενώ από το μεσημέρι και μετά νεφώσεις θα αναπτυχθούν και πάλι στον κεντρικό ηπειρωτικό κορμό και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της βόρειας Πελοποννήσου, της δυτικής Στερεάς, της Θεσσαλίας ,της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Στην περιοχή της Πίνδου  και της δυτικής Μακεδονίας ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις ενώ μικρότερη αλλά υπαρκτή είναι και η πιθανότητα για βροχές στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλίας και της ανατολικής Μακεδονίας. Ο εξασθενημένος άνεμος στο Ιόνιο πέλαγος θα ανεβάσει κι άλλο τις θερμοκρασίες στα δυτικά ηπειρωτικά  που θα αγγίξουν τους 39-40°C στην Αιτωλοακαρνανία ,την Αχαϊα, την Ηλεία σε αντίθεση με τα ανατολικά ηπειρωτικά όπου ο υδράργυρος θα κυμανθεί στους 35-36°C στις περισσότερες περιοχές εξαιτίας του μελτεμιού. Πάντως στο εσωτερικό της Θεσσαλίας καθώς και στην πεδιάδα των Γιαννιτσών και σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας ο υδράργυρος το μεσημέρι δεν θα δυσκολευτεί να δείξει ακόμα και τους 39°C.Oι άνεμοι στο Ιόνιο πέλαγος θα εμφανιστούν εξασθενημένοι στα 2-4bf ενώ στο Αιγαίο θα αγγίξουν τα 7 και τοπικά στις Κυκλάδες τα 8bf. Στο Καρπάθιο οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις στα 5-6bf.

 

* Tώρα όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού φαίνεται πως από την Τρίτη και μετά η κίνηση του υποτροπικού αεροχειμάρρου σε συνδυασμό με τις σχετικά ψυχρές μάζες που επικρατούν στη βόρεια Ευρώπη θα μεταφέρουν εκ νέου στη χώρα μας θερμές αέριες μάζες στην κατώτερη και μέση τροπόσφαιρα (~24°C στα 850hPa και -5°C στα 500hPa) προερχόμενες από τη βόρεια Αφρική που θα ανεβάσουν και πάλι τον υδράργυρο σε υψηλά επίπεδα τα οποία δεν φαίνεται να αντιστοιχούν σε αυτά του καύσωνα που διανύσαμε πριν μερικές ημέρες. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν και πάλι πάνω από τους 40°C αλλά αυτή τη φορά το ταβάνι φαίνεται να είναι κοντά στους 41-42°C και αυτοί σε περιοχές όπως το εσωτερικό της Θεσσαλίας τη δυτική Στερεά και ορισμένες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας. Για πιο λεπτομερή ανάλυση αναμένετε καινούρια πρόγνωση τις επόμενες ημέρες.

ζ500

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!

Επιμέλεια: Μουδούρης Θωμάς(tom13)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση