Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 177 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε03282024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Δεύτερος σοβαρός καύσωνας προ των πυλών-Θερμοκρασίες κοντά στους 42°C- Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος 10/7/2017-13/7/2017

Δεύτερος σοβαρός καύσωνας προ των πυλών-Θερμοκρασίες κοντά στους 42°C- Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος 10/7/2017-13/7/2017

H νέα εβδομάδα ξεκινάει με το βοριαδάκι στα πελάγη να προσπαθεί να διατηρηθεί κοντά στα 5-6bf και τοπικά 7bf στις Κυκλάδες συγκρατώντας τον υδράργυρο στους 36-37°C . Aπό αύριο όμως οι άνεμοι θα αρχίσουν να εξασθενούν και σε συνδυασμό με τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών την Τετάρτη και την Πέμπτη, η χώρα  μας θα βιώσει για 48 ώρες τουλάχιστον τον δεύτερο σοβαρό καύσωνα για φέτος με θερμοκρασίες που θα κυμανθούν στους 41-42°C . Το κύμα καύσωνα θα αρχίσει να υποχωρεί από την Παρασκευή το απόγευμα και μετά ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα καθώς θα εκδηλωθούν και κάποιες βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια. Παράλληλα οι άνεμοι φαίνεται πως από την Πέμπτη το απόγευμα θα ενισχυθούν και πάλι.

ζ00

Πιο αναλυτικά:Για σήμερα ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος, όμως από το μεσημέρι και μετά θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως γύρω από τον ορεινό όγκο της Πίνδου και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές-μπόρες και καταιγίδες στην περιοχή της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, στο δυτικό κομμάτι της κεντρικής Μακεδονίας καθώς επίσης μικρή πιθανότητα υπάρχει και για βροχές στην δυτική Θράκη. Οι βροχές που θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο ενδέχεται να κατηφορίσουν μέχρι και τη δυτική Στερεά κατά μήκος πάντα των ορεινών όγκων. Η θερμοκρασία στους 35-36°C , στα δυτικά ηπειρωτικά όμως θα κυμανθεί στους 38-39°C λόγω του εξασθενημένου βοριά. Οι άνεμοι απ;o βόρειες διευθύνσεις στα 5-6 και τοπικά 7bf, στο Ιόνιο όμως μέχρι 4bf.

 

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

11-7-2017

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα και μόνο το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στην δυτική Μακεδονία τη δυτική Θράκη καθώς επίσης και κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου. Μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα υπάρχει για την εκδήλωση τοπικών όμβρων στην δυτική Θράκη. Η θερμοκρασία την Τρίτη θα αρχίσει να ανεβαίνει κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά καθώς φαίνεται ότι ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της Αχαϊας , της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας θα σκαρφαλώσει στους 38°C, στο εσωτερικό της Θεσσαλίας θα αγγίξει τους 40°C και τους  38-39°C σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας. Στις υπόλοιπες περιοχές ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 35-36°C ενώ στις νησιωτικές περιοχές θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι  ΒΔ,  στο Αιγαίο  5-6bf , στο Ιόνιο 4-5bf και στο Καρπάθιο 5-6bf.

 

Tετάρτη 12 Ιουλίου 2017

12-7-2017

Η Τετάρτη θα είναι η πρώτη μέρα του σοβαρού καύσωνα που θα επηρεάσει τη χώρα μας. Ο καιρός θα είναι αίθριος την Τετάρτη σε όλη τη χώρα και μόνο στην περιοχή της Θράκης το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία την Τετάρτη θα κυμανθεί στα δυτικά στους 40-41°C , εσωτερικό της Θεσσαλίας βέβαια ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 42°C ίσως και τους 43°C τοπικά για λίγο ενώ κοντά στους 40°C θα κυμανθεί η θερμοκρασία σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονία. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 38-39°C ,στην Ήπειρο η θερμοκρασία θα συγκρατηθεί κοντά στους 36°C ενώ στις νησιωτικές περιοχές η θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι ΒΔ , στο Αιγαίο 5-6bf ,εν;v στο Ιόνιο και στο Καρπάθιο στα 4-5bf.

O δείκτης της υπεριώδους ακτινοβολίας(UV) θα κυμαίνεται από 9.3- 10.5 που πρακτικά σημαίνει :

Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων.
Αποφεύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 10 π.μ. με 4 μ.μ.
Προστασία των μικρών παιδιών σε εσωτερικό χώρο.

 

Eπίσης για την Τετάρτη παρατίθεται χάρτης μέγιστων θερμοκρασιών :

xartis-megiston-thermokrasion-12-07-2017

 

 

 

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

13-7-2017

Ο καιρός την Πέμπτη θα είναι αίθριος και ιδιαίτερα ζεστός καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη εξαιτίας της ζέστης(καταχνιά). Στις υπόλοιπες περιοχές η ηλιακή ακτινοβολία θα είναι πολύ ισχυρή και θα πρέπει να περιορίζονται οι μετακινήσεις από τις 10 π.μ - 4 μ.μ . Η θερμοκρασία την Πέμπτη αν και στις περιοχές που είναι επιρρεπείς στη ζέστη ( Αχαϊα , Αιτωλοακαρνανία , Ηλεία, κεντρική Μακεδονία, εσωτερικό Θεσσαλίας, ανατολική Μακεδονία) θα σημειώσει πτώση κατά 1 βαθμό ως προς τη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί στους 39-40°C στα δυτικά ηπειρωτικά, στους 40-41 και τοπικά ίσως και 42°C στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και τους 40-41°C στην ανατολική Μακεδονία, στην υπόλοιπη χώρα εξαιτίας του ΝΔκου ανέμου στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 37-38 και ίσως και 39°C συμπεριλαμβανομένης και της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Θράκης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στους 37°C  στα νησιά του Ιουνίου εξαιτίας του εξασθενημένου ανέμου μέχρι το μεσημέρι, και στα Δωδεκάνησα στους 36-37°C εξαιτίας του ΔΒΔ ανέμου ενώ στις Κυκλάδες η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 33-34°C.  Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ΒΔ κατά κανόνα 5-6bf στο Αιγαίο, και 4-5bf στο Ιόνιο και το Καρπάθιο με τάσεις ενίσχυσης από το απόγευμα και μετά, που αυξάνει εκ νέου τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

 

Όπως είπαμε και προηγουμένως το κύμα καύσωνα θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από την Παρασκευή καθώς οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα αγγίξουν και τα 7bf. Mέσα στο Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα σημειώσει περαιτέρω πτώση περίπου 7-8 βαθμούς σε σχέση με την Τετάρτη ενώ από το Σάββατο βροχές και καταιγίδες θα δροσίσουν την στεριά πρώτα από τα βορειοδυτικά και σταδιακά μέσα στην Κυριακή και στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά . Για εκτενέστερη ενημέρωση θα ακολουθήσει νεότερη πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο.

Να προσέχετε εσάς και τους αγαπημένους σας τις ημέρες του καύσωνα για τη δική σας αλλά και τη δική τους προστασία με την χρήση των κατάλληλων μέτρων!!!

 

Επιμέλεια: Μουδούρης Θωμάς(tom13),  Στέλιος Φουρτουλάκης(Stelios_F)

 

 

Σχόλια   

 
+2 #1 Pindos man 11-07-2017 13:25
Μπραβο Θωμα & Στελιο ,εξαιρετικη αναλυση!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση