Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 261 καιρόφιλοι και 4 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Η Εξέλιξη Του Καιρού Στην Δυτική Ελλάδα & Στην Πάτρα Αυτή Την Εβδομάδα (Έως 24/9)

Η Εξέλιξη Του Καιρού Στην Δυτική Ελλάδα & Στην Πάτρα Αυτή Την Εβδομάδα (Έως 24/9)

Η Εξέλιξη Του Καιρού Στην Δυτική Ελλάδα & Στην Πάτρα Αυτή Την Εβδομάδα (Έως 24/9)

kaysonas 1 1


Σύντομη ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:
 Το αντικυκλωνικό πεδίο υπό του οποίου την επιρροή βρισκόταν η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες θα υποχωρήσει, μαζί και οι θερμές αέριες μάζες που το συνόδευαν.Αιτία μια ανατολική-βορειοανατολική μετατόπιση του Αζορικού αντικυκλωνα στο έτερο άκρο της Ευρωπαϊκής ηπείρου προς την Ιβηρική χερσόνησο και τις δυτικές ακτές της Γαλλίας.Η μετατόπισή του αυτή θα ''εξαναγκάσει'' μια ψυχρή λίμνη από την κεντρική Ευρώπη να κινηθεί νοτιότερα-νοτιοανατολικότερα προς την περιοχή της Αδριατικής θάλασσας.


gfs 0 48 copy copy copy copy copy copy

Κίνηση που θα υποβοηθηθεί από τον αεροχείμαρρο ο οποίος θα πνέει στα ανατολικότερα όρια του προαναφερθέντος αντικυκλώνα.


gfs 5 30

Μαζί της αυτή η ψυχρή λίμνη θα μεταφέρει και ψυχρότερες αέριες μάζες οι οποίες θα οδηγήσουν σε πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στην δυτική-βορειοδυτική και εν συνεχεία στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.Η κορύφωση της πτώσης θα παρατηρηθεί την Πέμπτη.

gfs 1 84 copy

Κατ' όπως φαίνεται, όμως, από τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία η διαταραχή αυτή δεν θα κατέλθει τόσο νότια και έτσι την μερίδα του λέοντος όσον αφορά τα φαινόμενα θα δεχθεί ξανά η Ιταλία και τα δυτικά Βαλκάνια, ενώ στην χώρα μας τα όποια φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματά της.

Εκ νέου εξισορρόπιση των καιρικών συνθηκών και άνοδος της θερμοκρασίας, αυτή την φορά σε τιμές εφάμιλες με τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής που διανύουμε, το ερχόμενο Π-Σ-Κ, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, καθώς η διαταραχή θα εξασθενίσει απομακρυνόμενη προς τις αντολικές βαλκανικές χώρες.



Πρόγνωση Καιρού Δυτικής Ελλάδας

Τρίτη 19/9: 
Γενικά αίθριος ο καιρός με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους στα βορειοδυτικά τμήματα.Ο υδράργυρος θα ανέλθει τις μεσημβρινές ώρες κατά μέσον όρο στους 30oC.Δεν αποκλείονται πρόσκαιρα οι 31oC στο εσωτερικό της δυτικής Πελοποννήσου.Στα βορειοδυτικά οι μέγιστες θα είναι 2-3οC χαμηλότερες.Οι άνεμοι στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι 2-3bf και στο βόρειο τμήμα του βορειοδυτικοί με παρόμοια ένταση.


Τετάρτη 20/9: Πρόσκαιρη μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός κυρίως στα βορειοδυτικά με μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους μέσα στην ημέρα στο βόρειο Ιόνιο (Κέρκυρα) και στην Ήπειρο (κυρίως στα παράκτια αυτής).Πιθανότητα για πρόσκαιρες μπόρες από το μεσημέρι και μετά υπάρχει και στο κεντρικό Ιόνιο,στην δυτική Αιτ/νία και στην δυτική-βορειοδυτική Πελοπόννησο.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα ανέλθει ως προς τις μέγιστες τιμές της στους 25-26oC.Έως και 2oC πιο πάνω δεν αποκλείονται για λίγο στα νοτιοδυτικά τμήματα.Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 5bf.

Πέμπτη 21/9: Παρόμοιες οι καιρικές συνθήκες με αυτές της Τετάρτης με την μεγαλύτερη πιθανότητα για ανάλογα φαινόμενα να υπάρχει εκ νέου για την βορειοδυτική χώρα.Ο υδράργυρος θα σημείωσει περαιτέρω πτώση με τις μέγιστες τιμές του να μην υπερβαίνουν τους 20-21oC στα βορειοδυτικά και τους 23oC στα υπόλοιπα δυτικά, ενώ παράλληλα το βορειοδυτικό ρεύμα στο Ιόνιο θα πνέει στα 5-6bf.



Πρόγνωση Καιρού Πάτρας

Τρίτη 19/9: 
Γενικά αίθριος ο καιρός στην πόλη με αραιές νεφώσεις προς τις βραδυνές ώρες.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 30oC και οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί στα 2-3bf.


Τετάρτη 20/9: Τοπικές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα τις μεσημβρινές ώρες να εκδηλωθεί κάποια πρόσκαιρη βροχή ασθενούς, το πολύ, μέτριας έντασης.Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 19 έως 25oC την στιγμή που οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-4 και στον Πατραϊκό κόλπο 5bf.

Πέμπτη 21/9: Τοπικές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες μέσα στην ημέρα.Η πιθανότητα για κάποια βροχή ασθενούς έντασης υπάρχει εκ νέου κατά την διάρκεια των μεσημβρινών ωρών, μικρότερη βέβαια από αυτήν της Τετάρτης.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-22oC και οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί 4-5 και στον Πατραϊκό 6bf.



Εκτίμηση για Π-Σ-Κ 22 έως 24/9:
 Πλήρης απουσία βροχοπτώσεων στην δυτική χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας το Σ/Κ, η οποία αυτή τη φορά όμως θα κινηθεί σε λογικά πλαίσια με μέγιστες τιμές κοντά στους 25-26oC.Οι άνεμοι φαίνεται να διατηρούνται δυτικών συνιστωσών.




ΥΓ:
Σαν τάση μακροπρόθεσμη στα μοντέλα αρχίζει να εμφανίζεται κάποιο σενάριο για πιο αξιόλογες και γενικευμένες βροχοπτώσεις στην δυτική και όχι μόνο χώρα τις τελευταίες ημέρες του μήνα, ωστόσο είναι νωρίς ακόμη να γίνει αναφορά σε κάτι τέτοιο, καθώς μιλάμε προγνωστικα για ένα διάστημα περίπου 10 ημερών, όπου πάρα πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα σε αυτό.




Επιμέλεια Πρόγνωσης:Νικόλας Σερέτης - (Ρωμανός Πατρών)

&
Για το www.meteoclub.gr:Nick-Stormlover

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση