Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 118 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΤε, 24 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Ραγδαία Μεταβολή του καιρού από σήμερα τα μεσάνυχτα-Βροχές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά -Απότομη πτώση της Θερμοκρασίας Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 7-10-2017

Ραγδαία Μεταβολή του καιρού από σήμερα τα μεσάνυχτα-Βροχές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά -Απότομη πτώση της Θερμοκρασίας Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 7-10-2017

Ύστερα από μια εβδομάδα με αρκετά καλές καιρικές συνθήκες και ανεβασμένη θερμοκρασία , τη σκυτάλη παίρνει από σήμερα το βράδυ η ραγδαία επιδείνωση του καιρού αρχής γενομένης από τα δυτικά και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Είναι το πρώτο φθινοπωρινό οργανωμένο βαρομετρικό σύστημα για φέτος αιτία του οποίου είναι η ανύψωση του αζόρικου αντικυκλώνα στα γεωγραφικά πλάτη της Μ. Βρετανίας γεγονός που θα αναγκάσει την αποκόλληση και την κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών από το ύψος της κεντρικής Ευρώπης προς τα Βαλκάνια και την περιοχή μας. Η trough αυτή σε συνδυασμό με ένα χαμηλό βαρομετρικό από την Αδριατική θάλασσα (κέντρο κοντά στα 1000- 1003hPa) που θα κινηθεί ανατολικά και θα εισέλθει στο βόρειο Αιγαίο θα έχει ως αποτέλεσμα ο καιρός από απόψε να επιδεινωθεί και μέσα στο Σάββατο να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας που κατά τόπους θα είναι ισχυρές . Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα του Σαββάτου  στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Παράλληλα οι ψυχρές αέριες μάζες από το Σάββατο το βράδυ θα ρίξουν και τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές έως και 6-7 βαθμούς . Bελτίωση του καιρού αναμένουμε από την Κυριακή η ψύχρα όμως θα είναι έντονη .

z500

Πιο αναλυτικά:

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

7-10-17

Από τις νυχτερινές ώρες τις Παρασκευής και προς τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο καιρός θα επιδεινωθεί  γρήγορα και θα αρχίσουν να σημειώνονται βροχές και καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Τα φαινόμενα μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου θα επεκταθούν στη δυτική Μακεδονία , τη δυτική Στερεά καθώς και τη δυτική Θεσσαλία και τα Επτάνησα.Παράλληλα την ίδια χρονική στιγμή βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειώνονται στην περιοχή της ανατολικής Κρήτης, τις ανατολικές Κυκλάδες , τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Όσο προχωρούμε μέσα στη μέρα και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες η ''γραμμή βροχοπτώσεων''  θα κινείται  ανατολικότερα και θα αρχίσει να επηρεάζει πλέον τη Θεσσαλία συνολικά σε όλο το εύρος του διαμερίσματος , την κεντρική και ανατολική Μακεδονία καθώς και τη Θράκη . Οι βροχοπτώσεις θα απασχολούν και τμήματα της δυτικής , κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου οι οποίες θα είναι κατά βάση ασθενείς έως μέτριας έντασης. Οι βροχές θα συνεχιστούν στην περιοχή των Δωδεκανήσων με περισσότερη ένταση. 

Από το μεσημέρι και μετά η squall line (γραμμή λαίλαπας) θα επεκταθεί και στην κεντρική Στερεά ενώ μέχρι το απόγευμα τα φαινόμενα θα έχουν φτάσει και στην ανατολική Στερεά . την Εύβοια , τις Σποράδες και το βόρειο Αιγαίο (η Λήμνος και η Σαμοθράκη στο στόχαστρο και σε αυτή τη διαταραχή). Από αργά το απόγευμα και προς το βράδυ  τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται στα δυτικά και κατ' επέκταση στα ανατολικά τμήματα σταδιακά και ο καιρός θα βελτιωθεί ,όμως οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν στην περιοχή της Θράκης καθώς και στα περισσότερα νησιωτικά τμήματα από το ύψος της Σαμοθράκης και νοτιότερα στον νοητό κάθετο άξονα με ΝΑ προσανατολισμό έως και τα Δωδεκάνησα , μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι ισχυρές και θα χρειαστεί προσοχή στην περιοχή της Mακεδονίας, της Θράκης και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου όπως επίσης και τα Δωδεκάνησα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες από το Σάββατο το απόγευμα όπου θα επικρατήσει ο ΒΔ άνεμος θα επιτρέψουν την εκδήλωση χιονοπτώσεων στα ορεινά της κεντρικής δυτικής και βόρειας χώρας με ενδεικτικό υψόμετρο τα  1700-1800 μ. (1600 μ. στη δυτική Μακεδονία) όπως επίσης και στα ορεινά της Θράκης (1500 μ.) . Η θερμοκρασία το Σάββατο θα αγγίξει τους 25-26°C στα κεντρικά και νότια και τους 20-22°C στα βόρεια που γρήγορα όμως μετά το μεσημέρι θα αρχίσει να πέφτει καθώς θα επικρατήσουν ΒΔ άνεμοι που θα φτάσουν σε ένταση στο Ιόνιο τα 6-8bf .  Στο Θερμαϊκό ο βαρδάρης θα αγγίξει και τα 8bf(ίσως και τα 9bf) ενώ στο Αιγαίο ενώ θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις 6-7bf σταδιακά θα γυρίσουν σε ΒΔ . Στο Μυρτώο πέλαγος οι άνεμοι ΝΔ στα 6-7bf ενώ στο Καρπάθιο ΝΑ στα 4-5 bf .

 

*Στην Αττική ο καιρός θα ξεκινήσει με καλό καιρό και αρκετή ηλιοφάνεια. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις οι οποίες μέχρι το απόγευμα θα αρχίσουν να πυκνώνουν  σημαντικά και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στη δυτική(ορογραφικά) και βόρεια-βορειοανατολική Αττική . Υπάρχει πιθανότητα τα φαινόμενα να φτάσουν έως την νοτιοανατολική Αττική ενώ σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία δύσκολα τα φαινόμενα θα καταφέρουν να εισχωρήσουν στο λεκανοπέδιο με πολύ μικρή πιθανότητα για ένα πολύ γρήγορο πέρασμα σύντομων βροχοπτώσεων τις πρώτες βραδυνές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 25°C από το απόγευμα όμως θα αρχίσει να πέφτει αισθητά. Οι άνεμοι αρχικά ΝΔ και από τις απογευματινές - νυχτερινές ώρες θα γυρίσουν σε ΒΔ και θα ενισχυθούν σημαντικά στα 6 με 7 Μποφώρ.

 

*Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα καταστεί πολύ άστατος από νωρίς το πρωί και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες και μέσα στην πόλη μέχρι και το απόγευμα.Οι βροχές μέσα στη μέρα θα είναι κατά περιόδους έντονες. Ο καιρός φαίνεται να βελτιώνεται από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία το Σάββατο θα κυμανθεί από 13 έως 22°C από το απόγευμα όμως  η ψύχρα θα είναι έντονη λόγω και του ισχυρού βαρδάρη που θα αγγίξει και τα 7bf. 

 

Επιμέλεια: Μουδούρης Θωμάς(tom13)

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση