Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 332 καιρόφιλοι και 3 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Ανάσα...βροχής! - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για Δευτέρα και Τρίτη 23 & 24 Οκτωβρίου 2017

Ανάσα...βροχής! - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για Δευτέρα και Τρίτη 23 & 24 Οκτωβρίου 2017

Καλησπέρα σε όλους! Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επιστρέφω στις προγνώσεις του club, και μάλιστα αναλύοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα κακοκαιρία όπως η επερχόμενη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
 
Σύντομη ανάλυση

"Εκνευριστικά" καλός είναι ο καιρός εδώ και αρκετές ημέρες εξαιτίας των αντικυκλωνικών συνθηκών που επικρατούν στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης. Ωστόσο φαίνεται πως τη νέα εβδομάδα ο καιρός θα εναρμονιστεί επιτέλους με την εποχή, χαρίζοντας καιρικές συγκινήσεις σε αρκετές περιοχές, και δίνοντας μια ανάσα σε περιοχές όπου η έλλειψη βροχοπτώσεων δημιουργεί προβλήματα.

Τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη η κάθοδος στην κάθοδο short-wave trough στην βόρεια Ιταλία (χάρτες 1, 2 και 3). Η κίνηση πάνω από τη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής θα ενισχύσει τη διαταραχή με αποτέλεσμα τη δημιουργία οργανωμένου κέντρου χαμηλής πίεσης μέσης τροπόσφαιρας.

 22-oct-17-air-mass-eumetsat

Χάρτης 1: Αέριες μάζες πάνω από την Ευρώπη την Κυριακή.

 22-oct-17-atm-motion-vectors

Χάρτης 2: Δείκτες ατμοσφαιρικής κίνησης. Είναι σαφής η τάση καθόδου αερίων μαζών στην ερύτερη περιοχή της βόρειας Ιταλίας (σχήμα "u").

 22-oct-17-short-wave trough-kathodos-strovilismou

Χάρτης 3: Η short-wave trough όπως απεικονίζεται στους χάρτες θετικού στροβιλισμού.

 
Θα πρόκειται για μια άρτια οργανωμένη διαταραχή με πολλαπλά μέτωπα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει το σύνολο της κεντροανατολικής Ευρώπης. Πλέον έχουμε ξεπεράσει τις περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με την ακριβή κίνηση του συστήματος, οπότε φαίνεται πως τα δυο παγκόσμια μοντέλα (GFS & ECMWF) έχουν συμφωνήσει στην κίνηση του χαμηλού από τη νότια Αδριατική προς το βόρειο Αιγαίο διαμέσου της ηπειρωτικής Ελλάδας (φάση 1) και στη συνέχεια την εκφύλισή του στο νότιο Ιόνιο και προς το Λιβυκό πέλαγος όπου και θα εξασθενήσει σταδιακά (φάση 2), κατά την περιστροφή του συστήματος.
Σε γενικές γραμμές για την Ελληνική επικράτεια, η φάση 1 αφορά κυρίως τη σάρωση της χώρας από τα δυτικά προς τα ανατολικά από ψυχρό μέτωπο (χάρτης 3), ενώ κατά τη φάση 2, και καθώς το χαμηλό θα περιφέρεται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, οι διάσπαρτοι θύλακες θετικού στροβιλισμού θα δίνουν ασταθή καιρό στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα.

 22-oct-17-surface-pres-charts

Χάρτης 4: Χάρτης επιφανείας που αποτυπώνει τα μέτωπα κακοκαιρίας της ατμοσφαιρικής διαταραχής.
 
Πρόγνωση καιρού Δευτέρας 23 Οκτωβρίου 2017

 monday-23-oct-17-weather-map

 
Σταδιακά μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Δευτέρας ο καιρός θα επιδεινώνεται στο βόρειο Ιόνιο με νεφώσεις που θα δίνουν βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες θα ενταθούν σημαντικά κοντά στο ξημέρωμα. Σύντομα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο σύνολο των Ιονίων νήσων καθώς και στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο, και είναι πολύ πιθανό να έχουν οργανωμένο και έντονο χαρακτήρα. Μέχρι το μεσημέρι σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος) αναμένεται μερική νέφωση με λιγότερη αστάθεια, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται σύντομες μπόρες. Το απόγευμα και όσο θα βαδίζουμε προς την αλλαγή της ημέρας, ο καιρός στα δυτικά νησιωτικά και ηπειρωτικά θα καθίσταται περισσότερο άστατος (μπόρες και τοπικές καταιγίδες), στο κεντρονότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Κρήτη) θα σημειώνονται βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές (τα Δωδεκάνησα δεν φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά μέχρι την αλλαγή της ημέρας), ενώ ο κύριος όγκος των φαινομένων θα έχει μετατοπιστεί στο βορειοανατολικό Αιγαίο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στις περιοχές αυτές αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες με τοπικά πολύ έντονο χαρακτήρα και σημαντική διάρκεια.
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από το απόγευμα και μετά, η οποία στα βόρεια-βορειοδυτικά θα είναι σημαντική. Οι άνεμοι στο Ιόνιο κατά τόπους θα φτάνουν και τα 8 bf, ενώ στο βόρειο Αιγαίο το νότιο ρεύμα θα καταφέρνει ριπές έως και 8 bf τις βραδινές ώρες.
 
Πρόγνωση καιρού Τρίτης 24 Οκτωβρίου 2017

tuesday-24-oct-17-weather-map

 
Μέσα στη νύχτα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται στο ανατολικό-βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη, οι οποίες θα επιμένουν ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας. Σταδιακά, και όσο θα βαδίζουμε προς τις μεσημβρινές ώρες, στο παιχνίδι θα μπαίνουν και τα Δωδεκάνησα, τα ανατολικά τμήματα των οποίων θέτουν υποψηφιότητα για σημαντικής ισχύος καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα θαλάσσια και παραθαλάσσια το πρώτο μισό της Τρίτης θα χαρακτηρίζεται από άστατο καιρό με μπόρες και τοπικές καταιγίδες, ενώ στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα επικρατεί περιορισμένη αστάθεια. Σταδιακά το απόγευμα και το βράδυ ο καιρός στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα επιδεινωθεί με γενικευμένες βροχές, πρόσκαιρα αξιόλογης έντασης, τη στιγμή που στα νότια-νοτιοανατολικά τμήματα του πελάγους τα φαινόμενα θα εξασθενούν σημαντικά. Τοπικές καταιγίδες αναμένονται στα νησιωτικά τμήματα του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες και τμήματα των Κυκλάδων, την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και τμήματα της ανατολικής Στερεάς. Στην Πελοπόννησο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι άστατος με μπόρες και τοπικές καταιγίδες, ενώ στη Θράκη τα φαινόμενα φαίνεται να διατηρούνται (με μερική εξασθένιση) και μέχρι την αλλαγή της ημέρας.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Το πολύ ισχυρό βορειοδυτικό ρεύμα θα διατηρηθεί στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο το ισχυρό νότιο ρεύμα θα στραφεί σε βόρειο-βορειοδυτικό από το μεσημέρι και μετά, με εντάσεις 5-6, τοπικά και 7 bf στον Θερμαϊκό.

 * * *

Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
+2 #1 Pindos man 22-10-2017 22:34
Mπραβο Μιχάλη εξαιρετική ανάλυση της κακοκαιρίας που μας πλησιάζει,καλή αρχή!
Παράθεση
 
 
+2 #2 gpotamia 22-10-2017 23:37
Καλή αρχη Μιχάλη
Παράθεση
 
 
+2 #3 Con T.-Fthiotida 22-10-2017 23:43
Κατατοπιστικότα τη ανάλυση, πολύ καλή πρόγνωση. Καλή επιτυχία!!
Παράθεση
 
 
+2 #4 _valkanios agrotis 23-10-2017 08:08
Εξαιρετική ανάλυση και βοηθητική. Καλή επιτυχία..
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση