Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 183 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Κακοκαιρία express! - Πρόγνωση Ελλάδος, ΣαββατοΚύριακο 28-29 Οκτωβρίου 2017

Κακοκαιρία express! - Πρόγνωση Ελλάδος, ΣαββατοΚύριακο 28-29 Οκτωβρίου 2017

Καλησπέρα φίλες και φίλοι! Παρελθόν αποτελεί ουσιαστικά από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου το μετεωρολογικό σύστημα «Δαίδαλος», μια κακοκαιρία που τροφοδότησε με νερό αρκετές περιοχές της χώρας, προσέφερε θεαματικές καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τα πρώτα χιόνια σε βορειοδυτικές ορεινές ηπειρωτικές περιοχές, ενώ δυστυχώς δεν έλλειψαν και τα προβλήματα (πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις), ιδιαίτερα στη δυτική Κρήτη και το νομό Χανίων. Έτσι ο καιρός εναρμονίστηκε με την εποχή και η πτώση της θερμοκρασίας που ακολούθησε μας θυμίζει πως πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο στον χειμώνα.

Ο καιρός την Παρασκευή ήταν ηλιόλουστος σε όλη τη χώρα, και μονάχα στο ΝΑκό Αιγαίο επιμένουν κάποιες συννεφιές και κάποιες καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Η καλοκαιρία όμως δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς μια νέα express διαταραχή θα μεταβάλλει τις καιρικές συνθήκες από αργά το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και τα ξημερώματα της Κυριακής. Ας δούμε όμως τα στοιχεία λίγο πιο αναλυτικά…

 Σύντομη ανάλυση

Το σύστημα Δαίδαλος βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία εκφύλισης νότια της Κρήτης, ενώ στην δυτική και κεντρική Μεσόγειο και στη δυτική-βορειοδυτική Ευρώπη έχουν αποκατασταθεί αντικυκλωνικές συνθήκες. Η δυναμική παρουσία του αντικυκλώνα των Αζόρων σε τόσο υψηλά γεωγραφικά πλάτη (Μ. Βρετανία) περιορίζει την επιρροή του πολικού στροβίλου στη Σκανδιναβική χερσόνησο και την ΒΑκή Ευρώπη. Έτσι, η ΝΔκή απόληξη του καναδικού λοβού θα σαρώσει την ανατολική Ευρώπη διασχίζοντας τα βόρεια σύνορα της χώρας μας μέσα στο Σάββατο, και μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες. Συνεπώς ένα εκτεταμένο ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από τα ΒΔκά προς τα ΝΑκά δίνοντας βροχές και περιορισμένες καταιγίδες, λόγω της σημαντικής μεταφοράς θετικού στροβιλισμού στον άξονα του μετώπου. Οι ακόλουθοι χάρτες είναι ενδεικτικοί.

 

 kanadikos-lovos-28-oct-17
28-0ct-17-strov-1
28-oct-17-strov-2
psixro-express-28-oct-17
 
Σάββατο 28η Οκτωβρίου 2017

sat-28-oct-17

Ήδη από αργά το βράδυ της Παρασκευής και τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες οι νεφώσεις στην βορειοδυτική χώρα (Ήπειρος και βόρειο Ιόνιο) θα πρέπει να έχουν πυκνώσει σημαντικά ώστε να δίνουν βροχές τοπικά αξιόλογου χαρακτήρα και κάποιες διάσπαρτες καταιγίδες. Η κίνηση του μετώπου θα είναι αρκετά γρήγορη και έτσι τα φαινόμενα σύντομα θα μετατοπιστούν νοτιοανατολικά. Μέσα στις πρωινές ώρες του Σαββάτου βροχές θα έχουν σημειωθεί στη δυτική και κεντρική Στερεά, στην κεντρική και βορειοδυτική Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Σημαντικής ισχύος θα είναι τα φαινόμενα στα δυτικά ηπειρωτικά (ενδεχομένως υποβοηθούμενα και από τη συνύπαρξη ορογραφίας και δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων) και το βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου είναι πολύ πιθανή η εκδήλωση τοπικών καταιγιδών. Το μεσημέρι και το απόγευμα τα φαινόμενα θα εστιαστούν αποκλειστικά στο Αιγαίο και ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις αναμένεται στα ηπειρωτικά. Ιδιαίτερα στις ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα (βραδινές ώρες), θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικα ισχυρές. Πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στην Κρήτη όπου το ενισχυμένο βόρειο ρεύμα τις νυκτερινές ώρες θα δίνει ορογραφικά φαινόμενα στον βόρειο άξονα του νησιού.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα ως προς τις μέγιστες τιμές, με έμφαση στα Β-ΒΔκά. Στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τους 20 βαθμούς, πολύ τοπικά ίσως σημειωθούν και τιμές έως 22 βαθμούς, ανάλογα με την ταχύτητα διέλευσης του μετώπου. Έντονη ψύχρα και κρύο σε όλη τη βόρεια χώρα τις ξάστερες βραδινές ώρες του Σαββάτου.

Οι άνεμοι θα είναι ΒΔκοί στα 4-5 bf (στα ανοιχτά 6-7 bf) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο Ιόνιο με μικρή εξασθένιση τις βραδινές ώρες, ενώ στο Αιγαίο το βόρειο ρεύμα θα επικρατήσει σταδιακά μέσα στη μέρα από βορρά προς νότο με εντάσεις στα 4-5, τοπικά 6 bf.

 Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

sunday-29-oct-17

Μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής τα όποια φαινόμενα στο ΝΑκό Αιγαίο θα πρέπει να έχουν σταματήσει, και μέχρι στο μεσημέρι αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις κυρίως στο Αιγαίο και πολύ καλή διαύγεια στην ατμόσφαιρα. Το απόγευμα και το βράδυ νέες νεφώσεις θα κανουν την παρουσία τους στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα, πρόσκαιρα αυξημένες, που όμως δεν θα καταφέρουν να δώσουν κάποια φαινόμενα πέρα από πιθανές ασθενείς βροχές αργά το βράδυ.

Η ηλιοφάνεια θα «ανεβάσει» εκ νέου τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στα κεντρικά και βόρεια, ωστόσο νωρίς το πρωί και τις βραδινές ώρες η ψύχρα θα είναι έντονη.

Οι άνεμοι στα πελάγη μέσα στην ημέρα θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς μέτριας έντασης (4-5 bf, πρόσκαιρα στα 6, τοπικά 7 bf στο νότιο Αιγαίο), με αλλαγή σε ΒΔκούς ίδιας έντασης από το βράδυ.

 * * *

Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
+2 #1 Pindos man 28-10-2017 09:03
Εξαιρετική ανάλυση Μιχάλη!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση