Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 197 καιρόφιλοι και 3 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πα03292024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Κακοκαιρίας συνέχεια... Η Ευρυδίκη ανασυντάσσεται! - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Κακοκαιρίας συνέχεια... Η Ευρυδίκη ανασυντάσσεται! - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Χαίρετε φίλες και φίλοι!
 
Ιδιαίτερα βροχερή και υγρή ήταν η αρχή της εβδομάδας με μεγάλα ποσά υετού τοπικά και άφθονες καταιγίδες που σε ορισμένες περιοχές δυστυχώς δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα (Κέρκυρα, Σύμη). Το πρώτο μισό της Τρίτης για αρκετές περιοχές πλην της δυτικής Ελλάδας ήταν ηλιόλουστο ή σχεδόν ηλιόλουστο, όμως αυτό το διάλειμμα δεν θα διαρκέσει για πολύ. Ήδη σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου σημειώνονται παροδικές μπόρες, δείγμα της επέκτασης του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας προς τα ανατολικά.
 
Το βαρομετρικό χαμηλό "Ευρυδίκη" βρίσκεται σε παροδική φάση εξασθένισης, αλλά τις επόμενες ώρες, και καθώς θα βρεθεί εντός του Τυρρηνικού πελάγους αναμένεται να ενισχυθεί η βαροβαθμίδα του. Παράλληλα, η περιστροφική κίνηση του συστήματος αναμένεται να στείλει διαδοχικά μέτωπα κακοκαιρίας προς τη χώρα μας μέχρι την Παρασκευή, όταν και το κέντρο του χαμηλού θα βρίσκεται πλέον στο νότιο Ιόνιο.

15-nov-17-850-strmlinien

15-nov-17-500-mslp-thick-gif 

Η θέση του χαμηλού εξαναγκάζει ένα Ν-ΝΑκό ρεύμα να πνέει στην περιοχή μας εμπλουτίζοντας με σημαντικά ποσά υγρασίας τον ηπειρωτικό κορμό και πυροδοτώντας έτσι σημαντικής ισχύος καταιγίδες σε αρκετές περιοχές. Ας δούμε αναλυτικά τον καιρό που αναμένεται να επικρατήσει αύριο, Τετάρτη.

175-nov-17-700-RH

 
Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

wed-15-nov-17

 
Ήδη από αργά το βράδυ της Τρίτης και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ο καιρός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα άστατος στα δυτικά νησιωτικά και στα ηπειρωτικά τμήματα πλην της Θράκης, με βροχές και παροδικά ισχυρές καταιγίδες να σημειώνονται. Πιο περιορισμένα θα είναι τα φαινόμενα στα ανατολικότερα τμήματα του ηπειρωτικού κορμού, ενώ ακόμη πιο ασθενή και τοπικά θα είναι στα νησιά του Αιγαίου. Μέσα στην ημέρα αναμένεται (σημαντικός τοπικά, βλ. Αττική) περιορισμός της έντασης και έκτασης των φαινομένων, με εξαίρεση στη δυτική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και ορισμένα τμήματα του Ιονίου πελάγους, όπου (ιδιαίτερα στη δυτική Μακεδονία) εκτιμώνται έντονα και διαρκή φαινόμενα καταιγίδων, με σοβαρό κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων. Από τις ύστερες απογευματινές ώρες ο καιρός θα επιδεινωθεί εκ νέου από τα δυτικά με γενικευμένες καταιγίδες να επηρεάζουν το σύνολο της επικράτειας επεκτεινόμενες ανατολικά. Λίγες τοπικές βροχές ίσως σημειωθούν στη νότια Κρήτη τις πρωινές-μεσημβρινές ώρες.
 
Νωρίς το πρωί η θερμοκρασία δεν θα πέσει πολύ λόγω της συννεφιάς, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει και τους 21-22 βαθμούς στα Α-ΝΑκά νησιωτικά τμήματα λόγω των διαστημάτων ηλιοφάνειας. Σε περιοχές όπου τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα και πιο έντονα κατά τη διάρκεια της ημέρας, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη από τις αναγραφόμενες τιμές. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν ΝΔκοί στα 6-8 bf με εξασθένιση προς το βράδυ και στροφή σε καθαρούς νότιους. Στο Αιγαίο αρχικά οι άνεμοι θα είναι ΝΔκοί μέτριοι (4-5 bf) στρεφόμενοι στο βόρειο Αιγαίο τις βραδινές ώρες σε Α-ΒΑκούς εντάσεως 6-7 bf. Σημειώνεται πως ιδιαίτερα στο Αιγαίο και τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά η μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα είναι σημαντική.

15-nov-17-dust

* * *
Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση