Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 175 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τρ04232024

Last updateΔε, 22 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Τελευταίες πράξεις του "Ζήνωνα" - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Τελευταίες πράξεις του "Ζήνωνα" - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Χαίρετε φίλες και φίλοι!
 
Μια αεικίνητη καιρικά εβδομάδα πλησιάζει προς το τέλος της, με πολύ έντονα και διαρκή φαινόμενα να έχουν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας, προκαλώντας μάλιστα πλημμύρες και υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές αλλά και τον τραγικό θάνατο 16 ανθρώπων στη Μάνδρα Αττικής. Η τελευταία πράξη της κακοκαιρίας αναμένεται να διαδραματιστεί τις επόμενες ώρες και μέσα στο Σάββατο, όταν και σταδιακά το σύστημα θα αποδυναμώνεται.
 
Σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες και τις τρέχουσες παρατηρήσεις στην επιφάνεια, το βαρομετρικό χαμηλό "Ζήνων" (πιθανό medicane) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο βόρειο Ιόνιο, στα ανοιχτά του κόλπου του Τάραντα με διάσπαρτες καταιγίδες να σημειώνονται κοντά στο κέντρο του συστήματος, ενώ μια ζώνη καταιγίδων κινείται προς τα νησιά του κεντροανατολικού και ΒΑκού Αιγαίου.

de sat-de-310-1 2017 11 17 14 15 17 120

 

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στην ακόλουθη δορυφορική εικόνα, ήδη έχει αρχίσει να σχηματίζεται μια ζώνη νεφώσεων στο νότιο και ανατολικό Ιόνιο. Η δημιουργούμενη σύσφιξη (συνεσφιγμένο μέτωπο, μπλε περιοχή) αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες, δίνοντας βροχές και (τοπικά ισχυρές) καταιγίδες στα δυτικά νησιωτικά και ηπειρωτικά τμήματα, με τάση επέκτασής του ανατολικότερα όσο θα βαδίζουμε προς την αλλαγή της ημέρας.

Screenshot 255

1

2

Το χαμηλό θα στροβιλίζεται μέχρι την αλλαγή της ημέρας και τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες, παραμένοντας σχεδόν στάσιμο. Το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να βρεθεί ελαφρά νοτιότερα και για τη συνέχεια υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο είναι η είσοδός του στο νότιο Αιγαίο διαμέσου της θάλασσας των Κυθήρων, με γρήγορη εξασθένισή του, και το δεύτερο είναι η εκτέλεση "landfall" στην περιοχή της δυτικής Στερεάς-ΒΔκής Πελοποννήσου, με βίαιη αποδυνάμωση λόγω κίνησης πάνω από χερσαία επιφάνεια.

Σε κάθε περίπτωση η παραμονή του συστήματος πάνω από το Ιόνιο πέλαγος για τις επόμενες (τουλάχιστον) 18 ώρες θα συντηρήσει το έντονα άστατο μοτίβο στον καιρό της χώρας για το Σάββατο. 
 
Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

sat-18-nov-17

Βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές αναμένονται στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και την δυτική και νότια Πελοπόννησο, ενδεχομένως και την δυτική Κρήτη μέσα στη νύχτα και τις πρωινές ώρες. Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας το σύνολο των κεντρικών και νοτίων ηπειρωτικών τμημάτων, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ΒΑκού Αιγαίου και την ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Πιο τοπικά και ασθενή θα είναι τα φαινόμενα σε κεντρική Στερεά, Θεσσαλία, Σποράδες και κεντρική Μακεδονία. Συννεφιά πρόσκαιρα αυξημένη στα υπόλοιπα τμήματα. Το άστατο μοτίβο θα διατηρηθεί τις απογευματινές και βραδινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά-Εύβοια, την ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το σύνολο των νησιωτικών συμπλεγμάτων του Αιγαίου, με μπόρες και τοπικές καταιγίδες να εκδηλώνονται. Πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στην Κρήτη.

Η θερμοκρασία χωρίς μεταβολή από τα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι νότιοι, ελαφρά ΝΑκοί στα 5-6 bf σε γενικές γραμμές, με ενίσχυση προς το βράδυ στα 7 bf κυρίως στο νότιο Αιγαίο. Στο Ιόνιο, καθώς το χαμηλό θα προσεγγίζει την ακτογραμμή, θα ενισχύεται και η ένταση των ανέμων στα νησιωτικά και παράκτια τμήματα. Γενικά το ρεύμα φαίνεται να είναι Ν-ΝΔκό στα 6-7 bf, με ριπές ακόμη και στα 8-9 bf σε ορισμένες περιοχές. Δείξτε προσοχή!

grwindb17111815

 * * *
 
Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση