Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 165 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Καιρικό διάλειμμα και στο βάθος... βροχές! - Προσέγγιση καιρού του 3ου δεκαημέρου του Νοεμβρίου 2017 για τη χώρα μας

Καιρικό διάλειμμα και στο βάθος... βροχές! - Προσέγγιση καιρού του 3ου δεκαημέρου του Νοεμβρίου 2017 για τη χώρα μας

Καλησπέρα φίλες και φίλοι!
 
Πολύ καλές καιρικές συνθήκες (εικόνα 2) επικρατούν σήμερα σε όλη τη χώρα, έπειτα από αρκετές ημέρες συνεχόμενης κακοκαιρίας, με μόνη ίσως παραφωνία το έντονο κρύο τη νύχτα και τις πρωινές ώρες. Το καλό καιρικό μοτίβο με απουσία νεφών απασχολεί σημαντικό κομμάτι της Ευρωπαϊκής ηπείρου, ιδιαίτερα τα μεσογειακά τμήματα (εικόνα 1), γεγονός που υποδηλώνει την επικράτηση αντικυκλωνικών συνθηκών στις περιοχές αυτές.
 
LHcUrvq7beiXx
Εικόνα 1: Δορυφορική εικόνα του Ευρωπαϊκού προγράμματος EUMETSAT για την Ευρωπαϊκή ήπειρο και τον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό.
 

Screenshot 347

Εικόνα 2: Σημερινή δορυφορική κάλυψη της ελληνικής περιφέρειας.
 
Οι ρυθμιστές της κυκλοφορίας στο βόρειο ημισφαίριο διακρίνονται στην εικόνα 3. Η εγκαθίδρυση πολύ υψηλών πιέσεων στην περιοχή της Γροιλανδίας (Γροιλανδικός αντικυκλώνας, 1) έχει αποδιοργανώσει τον πολικό στρόβιλο. Έτσι δεν υπάρχει οργανωμένη επικοινωνία μεταξύ του Καναδικού λοβού (Κ) και του αντίστοιχου στην περιοχή της Ευρώπης-δυτικής Ασίας (ΕΑ). Παράλληλα, ράχη υψηλών πιέσεων στην περιοχή της Σιβηρίας (2) αποκόπτει πολικές αέριες μάζες στη δυτική Ασία-βόρεια Ευρώπη προκαλώντας στροβιλισμό αυτών στην βόρεια Ευρώπη (Σκανδιναβία-Νορβηγική θάλασσα).
 
gfsnh-0-42
 Εικόνα 3: Οι ρυθμιστές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στο βόρειο ημισφαίριο.

skapsimo

Εικόνα 4: Σκάφη χαμηλών πιέσεων στον ΒΑκό Ατλαντικό οδηγεί υψηλά γεωδυναμικά (δηλαδή θερμότερες αέριες μάζες προς τη Μεσόγειο και τη χώρα μας).

Αυτός ο στροβιλισμός θα δημιουργεί κέντρα πολύ χαμηλής πίεσης και έντονη κακοκαιρία στη Β-ΒΔκή Ευρώπη, συντηρώντας όμως τη μεταφορά θερμότερων και ευσταθέστερων αερίων μαζών στην κεντρονότια Ευρώπη (εικόνα 4). Αυτό το μοτίβο κυκλοφορίας αναμένεται να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οπότε οι αντικυκλωνικές συνθήκες αναμένεται να εδραιωθούν στη χώρα μας για τις επόμενες 4-5 μέρες τουλάχιστον, ανεβάζοντας τις θερμοκρασίες, εξασθενώντας σημαντικά τους ανέμους στα πελάγη και φέρνοντας καιρική απραξία, πέρα από κάποιες τοπικές ομίχλες νωρίς το πρωί.
 
Αν προτρέξει κανείς και κοιτάξει τα τωρινά δεδομένα για τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας θα δει πως μια πρόσκαιρη άνοδος του Αζορικού αντικυκλώνα στον κεντροβόρειο Ατλαντικό (βλ. περιοχή 3, εικόνα 3) θα προκαλέσει την κάθοδο θαλάσσιων πολικών μαζών στη γνώριμη περιοχή κυκλογένεσης, τον κόλπο της Γένοβας. Καταλαβαίνουμε δηλαδή πως διαφαίνεται κακοκαιρία εκ δυσμών για ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα η συγκεκριμένη εκτίμηση ενισχύεται από τα διαγράμματα των ensembles του Αμερικανικού μοντέλου για διάφορες περιοχές της χώρας (εικόνα 5). Φυσικά, αυτή είναι μια προσέγγιση που εμπεριέχει αρκετό ρίσκο, όμως η κατάσταση θα παρακολουθείται και για οτιδήποτε νεότερο, θα μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω της αρθρογραφίας του Meteoclub.

collage

Εικόνα 5: Διαγράμματα GFS ensembles για την Κέρκυρα (αριστερά), την Αθήνα (κέντρικά) και τη Χίο (δεξιά), ενδεικτικά της έντονης διακύμανσης των υποσεναρίων από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ιδιαίτερα στην παράμετρο του υετού (κατώτερο σύμπλεγμα γραμμών).
* * *
Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση