Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 167 καιρόφιλοι και 2 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πα03292024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση "Κρύα" Τρίτη εν αναμονή των νοτιάδων - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

"Κρύα" Τρίτη εν αναμονή των νοτιάδων - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

cover

Χαίρετε κυρίες και κύριοι!

Αρκετά βροχερή ήταν η Δευτέρα για το σύνολο της χώρας, με βροχές και διάσπαρτες καταιγίδες, και κάποιες χιονοπτώσεις στα βορειότερα τμήματα, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, να σημειώνονται στο πλαίσιο μιας καθαρά χειμερινού τύπου διαταραχής. Το κύκνειο άσμα του εν λόγω χαμηλού βαρομετρικού αναμένεται αύριο, καθώς trough αναμένεται να σαρώσει το Αιγαίο και τις προσκείμενες σε αυτό ηπειρωτικές περιοχές, δίνοντας κάποια τοπικά και ασθενή - κατά βάση -  φαινόμενα, είτε βροχής, είτε χιονιού. 

Αν και η μικροδιαταραχή φαίνεται να έχει έντονη δυναμική (χάρτης 1), τη συνταγή για οργανωμένα φαινόμενα φαίνεται να χαλάει το ΒΔκό ρεύμα στη μέση τροπόσφαιρα (χάρτης 2), το οποίο ανακόπτει την τροφοδοσία των ηπειρωτικών περιοχών με υγρασία. Παρ' όλα αυτά, η αξιόλογη θερμοκρασιακή υποστήριξη (χάρτης 3) πάνω από τα σχετικά θερμά νερά του Ιονίου και του κεντρονότιου Αιγαίου εκτιμάται πως θα μπορέσει να δημιουργήσει υετοφόρες νεφικές ζώνες περιορισμένης κατακόρυφης ανάπτυξης. Η ύπαρξη αστάθειας στα ΝΑκά νησιωτικά τμήματα φαίνεται να ευνοεί έναν πιο έντονο και οργανωμένο χαρακτήρα των φαινομένων, και αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών καταιγίδων.

GFSOPIT18 9 6

Χάρτης 1: Χάρτης στροβιλισμού για τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο νοητός άξονας κατά μήκος της Στερεάς Ελλάδας υποδηλώνει τη διέλευση της trough.

15-322GR

Χάρτης 2: Άνεμος στη στάθμη των 500 mb.

collage

Χάρτης 3: Θερμοκρασία στα επίπεδα των 850 mb (πάνω) και των 500 mb (κάτω), ενδεικτικά της ψυχρής μεταφοράς στα επιφανειακά στρώματα αλλά και της υποστήριξης των χαμηλών θερμοκρασιών καθ' ύψος.

Πιο αναλυτικά...

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

tue-28-nov-17

Η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις στα βόρεια τμήματα, πιο αυξημένες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικοί όμβροι κυρίως στα ενδότερα τμήματα, μάλιστα και με τη μορφή χιονιού σε υψόμετρα άνω των 900 περίπου μέτρων. Στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος) στα νότια Επτάνησα, ενδεχομένως και στη νότια Ήπειρο και τη Δ-ΝΔκή Θεσσαλία (νωρίς το πρωί) αναμένεται άστατος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, οι οποίες θα δίνουν ασθενούς έως μέτριας έντασης βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές προσήνεμες στο Δ-ΒΔκό ρεύμα, όπου τα φαινόμενα είναι πιθανό να έχουν και σχετική διάρκεια. Ο υετός θα έχει τη μορφή χιονιού πάνω από τα 1300 μέτρα (ενδεικτικό υψόμετρο). Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, όπου αναμένονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα. Μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα πρέπει να έχει βελτιωθεί θεαματικά στα περισσότερα ηπειρωτικά, με τα φαινόμενα να επιμένουν μονάχα στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, αποκτώντας ολοένα και πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα, μέχρι να εξασθενήσουν σχεδόν πλήρως τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ΒΔκοί (δυτικοί στο νότιο Αιγαίο), εντάσεως 5-6, τοπικά και 7 bf, με βαθμιαία σημαντική εξασθένηση μέσα στην ημέρα. 

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα νωρίς το πρωί στα βόρεια τμήματα. Μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 15-16 βαθμών στα νότια τμήματα. Τσουχτερό κρύο μετά τη δύση του ηλίου και κατά τη διάρκεια της ξάστερης νύχτας προς το πρωινό της Τετάρτης.

Το άμεσο μέλλον...

17120200 2712

Χάρτης 4: Μέση τιμή των πιέσεων επιφανείας των Ensembles GFS και απόκλιση των διαφόρων σεναρίων (χρωματική κλίμακα). Παρατηρούμε τη σημαντική βεβαιότητα ως προς την επικράτηση χαμηλών πιέσεων και κακοκαιρίας στην κεντρική Μεσόγειο, και κατ' επέκταση και στη χώρα μας. Παρατηρούμε επίσης σημαντική επιμονή του αντικυκλώνα των Αζόρων στο ύψος της Μ' Βρετανίας στον ΒΑκό Ατλαντικό, παράγοντας που ίσως αποδειχθεί κομβικός στην έκβαση της κυκλοφορίας.

Η εγκατάσταση υψηλών πιέσεων στον ΒΑκό Ατλαντικό σε συνδυασμό με την χαλαρή φάση του πολικού στροβίλου ευνοούν την εκδήλωση μεσημβρινής κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο στο υπόλοιπο της εβδομάδας. Ειδικότερα, αναμένεται κάθοδος πολικών μαζών στη Δ-ΒΔκή Ευρώπη με αποτέλεσμα τις διαδοχικές κυκλογενέσεις στην γειτονική Ιταλία. Η χώρα μας θα βρίσκεται στα ΝΑκά κράσπεδα του συγκεκριμένου κύματος, και οι μετωπικές υφέσεις θα μας προσεγγίζουν από τα δυτικά. Έτσι, σε γενικά γραμμές αναμένεται σταδιακή επικράτηση νοτιάδων από την Τετάρτη, μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αλλά και πιο οργανωμένα φαινόμενα, ιδιαίτερα στη ΒΔκή γωνιά της χώρας, αρχής γενομένης από το βράδυ της Τετάρτης. Φαίνεται λοιπόν πως, με μεγάλη σιγουριά (χάρτης 4), μια νέα υετοφόρα διαταραχή για τη χώρα μας είναι προ των πυλών, ενώ στο βάθος του 1ου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου είναι υπαρκτό το σενάριο ψυχρής εισβολής στη νότια Βαλκανική χερσόνησο, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του μηχανισμού κυκλοφορίας ανατολικότερα. Ο Νοέμβρης φαίνεται να κλείνει ορεξάτος, δίνοντας την σκυτάλη σε έναν δραστήριο Δεκέμβριο. Το μόνο που μένει είναι να παρακολουθούμε συνετά τις εξελίξεις κάνοντας πολλά όνειρα, γιατί πολύ απλά... ξεκινά ο χειμώνας!

* * *
Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση