Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 187 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Επιστροφή των νοτιάδων και της αστάθειας - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2017

Επιστροφή των νοτιάδων και της αστάθειας - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2017

Καλησπέρα αγαπητοί αναγνώστες!
 
Μετά από μια ολιγοήμερη ψυχρή εισβολή, στο προσκήνιο επανέρχονται εκ νέου οι νότιοι άνεμοι και στη χώρα μας εγκαθίστανται σταδιακά ασταθείς αέριες μάζες. Αιτία αυτής της αλλαγής του καιρού είναι η κάθοδος long-wave trough στην κεντροδυτική Ευρώπη, η οποία ορθώνει τον υποτροπικό αεροχείμαρρο προς τη ΝΑκή γωνιά της Ευρώπης και τη χώρα μας. Έτσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται και μεταφορά αφρικάνικης σκόνης, εκτός της ανόδου των θερμοκρασιών. Αυτή η κάθοδος πολικών μαζών στην κεντροδυτική Μεσόγειο πυροδοτεί το μηχανισμό της κυκλογένεσης, και έτσι διαδοχικές μετωπικές υφέσεις αναμένεται να "παρελάσουν" στη γειτονική Ιταλία. Τα χαμηλά αυτά αναμένεται να παραμείνουν αρκετά βορειοδυτικά, εντός της Αδριατικής, οπότε τα φαινόμενα στη χώρα μας θα εστιάζονται στα ΒΔκά τμήματα, όπου θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά. Παράλληλα, το ΝΔκό ρεύμα που θα εδραιωθεί θα ανεβάσει τα επίπεδα παγοποίησης πολύ υψηλά, ώστε δεν αναμένονται χιονοπτώσεις, ακόμη και σε αρκετά ορεινές περιοχές.

europe-sat-29-11-2017


Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

thu-30-nov-17 

Με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές που θα συσσωρεύονται όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα και το βράδυ, θα κυλήσει η Πέμπτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κάποιες τοπικές πολύ ασθενείς βροχές άνευ σημασίας ίσως εκδηλωθούν διάσπαρτα στο νότιο Αιγαίο τις πρωινές ώρες. Μονάχα στη ΒΔκή γωνιά της χώρας (βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος) αναμένεται πυκνή συννεφιά και βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες θα επηρεάζουν πρόσκαιρα τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά και περιοχές της δυτικής Στερεάς, της ΒΔκής Πελοποννήσου και της δυτικής Μακεδονίας. Όσο πιο ΒΔκά τόσο πιο διαρκή θα είναι τα φαινόμενα, με τον κύριο όγκο αυτών να εστιάζεται στις δυτικές πλαγιές των ορεινών όγκων της βορείας Πίνδου. Από τις βραδινές ώρες και έπειτα θα επέλθει γενίκευση των φαινομένων στο σύνολο της δυτικής ακτογραμμής. βόρεια Ελλάδα. Δείξτε προσοχή, ιδιαίτερα στην Κέρκυρα και την Ήπειρο, καθώς αναμένεται να εναποτεθεί μεγάλος όγκος νερού, και ως εκ τούτου υπάρχει ο κίνδυνος πλημμυρικών επεισοδίων. Οι δε καταιγίδες θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους με ριπές ακόμη και στα 8-9 bf! Επίσης, στο δεύτερο μισό της Πέμπτης κάποιες βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης θα εκδηλωθούν και στην ανατολική Μακεδονία και της Θράκη. Αναμένεται σημαντική μεταφορά αφρικάνικης σκόνης στη δυτική Ελλάδα.
 
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα είναι Ν-ΝΔκοί πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις, στα 6-7, πρόσκαιρα και στα 8 bf, με μικρή εξασθένιση προς το βράδυ. Στο Αιγαίο ένα νότιο ρεύμα αναμένεται να ενισχύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ένταση στα 6-7 bf. Τς βραδινές ώρες οι ριπές των ανέμων θα αγγίξουν και τα 8-9 bf στο βόρειο Αιγαίο. 
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ήδη από τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες, λόγω της επικράτησης των νοτιάδων, αναμένεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τους 20 βαθμούς σε περιοχές των ανατολικών ηπειρωτικών. Οι αναγραφόμενες στο χάρτη ελάχιστες θερμοκρασίας αφορούν φυσικά τις ορεινότερες περιοχές.
 
Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2017

fri-01-dec-17 

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Παρασκευή με ισχυρές βροχές και καταιγίδες διαρκείας στα ΒΔκά (βόρειο Ιόνιο και κυρίως Ήπειρος). Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στους ορεινούς όγκους θα σημειώνονται και τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία-Θράκη) αλλά και τη Θεσσαλία. Παροδικές μπόρες θα εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο μέσα στο πρώτο μισό της ημέρας, ίσως και στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά, με ασθενή χαρακτήρα και μικρή διάρκεια όμως. Στα υπόλοιπα τμήματα (νησιά του Αιγαίου) συννεφιά άνευ φαινομένων παροδικά αυξημένη, με πιθανότητα για κάποια ασθενή φαινόμενα στα ΝΔκά Δωδεκάνησα. Τις βραδινές ώρες και προς την αλλαγή της ημέρας τα φαινόμενα θα γενικευτούν και θα ενταθούν στην Πελοπόννησο. Διατηρείται η μεταφορά αφρικάνικης σκόνης στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα.
Μικρή εξασθένιση των ΝΔκών ανέμων στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες, αλλά εκ νέου ενίσχυση στα 7-8, τοπικά δεν αποκλείονται και ριπές στα 9 bf. Στο Αιγαίο ένα Ν-ΝΑκό ρεύμα εντάσεως 6-8 bf, θα διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο βόρειο Ιόνιο οι ριπές των 9 bf θα συνεχιστούν, οπότε δείξτε προσοχή.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα της Πέμπτης, με μικρή άνοδο ως προς ελάχιστες (στα Β-ΒΔκά ηπειρωτικά) και μέγιστες τιμές, με περισσότερες περιοχές να φλερτάρουν με τους 20 βαθμούς Κελσίου. 
 
* * *
Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

 

Σχόλια   

 
#1 snowlover 29-11-2017 18:54
Μπράβο, Μιχαήλ! Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση