Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 196 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πε03282024

Last updateΤε, 27 Μαρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Τελευταία κακοκαιρία για το 2017, ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Πέμπτη & Παρασκευή, 28-29 Δεκεμβρίου 2017

Τελευταία κακοκαιρία για το 2017, ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Πέμπτη & Παρασκευή, 28-29 Δεκεμβρίου 2017

Καλησπέρα αγαπητοί αναγνώστες.
 
Όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή πρόγνωση, σε τροχιά κακοκαιρίας θα βρεθεί η χώρα μας τις επόμενες ημέρες, και πιο συγκεκριμένα το διήμερο Πέμπτη, Παρασκευή, με βροχές, τοπικές καταιγίδες, θυελλώδεις νοτιάδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Στην ακόλουθη εικόνα, από τον δορυφόρο EUMETSAT, διακρίνουμε μια έντονη ζώνη νεφώσεων πάνω από τη γειτονική μας Ιταλία. Οι χρωματισμοί μας βοηθούν να καταλάβουμε πως πολικές θαλάσσιες (υγρές και ασταθείς) αέριες μάζες εισβάλλουν στην Μεσόγειο (κόλπος της Γένοβας) και αλληλεπιδρούν με τις προϋπάρχουσες θερμές και ξηρές μεσογειακές μάζες αέρα, δημιουργώντας ένα αρκετά βαθύ βαρομετρικό χαμηλό. Η εντυπωσιακή αυτή ζώνη νεφώσεων πλησιάζει τη χώρα μας ώρα με την ώρα, καθώς το σύστημα θα προσεγγίζει τα δυτικά Βαλκάνια, κι έτσι από τις ύστερες βραδινές ώρες αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά. Μέσα στην Πέμπτη τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με αρκετά γρήγορη κίνηση, ενώ την Παρασκευή το χαμηλό θα έχει ήδη εκφυλιστεί σε ένα σύμπλεγμα short-wave trough δίνοντας λιγότερο οργανωμένα αλλά τοπικά αξιόλογα φαινόμενα, με ταυτόχρονη μεταφορά ψυχρών μαζών προς τη χώρα μας. 
 
EUMETSAT-sistima-27-dec-17
 
Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017
 thu-28-dec-17
 
Μέσα στη νύχτα αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις κυρίως στα ΒΔκά ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, με κάποιες τοπικές καταιγίδες στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου. Το πρώτο φως της ημέρας θα βρει τα φαινόμενα να έχουν επεκταθεί ενδότερα στον ηπειρωτικό κορμό και νοτιότερα, επηρεάζοντας την κεντροδυτική Στερεά και την Πελοπόννησο (όπου τοπικά θα είναι αρκετά έντονα), και σε μικρότερη κλίματα (τοπική αλλά και έντασης) τη Θεσσαλία και την δυτική και κεντρική Μακεδονία. Τις βραδινές ώρες θα πρέπει να μπουν στο χορό των βροχοπτώσεων και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά (ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Μακεδονία, Θράκη), αλλά και τα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα, ο καιρός στα Δ-Β-ΒΔκά θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο, με τα όποια φαινόμενα να είναι τοπικής εμβέλειας. Σημειώνεται πως το πρώτο μισό της Πέμπτης επιφυλάσσει ιδιαίτερα πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές της Πίνδου άνω των 1700 μ. κατά μέσο όρο. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες τα υψόμετρα στις περιοχές αυτές θα κατέλθουν περίπου στα 1200 μ., ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και στα νοτιότερα ηπειρωτικά ορεινά και στην Κρήτη άνω των 1600-1800 μ. 
 
Οι άνεμοι θα είναι Ν-ΝΔκοί πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις στο Ιόνιο, με εντάσεις στα 7-8 bf, αλλά προοδευτική εξασθένιση μέχρι το μεσημέρι. Θα διατηρηθούν όμως στα 4-5 (τοπικά 6) bf μέχρι το βράδυ. Αντίθετα, στο Αιγαίο ένα Ν-ΝΔκό θα εδραιώνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με την έντασή του να κορυφώνεται τις βραδινές ώρες στα 7-8, τοπικά και 9 bf.
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση από βορρά προς νότο ιδίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες, η οποία θα είναι εμφανέστερη στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, όπου αύριο τη νύχτα είναι πιθανόν οι τιμές της θερμοκρασίας να φλερτάρουν με το μηδέν.
 
Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017
 fri-29-dec-17
 
Μέσα στη νύχτα βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα της Πελοποννήσου και των ανατολικών ηπειρωτικών, οι οποίες προς τις πρωινές ώρες θα έχουν περιοριστεί στο Αιγαίο, όπου και θα εξακολουθήσουν μέχρι και νωρίς το απόγευμα (μέχρι το βράδυ στα Α-ΒΑκά), με τοπικά αξιόλογες ραγδαιότητες. Παράλληλα, νέος σύντομος (μέχρι νωρίς το απόγευμα) γύρος φαινομένων θα ξεκινήσει στα Δ-ΒΔκά (και κατ' επέκταση σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας) με βροχές και χιονοπτώσεις (λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών) άνω των 1000μ. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ορεινά άνω των 1300 μ. περίπου. Τις βραδινές ώρες ο καιρός θα πρέπει να έχει ξαστερώσει στις κεντρικές και βόρειες  περιοχές, αλλά στο νότιο Ιόνιο, τα νότια ηπειρωτικά (Πελοπόννησος, ΝΑκή Στερεά), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το Α-ΝΑκό Αιγαίο αναμένεται πύκνωση των νεφώσεων ως αποτέλεσμα της προσέγγισης ένός αβαθούς χαμηλού (βλ. τελευταία εικόνα), ενός θύλακα θετικού στροβιλισμού στην ουσία, που θα αποκοπεί ταχύτατα από τη ζωνική κυκλοφορία της κεντροβόρειας Ευρώπης μέσα στο ξημέρωμα του Σαββάτου. Παρά τη σύντομη διάρκειά του, αναμένεται να δώσει τοπικά πολύ ισχυρά φαινόμενα βροχών και καταιγιδών στις προαναφερθείσες περιοχές, οπότε δείξτε την απαραίτητη προσοχή.
 
Πρόσκαιρη εξασθένιση των ανέμων το πρώτο μισό της Παρασκευής και στροφή τους σε δυτικούς και βαθμιαία ΒΔκούς, οι οποίοι θα ισχυροποιηθούν τις βραδινές ώρες (7-8 bf), ταπεινώνοντας την αισθητή θερμοκρασία.
 
Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση ως προς μέγιστες και ελάχιστες τιμές. Αρκετά κρύα η νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.

xamilaki-savvatou-30-dec

 * * *
Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση