Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 171 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακεδονία - Θράκη Κακοκαιρία 12-14 Φεβρουαρίου 2013: Μακεδονία-Θράκη (13/02, 23:00)

Κακοκαιρία 12-14 Φεβρουαρίου 2013: Μακεδονία-Θράκη (13/02, 23:00)

Τελευταία ανανέωση: Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013, 23:00

Η ανανέωση αφορά στην εκτίμηση για αύριο Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2013!

11/02: Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό ευρισκόμενο στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Γένοβας  και συνοδευόμενο από έντονη μετωπική δραστηριότητα, αναμένεται τις επόμενες ώρες να κινηθεί προς την περιοχή μας.
Νέο! 12/02: Το βαρομετρικό χαμηλό εντοπίζεται το πρωί της Τρίτης (12/02) πάνω από την Κ. Ιταλία, συνοδευόμενο από οργανωμένη μετωπική δραστηριότητα (Χάρτης 1α), ενώ προπορευόμενη σκάφη (trough) έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τον καιρό της χώρας μας από τα δυτικά (Χάρτης 1β).
11/02: Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και οι κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, η στροφή των ανέμων σε Ν-ΝΔ διεύθυνση και η σημαντική ενίσχυσή τους, καθώς και η μικρή άνοδος της θερμόκρασιας. Χιονοπτώσεις, κατά τόπους πολύ ισχυρές, θα σημειωθούν στις ορεινές περιοχές (>1000 m).
Ειδικότερα για την Μακεδονία και τη Θράκη, οι πρώτες εκτιμήσεις για την μεταβολή του καιρού μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
Τρίτη 12 Φεβρουαρίου
Νέο! 12/02:  Από τις πρώτες απογευματινές ώρες αναμένονται οι πρώτες βροχοπτώσεις στη Δ. Μακεδονία, αλλά και σε περιοχές της Αν. Μακεδονίας και της Δ. Θράκης. Τα φαινόμενα θα έχουν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα και η ένταση τους δε θα είναι μεγάλη (ασθενής έως πρόσκαιρα μέτρια). Προχωρώντας προς το βράδυ, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της Κ. Μακεδονίας, διατηρώντας ωστόσο τον τοπικό και κατά κανόνα ασθενή χαρακτήρα τους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή, μικρή άνοδo. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, ενισχυόμενοι σε ένταση από τις απογευματινές ώρες.
Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου
Νέο! 12/02: Η προσέγγιση του ψυχρού μετώπου (Χάρτης 1β) αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση των βροχοπτώσεων από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (13/02) και πρώτα από τη Δ. Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια των προμεσημβρινών και μεσημβρινών ωρών, τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται σε περιοχές της Κ. Μακεδονίας (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης) και στα ανατολικότερα τμήματα της Δ. Μακεδονίας. Από νωρίς το απόγευμα αναμένεται επέκταση των φαινομένων στην Αν. Μακεδονία και σταδιακά στη Θράκη. Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως οι Νομοί Καβάλας, Δράμας, Σερρών (ανατολικότερα τμήματα κυρίως), Ξάνθης και Ροδόπης θα δεχθούν τα ισχυρότερα των φαινομένων. Η θερμοκρασία σχεδόν αμετάβλητη. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, εξασθενούμενοι από το μεσημέρι και έπειτα στη Δ. και Κ. Μακεδονία. Στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη, θα διατηρήσουν την ένταση τους μέχρι νωρίς το βράδυ.
Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου
Νέο! 13/02:  Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (13/02) και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αναμένεται να εκδηλώνονται βροχοπτώσεις, κατά τόπους μέτριας έως ισχυρής έντασης, σε περιοχές της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών αναμένεται σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων στις παραπάνω περιοχές και ταυτόχρονη επέκταση τους στο σύνολο σχεδόν της Κ. και Δ. Μακεδονίας. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα εντονότερα φαινόμενα φαίνεται να εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια των προμεσημβρινών και μεσημβρινών ωρών, στους Νομούς Χαλκιδικής και στις ανατολικότερες περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης (η πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται "οριακά" εντός της ζώνης αυτής). Από τις απογευματινές ώρες και έπειτα, τα φαινόμενα θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν στις περισσότερες περιοχές της Θράκης. Στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, ωστόσο, εκτιμάται πως θα διατηρηθούν μέχρι και τις βραδινές ώρες, χαρακτηριζόμενα από αυξομειούμενη, κατά τόπους, ένταση. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει σταδιακή πτώση, οπότε εκτιμάται πως τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων θα "κατέβουν" συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα. Η εκτίμηση αυτή αφορά περισσότερο περιοχές της Δ. Μακεδονίας, όπου αναμένεται οι χιονοπτώσεις να ξεκινούν από τα περίπου 500-600 m (πρόσκαιρα ίσως και χαμηλότερα κατά 100-150 m). Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από Β διεύθυνσεις, Β-ΒΔ στην Δ. και Κ. Μακεδονία, περισσότερο Β-ΒΑ στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη.Συνέχιση των φαινομένων αναμένεται γενικά και την Παρασκευή, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός για το ερχόμενο ΣΚ και τις αρχές της νέας εβδομάδας. Για ό,τι νεότερο, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση, "χρόνου επιτρέποντος".

eusfcwx01Χάρτης 1α. Χάρτης ανάλυσης βαρομετρικών συστημάτων για την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 06Z (08:00 τοπική). Διακρίνεται το κέντρο του χαμηλού (εκτιμώμενη πίεση στα 999 hPa) πάνω από την Κ. Ιταλία.
12Feb IR 06ZΧάρτης 1β. Δορυφορική εικόνα της Ευρώπης στο θερμικό υπέρυθρο για την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 06Ζ (08:00 τοπική). Στην εικόνα έχουν αντιστοιχηθεί οι νεφικοί σχηματισμοί με την μετωπική δραστηριότητα του χαμηλού. Η μαύρη γραμμή αντιστοιχεί στην προπερευόμενη σκάφη (trough), η κόκκινη στο θερμό μέτωπο, η μπλε στο ψυχρό μέτωπο και η μωβ στο συνεσφιγμένο μέτωπο. Παρατηρείστε πως τα εντονότερα φαινόμενα (πιο έντονες λευκές αποχρώσεις) σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή της σύσφιξης.
 
Επιμέλεια - Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος (thgian82)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση