Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 166 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Μερομήνια για τα έτη 2009-2010 τα οποία αφορούν αποκλειστικά την Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Μερομήνια για τα έτη 2009-2010 τα οποία αφορούν αποκλειστικά την Ανατολική Στερεά Ελλάδα

meteoclub_logo2


Μερομήνια 2009-2010 για Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Αύγουστος 2009

20-30 του μήνα γενικά καλός καιρός με θερμοκρασίες αρκετά καλές για την εποχή.

 



 

Σεπτέμβριος 2009

 

1-4 του μήνα γενικά αίθριος καιρός, με θερμική αστάθεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα Δυτικότερα τμήματα της Αττικής, χωρίς όμως να σημειωθεί κάποια βροχή. Οι εντάσεις των ανέμων θα φτάνουν τα 4-6 μποφόρ κυρίως στα Ανατολικότερα τμήματα. Οι θερμοκρασίες σε κανονικά επίπεδα για την εποχή.

 

5-15 του μήνα γενικά καλός καιρός. Στο διάστημα 9-15 αναμένεται εξασθένηση των ανέμων, ενώ οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται λίγο πιο πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

 

15-25 του μήνα γενικά καλός καιρός. Οι άνεμοι στα 2-3 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ίσως κατά 1-2 βαθμούς υψηλότερα.

 

26-30 (κυρίως το διάστημα 29-31) θα μας απασχολήσει αστάθεια στην ατμόσφαιρα, με νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας, κατά τόπους αυξημένες, χωρίς όμως να σημειωθούν βροχές (η πιθανότητα είναι μικρή, και αν αυτές τελικά εκδηλωθούν θα εστιαστούν στα Βόρεια και δυτικότερα τμήματα της Αττικής).



 

 

Οκτώβριος 2009

 

1-4 του μήνα γενικά καλός καιρός, ίσως μας απασχολήσει μικροαστάθεια 1-2 του Οκτώβρη. Οι άνεμοι ασθενείς έως 4 μποφόρ και η θερμοκρασία στις κανονικές τιμές για την εποχή.

 

5-8 του μήνα γενικά καλός καιρός. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι 4-5 ίσως κατά τόπους στα Βορειοανατολικά τμήματα 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά.

 

8-15 του μήνα γενικά καλός καιρός. Οι άνεμοι ασθενείς έως μέτριοι, και η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά.

 

16-31 του μήνα γενικά καλός καιρός. Οι άνεμοι προς το τέλος αυτού θα φτάνουν τα 4-6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα μέχρι το τέλος αυτού.



 

 

Νοέμβριος 2009

 

1-5 του μήνα γενικά καλός καιρός. Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 5-6 κατά τόπους μποφόρ, ενώ θερμοκρασιακά θα κυλίσει ιδιαίτερα ομαλά, με υψηλότερες θερμοκρασίες του Μ.Ο.

 

6-15 του μήνα γενικά καλός καιρός. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ οι θερμοκρασίες κατά κύριον λόγο, ιδιαίτερα ομαλές για την εποχή.

 

16-26 του μήνα γενικά καλός καιρός. Οι άνεμοι ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

27-30 του μήνα γενικά καλός καιρός, μικρή ενίσχυση των ανέμων, και η θερμοκρασία στα κανονικά επίπεδα.



 

 

Δεκέμβριος 2009

 

1-4 του μήνα γενικά καλός καιρός, οι άνεμοι μέτριοι 4-5 μποφόρ, και η θερμοκρασία στα κανονικά επίπεδα.

 

5-8 του μήνα, διαφαίνεται μία αλλαγή του καιρού με τοπικές βροχές, ενίσχυση των ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας.

 

6-15 του μήνα βελτίωση του καιρού, με σταδιακή εξασθένιση των ανέμων, ενώ η θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

16-20 του μήνα αναμένεται γενικά καλός καιρός, άνεμοι ασθενείς έως μέτριοι 4 μποφόρ, και θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή.

 

21-31 του μήνα, φαίνεται μία αλλαγή του καιρού, με τοπικές βροχές ασθενούς έντασης, εξασθένιση των ανέμων (εκ νέου ενίσχυση στα τέλη του μήνα) και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.



 

 

Ιανουάριος 2010

 

1-15 του μήνα αναμένονται αρκετές βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της Πάρνηθας και της Πεντέλης με ψυχρή εισβολή κοντά στις 10 του μήνα και πιθανώς να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε πολύ χμαηλότερα υψόμετρα, άνεμοι μέτριοι και θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή-ίσως και σε χαμηλότερα επίπεδα.

 

16-20 του μήνα δεν αναμένονται φαινόμενα. Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 4-6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση.

 

21-31 του μήνα αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού. Πιο αναλυτικά, τα πρώτα χιόνια αναμένεται να εμφανιστούν στα Βόρεια και Βορειοδυτικά τμήματα, κυρίως στα ορεινά ημιορεινά, όμως είναι πολύ πιθανόν να κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα επηρρεάζοντας και τα Βόρεια Προάστια αλλά και άλλες περιοχές της Αττικής. Στα Νότια τμήματα αναμένονται βροχοπτώσεις ή κατά τόπους και χιονόνερο. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι έως ισχυροί στα 5-6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση, και θα βρίσκεται πιο κάτω από τα κανονικά επίπεδα της εποχής.



 

 

Φεβρουάριος 2010

 

 

1-5 του μήνα αναμένεται να συνεχιστεί το άσχημο σκηνικό του καιρού. Τα χιόνια θα συνεχίσουν να απασχολούν τα Βόρεια-Βορειοανατολικά-Βορειοδυτικά τμήματα της Αττικής, όπου κατά τόπους φαίνονται χιονοπτώσεις (ίσως πυκνές) και σε υψόμετρα 0 μ. της Βόρειας Αττικής. Στην υπόλοιπη Αττική άσχημος ο καιρός με κατά τόπους πυκνές νεφώσεις και τοπικές βροχές (κατά περιόδους ισχυρές)-χιονόνερα κυρίως στα Ανατολικά τμήματα. Οι άνεμοι μέτριοι 4-5 μποφόρ, και η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και επικράτηση τσουχτερού κρύου.

 

6-8 του μήνα αναμένεται ο καιρός να βελτιωθεί, με κάποιες τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά γενικά ασθενούς και παροδικής έντασης, και χιονοπτώσεις στα ορεινότερα-ημιορεινότερα τμήματα. Οι άνεμοι θα παραμείνουν μέτριοι έως ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, αλλά θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

 

9-15 του μήνα, αναμένεται αισθητή βελτίωση του καιρού, οι άνεμοι και πάλι θα είναι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από τα κανονικά για την εποχή.

 

16-24 του μήνα γενικά καλές καιρικές συνθήκες. Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 4-5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από τα κανονικά στις Βόρειες περιοχές, στα κανονικά στις υπόλοιπες της Αττικής.

 

25-28 γενικά καλός. Στα Βόρεια όμως και Βορειοδυτικά τμήματα θα έχουμε τοπικά αυξημένες νεφώσεις, με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης βροχοπτώσεων ασθενούς έντασης στις περιοχές γύρω από την Πάρνηθα. Οι άνεμοι στα 3-4 μποφόρ, και η θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (Στα Βορειοανατολικά και Βόρεια τμήματα το κρύο τις πρωινές και νυχτερινές ώρες θα είναι τσουχτερό).



 

 

Μάρτιος 2010

 

1-5 του μήνα αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή. Κατά τόπους πυκνές νεφώσεις θα λάβουν χώρα, ενώ θα σημειωθούν βροχές στα βορειότερα κυρίως τμήματα, όπου κατά τις 4-5 ίσως κατέβουν αρκετά νοτιότερα της Αττικής. Οι άνεμοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στα κανονικά επίπεδα για την εποχή.

 

6-12 του μήνα βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι στα 4-5 μποφόρ, και η θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα-ίσως και σε λίγο υψηλότερα.

 

13-15 του μήνα, αναμένεται βαθμιαία μεταβολή του καιρού. Αναμένεται να σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα του Νομού. Οι άνεμοι στα 2-3 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία σε μικρή πτώση φτάνοντας και πάλι τα κανονικά επίπεδα για την εποχή.

 

16-22 του μήνα, αναμένεται γενικά καλός καιρός, με μικροαστάθεια να μας απασχολεί τις πρώτες 3 ημέρες.

 

23-25 του μήνα αναμένεται γενικά υγρός καιρός (υψηλές υγρασίες), ηλιοφάνεια, ενώ θερμοκρασιακά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

26-31 του μήνα, λίγες νεφώσεις, περισσότερες στα Βόρεια και Βορειοδυτικά τμήματα με εκδήλωση τοπικών βροχοπτώσεων. Οι άνεμοι στα 3-4 μποφόρ, και η θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.



 

 

Απρίλιος 2010

 

1-6 του μήνα άστατος καιρός, με τοπικές βροχοπτώσεις στα Βόρεια και Δυτικά τμήματα, οι άνεμοι μέτριοι έως ισχυροί, και η θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

7-15 του μήνα γενικά καλός καιρός, οι άνεμοι μέτριοι έως ισχυροί και η θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

16-30 του μήνα γενικά καλός ο καιρός, οι άνεμοι μέτριοι και η θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.



 

 

Μάιος 2010

 

1-15 του μήνα γενικά καλός καιρός, οι άνεμοι μέτριοι και η θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

16-23 του μήνα γενικά καλός ο καιρός, άνεμοι μέτριοι και η θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

24-27 του μήνα θα έχουμε μεταβολή του καιρού, με τοπικές βροχοπτώσεις κυρίως στα Κεντρικά και βόρεια τμήματα, οι άνεμοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

 

27-31 του μήνα βελτίωση του καιρού.


 

Προσοχή! Οι ημερομηνίες που περιλαμβάνουν τη φράση "γενικά καλός καιρός" κυρίως του Φθινοπώρου, δε σημαίνουν ότι η ηλιοφάνεια θα είναι αυτή που θα επικρατήσει απόλυτα. Εννοείται πως θα υπάρξουν κάποια διαλείμματα σποραδικών βροχοπτώσεων, αλλά αυτά θα είναι πρόσκαιρα, λίγων ωρών. Τα μερομήνια περιγράφουν την τάση... και όχι τις ακριβείς καιρικές συνθήκες που θα έχει την τάδε ημερομηνία!


 

Η μακροπρόθεσμη εκτίμηση έγινε συμφωνα με το νέο ημερολόγιο 1-12 Aυγούστου (Γρηγοριανό με υπόδειξη του αστρονόμου Lilio και καθιερώθηκε στην Ελλάδα την 1η Μαρτίου του 1923).

 


Οσον αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη το Γενάρη αναμένεται εντυπωσιακό ψυχρό κύμα το οποίο θα πλήξει τη Σκανδιναβική Χερσόνησο-επίσης στη Νορβηγική θάλασσα το ψύχος θα είναι έντονο, ενώ πολύ έντονο ψύχος αναμένεται στη Γροιλανδία κυρίως από τις 7 του μήνα και έπειτα.

 


Να επισημανθεί πως τα παραπάνω μερομήνια αφορούν την περιοχή της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

 


Nα τονιστεί η προσπάθεια είναι καθαρά ερασιτεχνική, καθώς είναι η πρώτη χρονιά μου ενασχόλησης με τη μέθοδο των μερομηνίων, και κάποια σφάλματα είναι πολύ πιθανά.

 


Επιμέλεια: Δημήτρης Σεμερτζίδης-Meteojim

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση