Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 356 καιρόφιλοι και 3 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση: Νοέμβριος 2012

Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση: Νοέμβριος 2012

november banner 2012

Αν και ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, ο Νοέμβριος τείνει να αποκτήσει στη χώρα μας τη φήμη ένος γενικά άνομβρου μήνα. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι χρονιές που ο συγκεκριμένος μήνας χαρακτηρίστηκε από χαμηλά ύψη υετού. Έτσι, οι προσδοκίες των απανταχού "καιρόφιλων" για τον μήνα Νοέμβριο είναι κατά κανόνα χαμηλές.  Ωστόσο, το ενδιαφέρον για το φετινό Νοέμβριο είναι μάλλον μεγαλύτερο, δεδομένης της παρατεταμμένης καλοκαιρίας που επικράτησε σε αρκετές περιοχές της χώρας μας κατά τους προηγούμενους μήνες.

Αποτίμηση μακροπρόθεσμης εκτίμησης Οκτωρίου (εδώ)
Θέλωντας να "πρωτοτυπήσω", πήρα την απόφαση να αφήσω την κρίση της μακροπρόθεσμης εκτίμησης του Οκτωβρίου στους αναγνώστες και συνοδοιπόρους μου στο παρών ιστολόγιο. Θεωρώ πως με αυτό τον τρόπο η αποτίμηση κάθε προσπάθειας μακροπρόθεσμης διάγνωσης των προθέσεων του καιρού θα είναι περισσότερο αντικειμενική. Ο λόγος λοιπόν σε εσάς: πατήστε εδώ και αποτιμήστε την μακροπρόθεσμη εκτίμηση του προηγούμενου μήνα!

nao forecast
Σχ.1 Χρονοσειρά τιμών του δείκτη NAO. Οι κόκκινες γραμμές αντιστοιχούν στις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος (ensemble).
ao forecast
Σχ. 2. Χρονοσειρά τιμών του δείκτη AO. Οι κόκκινες γραμμές αντιστοιχούν στις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος (ensemble).

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση Νοεμβρίου 2012
Στα Σχ. 1 και 2 παρουσιάζεται η πρόσφατη μεταβολή των δεικτών ΝΑΟ και ΑΟ καθώς και η εκτίμηση (πρόγνωση) για την μεταβολή τους κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.
Παρατηρούμε πως κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του Οκτωβρίου, οι δύο δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικές τιμές. Το γεγονός αυτό συνδέεται με τη δημιουργία καιρού στην ευρύτερη περιοχή της χωράς μας (NAO<0), αλλά και την αισθητή υποχώρηση της θερμοκρασίας (ΑΟ<0).
Με βάση τις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος (ensemble), ο δείκτης ΝΑΟ αναμένεται να κινηθεί σταδιακά προς ουδέτερες τιμές κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα ημερών του Νοεμβρίου. Αντίστοιχη τάση εμφανίζει και ο δείκτης ΑΟ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε αρκετά θετικά επίπεδα κατά τις πρώτες ημέρες του νέου μήνα. Η διαφαινόμενη τάση του ΝΑΟ να κινηθεί προς ουδέτερες τιμές, σε συνδυασμό με την ισχυρότερη τάση του ΑΟ να βρεθεί σε θετικά επίπεδα, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου δεν αναμένεται να χαρακτηριστεί από ιδιαίτερες εξάρξεις. Εξαίρεση αποτελούν οι πρώτες λίγες ημέρες του Νοεμβρίου όπου η χώρα μας αναμένεται να επηρεαστεί από οργανωμένο βαρομετρικό σύστημα, όπως δείχνουν τα τελευταία βραχυπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία.
Στο Σχ. 3 παρουσιάζεται η απόκλιση του γεωδυναμικού ύψους στα 500 hPa όπως αυτή προβλέπεται από τα αριθμητικά μοντέλα πάγκοσμιας κλίμακας του ECMWF και του NCEP (GFS). Η περίοδος στην οποία αναφέρονται τα δύο διαγράμματα του Σχ. 3 είναι η 7-10/11/2012. Αξίζει αρχικά να παρατηρήσουμε πως και τα δύο πλανητικής κλίμακας αριθμητικά μοντέλα βρίσκονται σε σχετική συμφωνία ως προς τις αποκλίσεις του γεωδυναμικού ύψους στα 500 hPa για το υπό εξέταση χρονικό διάστημα. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στους δύο αυτούς χάρτες είναι η διαφαινόμενη ενίσχυση του αντικυκλώνα των Αζόρων, γεγονός που συμφωνεί με τις εκτιμήσεις για "ουδετεροποίηση" του δείκτη ΝΑΟ. Παράλληλα, είναι επίσης χαρακτηριστική η τάση για θετικές αποκλίσεις του γεωδυναμικού ύψους στα 500 hPa πάνω από την ευρύτερη περιοχή της χώρας μας. Το γεγονός αυτό συμφωνεί με την ισχυρή τάση κίνησης του ΑΟ προς θετικές τιμές, οπότε και η χώρα μας αναμένεται να επηρεαστεί από μάλλον θερμότερες αέριες μάζες κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα (7-10/11/2012). Αξίζει τέλος να παρατηρήσουμε πως και τα δύο μοντέλα συμφωνούν στη δημιουργία αυλώνα μεσημβρινής διεύθυνσης, τον οποίο προβλέπουν να "κατεβαίνει" στην ευρύτερη περιοχή της Κ. Μεσογείου. Η επαλήθευση αυτής της τάσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημιουργία καιρού στην συγκεκριμένη περιοχή, επηρεάζοντας στη συνέχεια τη χώρα μας.

ecmwf gfs 500
Σχήμα 3. Προβλεπόμενη απόκλιση (από την μέση κλιματική τιμή) του γεωδυναμικού ύψους στα 500 hPa κατά την περίοδο 07 – 10/11/2012, από το ECMWF (αριστερά) και το GFS (δεξιά).
z700 cfs4
Σχήμα 4. Μέση μηνιαία απόκλιση (από την μέση κλιματική τιμή) του γεωδυναμικού ύψους στα 700 hPa: Νοέμβριος 2012.

Στο Σχ. 4 παρουσιάζεται η μέση προβλεπόμενη απόκλιση του γεωδυναμικού ύψους στα 700 hPa σύμφωνα με το κλιματικό μοντέλο παγκόσμιας κλίμακας CFS. Στο συγκεκριμένο χάρτη είναι εμφανής η παρουσία αρνητικών αποκλίσεων (προς χαμηλότερες τιμές) των πιέσεων πάνω από σχεδόν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η περιοχή της Μεσογείου (μαζί και η χώρα μας) βρίσκονται οριακά εντός της προβλέπομενης περιοχής αρνητικών αποκλίσεων, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικών πιθανοτήτων για δημιουργία "αξιόλογου" καιρού στη χώρα μας κατά το μήνα Νοέμβριο.

Στο Σχ. 5 παρουσίαζεται η μέση προβλεπόμενη απόκλιση του υετού για το μήνα Νοέμβριο. Με βάση τα διαθέσιμα μακροπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία, ο Νοέμβριος αναμένεται να "σπάσει" την παράδοση που τα τελευταία χρόνια τον θέλει να είναι σχετικά άνομβρος. Όπως φαίνεται στο χάρτη του Σχ. 5, οι αποκλίσεις του υετού αναμένεται να είναι θετικές στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις εντοπίζονται στην περιοχή της ΒΔ και Δ. Ελλάδας, ενώ οι νοτιότερες περιοχές της χώρας φαίνεται πως θα κινηθούν εντός των κλιματολογικά αναμενόμενων πλαισίων.

precip cfs november2012
Σχήμα 4. Μέση μηνιαία απόκλιση (από την μέση κλιματική τιμή) του γεωδυναμικού ύψους στα 700 hPa: Νοέμβριος 2012.

Στο Σχ. 6 τέλος, παρουσιάζεται η μέση προβλεπόμενη απόκλιση της θερμοκρασίας (στα 2 m) όπως αυτή προκύπτει από τις κλιματικές αριθμητικές προσομοιώσεις του CFS. Με βάση τα όσα απεικονίζονται στο συγκεκριμένο χάρτη, υπάρχουν ενδείξεις για ένα σχετικά θερμό (θερμότερο του κανονικού) Νοέμβριο. Αξιοπρόσεκτη είναι επίσης η τάση για αρνητικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ευρώπη, οπότε οφείλουμε να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί.

temp cfs november2012
Σχήμα 6. Μέση μηνιαία απόκλιση (από την μέση κλιματική τιμή) της θερμοκρασίας (2 m): Νοέμβριος 2012.

Σύνοψη-Εκτίμηση
Συνοψίζοντας, τα βασικά συμπεράσματα που εξάγονται από την ανάλυση των μακροπρόθεσμων προγνωστικών στοιχείων είναι τα ακόλουθα:
(1) Το πρώτο 5ήμερο του Νοεμβρίου (1-5/11) αναμένεται να ξεκινήσει με κακοκαιρία, η οποία θα επηρεάσει περισσότερο τη Δ., ΒΔ και Β. χώρα. Προς το τέλος της περιόδου, η χώρα μας αναμένεται να βρεθεί υπό την επίδραση αντικυκλωνικών συνθηκών με αποτέλεσμα την επικράτηση γενικά καλού καιρού. Η θερμοκρασία φαίνεται πως θα σημειώσει άνοδο.
(2) Το δεύτερο 5ήμερο του Νοεμβρίου (6-10/11) αναμένεται να ξεκινήσει με καλές καιρικές συνθήκες και τη θερμοκρασία σχετικά αμετάβλητη. Προς το τέλος της περιόδου αυτής υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για αξιόλογα φαινόμενα στη Δ. και ΒΔ χώρα (κυρίως). Η θερμοκρασία φαίνεται να σημειώνει πτώση.
(3) Το τρίτο 5ήμερο του Νοεμβρίου (11-15/11) φαίνεται να κυλάει όπως και το προηγούμενό του. Σχετικά καλές καιρικές συνθήκες στο ξεκίνημα και μεταβολή του καιρού προς το τέλος. Η διαφαινόμενη μεταβολή φαίνεται να ευννοεί περισσότερο τη Δ. και ΒΔ Ελλάδα, ενώ αξιόλογα φαινόμενα εκτιμάται πως θα σημειωθούν και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία δε φαίνεται να σημειώνει σημαντική μεταβολή, ενώ υπάρχει μικρή τάση για άνοδο, κυρίως στις νοτιότερες περιοχές της χώρας.
(4) Το διάστημα 16-20/11 αναμένεται να ξεκινήσει με αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στη Β. και Κ. Ελλάδα. Υπάρχουν ενδείξεις για αξιόλογη κακοκαιρία κατά τις τελευταίες ημέρες του συγκεκριμένου χρονικού διάστηματος, όπου φαίνεται επίσης μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. Στις νοτιότερες περιοχές της χώρας μας (π.χ. Κρήτη) δεν αποκλείεται η άνοδος της θερμοκρασίας να είναι περισσότερο σημαντική.
(5) Το διάστημα 21-25/11 υπάρχουν ενδείξεις για δημιουργία ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας τύπου Ω πάνω από την Ευρώπη. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικράτηση γενικά αίθριων συνθηκών πάνω από τη χώρα μας, χωρίς να αποκλείεται η εκδήλωση σποραδικών φαινομένων. Η θερμοκρασία δε φαίνεται να σημειώνει κάποια αξιόλογη μεταβολή.
(6) Το ξεκίνημα του τελευταίου 5ήμερου του Νοεμβρίου (26-30/11) αναμένεται να χαρακτηριστεί από καλές καιρικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημέρων του μηνά διαφαίνεται μία τάση για πρόσκαιρη αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας. Από πλευράς φαινομένων δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή η προοπτική για κάτι αξιόλογο.

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εκτίμηση για την μακροπρόθεση εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας κατά τον Οκτώβριο του 2012. Η τεκμηριώση της εκτίμησης στηρίζεται σε προγνωστικά δεδομένα που χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Ως εκ τούτου, ο αναγνώστης καλείται να αντιμετωπίσει την παρούσα εκτίμηση με κριτική σκέψη, λαμβάνοντας υπόψη του πως στόχος της δεν είναι η πρόγνωση του καιρού αλλά η σκιαγράφηση του περιγράμματος εντός του οποίου αυτός αναμένεται να κινηθεί κατά τον εξεταζόμενο μήνα.
Κάθε σχόλιο που αφορά στην αποτίμηση της προηγούμενης μακροπρόθεσμης εκτίμησης (Σεπτέμβριος) είναι ευπρόσδεκτο!

Επιμέλεια - Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος (thgian82)

Σχόλια   

 
+3 #1 ringo2 01-11-2012 11:48
θοδωρε συγχαρητηρια για τη δουλεια σου τελεια αναλυση της τασης του καιρου
Παράθεση
 
 
+3 #2 thgian82 01-11-2012 12:51
Σε ευχαριστώ Πέτρο, το κατά δύναμιν πάντα!
Παράθεση
 
 
+3 #3 gioannis13 01-11-2012 18:21
ΜΠΡΑΒΟ,και εύχομαι η πρόβλεψη σου να είναι και πραγματικότητα. ;-)
Παράθεση
 
 
+3 #4 snowlover 01-11-2012 19:56
Θοδωρή , συγχαρητήρια για τη δουλειά σου και τον κόπο σου. Η προσπάθειά σου πιστεύω ότι δικαιώθηκε στον Οκτώβριο και πιστεύω πως ήταν πραγματικά μια καλή μακροπρόθεσμη πρόγνωση (αυτό επέλεξα και στην ψηφοφορία).
Τώρα για τον Νοέμβριο σου εύχομαι καλή επιτυχία και σου δίνω ξανά συγχαρητήρια γνωρίζοντας τον κόπο και τον πολύτιμο χρόνο που σπαταλάς σε μια τέτοια προσπάθεια.
Παράθεση
 
 
+1 #5 thgian82 02-11-2012 11:40
Σας ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας σχόλια :-)
Παράθεση
 
 
#6 m.marios 02-11-2012 18:24
Αισιόδοξη και καλή η πρόγνωση.Διαφαί νονται καθόλου χιόνια στα ορεινά ;
Παράθεση
 
 
#7 THANOSX 23-11-2012 12:22
Τώρα που πλησιαζει ο μηνας στο τελος του.....Mπραβο ρε Θοδωρη..είναι απίστευτο ποσο μέσα έπεσες σε πολλά... Τα σέβη μου ...
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση