Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 228 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠε, 18 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Χιονιάς πεδινών ή αυταπάτη - Εκτίμηση καιρού Ελλάδας για το διάστημα 26/12 μεχρι αρχές Γενάρη

Χιονιάς πεδινών ή αυταπάτη - Εκτίμηση καιρού Ελλάδας για το διάστημα 26/12 μεχρι αρχές Γενάρη

 

Όπως σας είχαμε προϊδεάσει και σε προηγούμενο άρθρο φαίνονταν αλλαγή του καιρικού σκηνικού μετά τα Χριστούγεννα ,με την κίνηση του ψύχους να αφορά σύμφωνα με τα χτεσινά δεδομένα μονάχα  την βόρεια Ελλάδα και τα ορεινά αφήνοντας την υπόλοιπη χώρα  κυριολεκτικά ανεπηρέαστη. Λόγω του ότι βρισκόμαστε σε σχετικά κοντινό για τις δυνατότητες πρόγνωσης  χρονικό διάστημα , ήταν σχεδόν σίγουρο πως το ψύχος δεν θα χτυπούσε την πόρτα μας . Παρόλα προς έκπληξη αυτών που παρακολουθούσαν τα καιρικά μοντέλα άλλαξαν τα στοιχεία άρδην. Αξιοσημείωτο πιστεύω να αναφερθεί ότι είχε ξαναδιατυπωθεί η άποψη πως πλησιάζει  πολύ κρύο στην περιοχή μας την πρωτοχρονιά και είχε μέχρι και χθες διαψευσθεί ομόφωνα . Θα αναλύσουμε τους λόγους που έγινε αυτό παρακάτω καθώς και τι καιρός αναμένεται από την πρωτοχρονιά και έπειτα.

 

Αρχικά ο ένας λόγος που είχε διαψευσθεί η κίνηση του ψύχους στην χώρα μας είναι η δεύτερη Trough που φάνηκε σήμερα στα διαγράμματα  και αποτελεί το αίτιο αυτής της αλλαγής .Εξ' αιτίας του σημείου όπου αποκόπτεται (σχεδόν φτάνει το Βόρειο Αιγαίο) έχει ως αποτέλεσμα να ωθήσει το ψύχος μέσω χαμηλού προς την περιοχή μας. Επιπρόσθετα η κίνηση του πολύ βαθύ χαμηλού στην Βόρεια Ευρώπη(Νότια Αγγλία ,Βέλγιο,Ολλανδία,Βόρεια Γαλλία ) στην αρχική φάση θα δώσει συνθήκες χιονόπτωσης σε όλη την Κεντρική Ευρώπη ωθώντας το ψύχος στα ενδότερα της  . Ωστόσο αυτό που άλλαξε ήταν η κίνηση της Trough(αυλώνα-πολικές αέριες μάζες) η οποία πραγματοποιεί ΝΑ τροχιά με κατεύθυνση τα νοτιότερα Βαλκάνια συμπεριλαμβανομένης και την χώρα μας .Τέλος να σημειωθεί πως στα τελευταία τρεξίματα έχουμε ενίσχυση του Σιβηρικού -Σκανδιναβικού ψύχους, καίριο παράγοντα για την εξέλιξη του καιρού στην συνέχεια. Ας δούμε όμως τις φάσεις κίνησης της κακοκαιρίας αναλυτικότερα.

1η φάση(27-28 Δεκέμβρη)

Όπως βλέπουμε στον χάρτη  υπάρχει η δημιουργία πολύ βαθύ χαμηλού στην βόρεια Ευρώπη ,α

ίτιο για να κατέβει το ψύχος σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη καθώς και την  αποκοπή του προς την Κεντρική Ευρώπη.Ακόμη υπάρχει ένας mini αυλώνας  (αποκοπή ψυχρών-πολικών μαζών) και προς την χώρα μας "ανοίγοντας τον δρόμο" και στην κατεβασιά ακόμα πιο κρύων μαζών. Επιπρόσθετα έχουμε την άνοδο του ridge(αντικλώνα στις Αζόρες-Ισπανία,Βόρεια Αγγλία) ο οποίος  ανεβαίνοντας σε τόσο υψηλά γεωγραφικά πλάτη σκάβει το ψύχος και το αφήνει να κινηθεί αρχικά στα ενδότερα της Ευρώπης και στην συνέχεια νοτιότερα.Ύπάρχει απουσία  χαμηλών στον Ατλαντικό κάτι που θα μπορούσε να χαλάσει την Μεσημβρινή κυκλοφορία και στην Ευρώπη  και ευτυχώς δεν αποτελεί στοιχείο εμποδισμού για την χειμερινή αυτή κυκλοφορία.

 

500hPa-27-12-2014

 2η φάση (27-28 Δεκέμβρη)

 Το βαθύ χαμηλό της Αγγλίας κινείται προς την Ανδριατική στρέφοντας την κίνηση των ψυχρών αέριων μαζών  προς την Νότια Μεσόγειο.Αν και είναι αμφισβητούμενη η θέση του χαμηλού το σίγουρο είναι πως θα αποκοπούν πολικές αέριες μάζες από την Σιβηρία σε συνδυασμό με  την συνεχή άνοδο του αζωρικού αντικυκλώνα που θα δώσει καλές καιρικές συνθήκες στην δυτική Ευρώπη στην συνέχεια.Παρ'ολα αυτά η θέση του χαμηλού στην Ανδριατική είναι η πιο πιθανή θέση με βάση την τροχιά που τείνει να διανύει το ψύχος ενώ φαίνεται πως θα κινηθεί ακόμα και στην Νοτιότερη Ευρώπη.Αυτή η φάση είναι η πιο αβέβαιη και αποτελεί το κλειδί για την όλη εξέλιξη του καιρού και τις συνθήκες χιονιού όπου  καραδοκούν την χώρα μας.

 

500hpa-29-12-2014 

 3η φάση (30-31 Δεκέμβρη και αρχές νέου έτους). 

Το χαμηλό στην Αδριατική  αρχίζει να ωθεί τις πολικές αέριες μάζες προς την χώρα μας και τα νοτιότερα Βαλκάνια.Όπως φαίνεται και στην εικόνα υπάρχει  μεγάλη αποκοπή κυριολεκτικά ψυχρών αέριων μαζών  , εξαιρετικά σπάνιο για την εποχή  τόσο η συσσώρευση τους σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη .Να σημειωθεί ότι αν και αποτελεί λεπτομέρεια και δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα είναι ένα είδος κυκλογένεσης που παρατηρείται με ένα δεύτερο βαθύ χαμηλό στην Μαύρη θάλασσα που αν επαληθευτεί αυτός ο παράγοντας θα ενισχύσει τόσο στο να κατεβούν πιο ψυχρές μάζες όσο και να φτάσουν  επακριβώς στην τοποθεσία της χώρας μας αλλά και στην διάρκεια των φαινομένων . Επίσης να σημειωθεί πως λόγω του ότι η εισχώρηση των αέριων μαζών γίνεται από τα Βόρεια -Βορειοδυτικά  σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για χιονιά  προσήνεμων  καθώς η Βόρεια Ελλάδα θα δεχτεί κατά κύριο λόγω τα πιο έντονα φαινόμενα .Ακόμη πρέπει να τονίσουμε ότι τίθεται θέμα υετού(βροχή-χιόνι) ειδικά για την Αττική ,τα ανατολικά προσήνεμα και την Νότια Ελλάδα λόγω του παράγοντα που αναφέρθηκε (stream) καθώς και την θέση των χαμηλών. Έτσι η Βόρεια Ελλάδα θα είναι αυτή που θα δεχτεί το ισχυρότερο χτύπημα της κακοκαιρίας με βάση τα τελευταία δεδομένα.Πρόκειται όμως για μια προσωπικά εντυπωσιακά πρωτόγνωρη και απρόσμενη για τα καιρικά δεδομένα της χώρα μας εξέλιξη .

500hpa-31-12-2014

 Οι παράμετροι της υποστήριξης(θερμοκρασία στα ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα )οι θερμοκρασίες στα 850 hPa(1300m) η θέση των χαμηλών και της trough είναι  ιδανική για φαινόμενα χιονιού ακόμα και στα πεδινά ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι σίγουρα κάτι παράτολμο και ίσως αβάσιμο λόγω του ότι ακόμα είναι  μακριά η αναμενόμενη κακοκαιρία, ωστόσο οφείλουμε να ενημερώσουμε πως το ενδεχόμενο να συμβεί είναι κάτι παραπάνω σοβαρό.Εδώ και καιρό  πιστεύαμε σε χιονιά ορεινών-ημιορεινών βόρειας Ελλάδας  όμως με την αλλαγή των στοιχείων η ολόκληρη η Ελλάδα βάζει υποψηφιότητα. Το χρονικό διάστημα της πρόγνωσης είναι μακρινό όμως τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να πάρουμε μια θέση για το ότι πρόκειται να συμβεί. Σίγουρα μας αρέσει να βλέπουμε χιόνι στις πόλεις μας όμως η σφοδρότητα και η επικινδυνότητα των φαινομένων  είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή . Ο σκοπός της εκτίμησης δεν είναι τόσο να προβλέψει τα φαινόμενα όσο να μας προετοιμάσει ώστε να είμαστε  σε  ετοιμότητα σε οποιαδήποτε περίπτωση της κακοκαιρίας.Η περίοδος είναι γιορτινή και γεγονός σαν αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.Το χρονικό διάστημα είναι μακρινό πάντως το ενδεχόμενο για χιονιά στην Ελλάδα ακόμα και Πανελλαδικού χαρακτήρα είναι σοβαρό .Η τάση παραμένει καλή για χιόνι όχι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα αλλά σε όλη την επικράτεια.Θα σας ενημερώσουμε για οποιαδήποτε αλλαγή στα δεδομένα ενώ θα δημοσιευτεί αναλυτικότερη πρόγνωση για την εξέλιξη του καιρού την πρωτοχρονιά και έπειτα.Κρατάμε μικρό καλάθι και περιμένουμε τον καιρό να μιλήσει.Μείνετε συντονισμένοι.

 
Καλές Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειες σας .

 
 

Επιμέλεια-Σύνταξη :Άρης Τσιλιφώνης(aris_tsili)

Σχόλια   

 
+6 #1 George_Vari 25-12-2014 12:41
Μ' αρέσει η ρεαλιστική προσέγγιση σου, αν και είμαστε χιονόφιλοι δεν είμαστε χιονομαθημένοι! Καλή επιτυχία! Χρόνια πολλά!
Παράθεση
 
 
+7 #2 Teometeo 25-12-2014 15:42
Καλή επιτυτχία Άρη ;-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση