Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 167 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΤε, 24 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Ποδαρικό της νέας χρονιάς με δεύτερη και ισχυρότερη επέλαση των χιονιάδων και πολικό ψύχος στη χώρα μας. Εκτίμηση καιρού Ελλάδας από 3 έως και 8 Ιανουαρίου 2015

Ποδαρικό της νέας χρονιάς με δεύτερη και ισχυρότερη επέλαση των χιονιάδων και πολικό ψύχος στη χώρα μας. Εκτίμηση καιρού Ελλάδας από 3 έως και 8 Ιανουαρίου 2015

rainy-day
 
Ομολογουμένως το 2014 ήταν μια όμορφη -καιρικά- χρονιά που δεν μας άφησε ασυγκίνητους και όλα τα καιρικά φαινόμενα εστιάστηκαν κυρίως στις βροχές και καταιγίδες όπου σε αρκετές περιπτώσεις το ύψος του υετού ξεπέρασε κατά πολύ το μέσο όρο από 2 έως και 4 φορές σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Το κερασάκι στη τούρτα του καιρού ήρθε με τα χιόνια αυτού του μήνα που άρχισε να φορτώνει τα βουνά της χώρας μας αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα για να μαγέψουν το χειμωνιάτικο και Χριστουγεννιάτικο σκηνικό.
Ακόμα και στην Αττική , αρκετές περιοχές έκλεισαν με ετήσιο υετό έως και 1,5 φορά παραπάνω από το μέσο ετήσιο σύνολο και μάλιστα όλα τα ρεκόρ έσπασαν τον τελευταίο μήνα του 2014 , το Δεκέμβριο όπου σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα και παρατεταμένα ύψη υετού ανεβάζοντας το μέσο όρο (πιθανότατα να φανεί τις επόμενες χρονιές).
Και εδώ αντίστοιχα ο πολικός εισβολέας έφερε χιονοπτώσεις στα πεδινά τμήματα αλλά και χιονόστρωση από τα 300-350μ. και πάνω, κάνοντας έτσι το κλείσιμο αυτής της χρονιάς να μοιάζει παραμυθένιο , ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Αττικής όπου έχουν αυτή τη στιγμή στρωμένο χιόνι έξω από το σπίτι τους στα βόρεια του νομού.
 
 
**Φεύγει ο παλιός ο χρόνος με χιόνια και τσουχτερό ψύχος ...**
 
Είναι γεγονός πως η τελευταία χιονο-κακοκαιρία που επηρεάζει τις τελευταίες 48 ώρες τη χώρα μας έχει αρκετά χαρακτηριστικά ενός "βαρύ χειμώνα" καθώς έχουν σημειωθεί αρκετές χιονοπτώσεις ήδη μέχρι και τη θάλασσα στη Χαλκιδική , τη Μαγνησία , τη Λάρισα την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα (δυτική Αττική / Βοιωτία / Φωκίδα) αλλά και τη Κορινθία με αξιόλογες αλλά πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις.
Οι άνεμοι στα πελάγη παραμένουν θυελλώδεις με την ένταση τους να φτάνει ακόμα (και αυτή τη στιγμή) τα 10 Μποφώρ με απαγορευτικό απόπλου για όλα τα πλοία σε Πειραιά - Ραφήνα και Λαύριο.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει έως και τις 2 Ιανουαρίου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για τη βόρεια και τη κεντρική Ελλάδα με τον ολικό παγετό να κάνει ιδιαίτερη την εμφάνιση του καθώς οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους -2 με -3c στη βόρεια Ελλάδα ενώ οι ελάχιστες θα είναι της τάξεως των -15 με -17c στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας.
 
 **Γρήγορο διάλειμμα με άνοδο της θερμοκρασίας..**

Διάλειμμα 2 ημερών πρόκειται να κάνει ο καιρός στη χώρα μας από τις 3 έως και τις 4 Ιανουαρίου με άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στη κεντρική και τη νότια Ελλάδα  και παύση των φαινομένων. Μόνο στη νοτιοανατολική Ελλάδα / Δωδεκάνησα , Νησιά ανατολικού Αιγαίου πρόκειται να συνεχιστούν κάποιες πρόσκαιρες βροχές όπου και εκεί στις 4 Ιανουαρίου θα σταματήσουν. Το τσουχτερό κρύο θα παραμείνει στη βόρεια Ελλάδα και τα ηπειρωτικά με τις ελάχιστες θερμοκρασίες το βράδυ και νωρίς να πέφτουν από -3 έως -8 βαθμούς Κελσίου. Για αυτές τις 2 ημέρες ο καιρός θα καταστεί σαφέστατα ευχάριστος για θερμοκρασιακούς και καιρικούς λόγους. 
 
**Νέα πολική εισβολή με δυνατά στοιχεία πεδινού χιονιά (πιθανόν παρατεταμένου) στα ανατολικά ηπειρωτικά **
Γρίφος για δυνατούς λύτες.
gfs-0-72-500hpa-03-01-2015

Χάρτης 1. Πιθανή κατάβαση πολικού ψύχους - Τροχιές
Η τάση του καιρού για το διάστημα από τις 5 έως και τις 7-8 Ιανουαρίου μας παραπέμπει να σκεφτούμε πως πρόκειται να βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλη μια πολική εισβολή , αυτή τη φορά δυνατότερη απο εκείνη των τελευταίων ημερών του 2014 με περισσότερο ψύχος.
Η κυκλοφορία των συστημάτων για το διάστημα από τις 5 έως και τις 8 Ιανουαρίου ευνοεί για δεύτερη φορά τη λεγόμενη "Μεσημβρινή Κυκλοφορία" ή "Ωμέγα Μπλοκ".
 
 
gfs-0-132-500hpa-06-01-2015

Χάρτης 2. Πιθανή πορεία του αντικυκλώνα - Τροχιές

Υψηλές πιέσεις στη βορειοδυτική Ευρώπη θα ευνοήσουν για μια ακόμα φορά την κατάβαση πολικών αερίων μαζών από τη Σκανδιναβία - Ρωσία προς την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια για το διάστημα 5 έως και 8 Ιανουαρίου 2015. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξεως των 10 με 15 βαθμών Κελσίου και αναμένεται να μας επηρεάσει σε ένα ποσοστό 70-80% με τα τρέχοντα στοιχεία. Υπάρχουν βέβαια κάποιες μικρές πιθανότητες η πολική εισβολή να κινηθεί ανατολικότερα όμως θα το δούμε στη συνέχεια με αναλυτικά άρθρα. Τα τρία διαφορετικά σενάρια στο χάρτη υποδηλώνουν την πιθανή πορεία της κατάβασης του ψύχους για το διάστημα 5-8 Ιανουαρίου 2015 και αντιστοιχούν τόσο στη πιθανή κίνηση των υψηλών πιέσεων στη βορειοδυτική Ευρώπη , όσο και στη κατάβαση του χαμηλού από Ρωσία.

Το σενάριο Α και Β. στον δεύτερο χάρτη διατηρούν αυξημένες πιθανότητες. Με αυτά τα 2 πιθανά σενάρια ένα μεγάλο κομμάτι του πολικού στροβίλου θα μας επηρεάσει το διάστημα 5-8 Ιανουαρίου. Φυσικά με αυτή τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων , φαινόμενα θα έχουν περισσότερο οι ανατολικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας με χιονοπτώσεις σε ιδιαίτερα χαμηλό υψόμετρο. Κάτι που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα είναι στο κατά πόσο αυτή η πολική εισβολή θα είναι Express ή διαρκείας. Αν προκύψει το σενάριο Α τότε σίγουρα πρόκειται να παραταθεί για περισσότερο από 48 ώρες. Στο σενάριο Β. η διάρκεια δεν θα είναι περισσότερη των 48 ωρών , ενώ στο σενάριο Γ. η διάρκεια θα είναι λιγότερη των 24 ωρών και η πολική εισβολή θα έχει περισσότερο ξηρό χαρακτήρα με ελάχιστο υετό και αυτόν μόνο στην ανατολική Αττική - Εύβοια και μέσα στο Αιγαίο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Ολα κρίνονται από μιο στιγμιαία μετατόπιση του αντικυκλώνα. Εξού και ο λόγος της δημιουργίας των τριών διαφορετικών σεναρίων. Ακόμα και το σενάριο Γ. έχει και αυτό τις πιθανότητες του , μολονότι θα πρέπει να περιμένουμε και τις επόμενες ημέρες ποιό σενάριο θα απορριφθεί και ποιό σενάριο θα επικρατήσει
 
Το σίγουρο είναι οτι η χώρα μας πρόκειται να μπει για δεύτερη φορά σε έναν πολικό κλοιό με αρκετά δυνατά τα χαρακτηριστικά των χιονοπτώσεων στα πεδινά με υπαρκτά τα δεδομένα και για χιόνια σε παραθαλάσσιες περιοχές στην Αττική , τη Βοιωτία , την Εύβοια , τη Κορινθία , τις Σποράδες και τις Κυκλάδες. Δεν γνωρίζουμε επ'ακριβώς τη διάρκεια της δεύτερης πολικής εισβολής καθώς με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως θα διαρκέσουν για 48 ώρες (ως ενδεικτικός ελάχιστος χρόνος διάρκειας).
 
Αναλυτικά για τις επόμενες ημέρες:
Σαββατοκύριακο 3-4/01/2015:
Βελτιωμένος ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μόνο στη νοτιοανατολική Ελλάδα θα παραμείνουν κάποιες πρόσκαιρες βροχές οι οποίες και αυτές τη Κυριακή θα περιοριστούν.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 5 μποφώρ με πιθανότητα για 6 στο Ιόνιο.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο από 5 έως και 10 βαθμούς Κελσίου και θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα. Στα κεντρικά από 6 έως 13 ενώ στη νότια Ελλάδα από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
 
Δευτέρα 05/01/2015:
Μεταβολή του καιρού αναμένουμε από τη βόρεια Ελλάδα από νωρίς το πρωί. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας ενώ ο υδράργυρος θα σημειώσει κάθετη πτώση. Πιθανότητα χιονοπτώσεων και στη πόλη της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι ή το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός με βαθμιαία αλλαγή προς το μεσημέρι και το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας (Θεσσαλία - Κεντρική Στερεά Ελλάδα) και τη βόρεια Πελοπόννησο.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5 μποφώρ στο Ιόνιο και 5 έως 7 στο Αιγαίο.
 
Τρίτη 06/01/2015 - Θεοφάνεια:
Τσουχτερό κρύο προβλέπεται για τον εορτασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων στα ηπειρωτικά. Στη βόρεια και τη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχετικά βελτιωμένος με λίγες διάσπαρτες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (ανατολική Θεσσαλία - κεντρική / ανατολική Στερεά Ελλάδα) βόρεια / βορειοανατολική Πελοπόννησο. Αργά το απόγευμα προς τις βραδυνές ώρες τα χιόνια θα κατέβουν σε μηδενικό υψόμετρο κυρίως σε Ευβοια - Αττική και Βοιωτία.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις από 4 έως 5 Μποφώρ στο Ιόνιο , ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα είναι στο Αιγαίο όπου θα φτάσουν τοπικά τα 7 με 8 Μποφώρ.

Τσουχτερό κρύο στη βόρεια ηπειρωτική χώρα με το θερμόμετρο να φτάνει τη μέγιστη τους -2 με -3c , ενώ η ελάχιστη θα πέσει κάτω από τους -14c με -15 με βέβαιο τον ολικό παγετό. Στη κεντρική και ανατολική ηπειρωτική χώρα η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου , ενω η ελάχιστη θα πέσει στους -5 με -6 βαθμούς. Στη νότια Ελλάδα η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου.
 
Τετάρτη 07/01/2015:
Αν και είναι μακριά όσον αφορά τη προγνωσιμότητα της ημέρας , ο καιρός φαίνεται πως θα παραμείνει "παγωμένος" στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα , δηλαδή ήλιος με ..πολλά δόντια , ενώ χιονοπτώσεις ασθενούς / μέτριας έντασης περιμένουμε (με επιφύλαξη) στα ανατολικά προσήνεμα μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας / μηδενικό υψόμετρο σε Αττική - Εύβοια , Βοιωτία και Κορινθία , ενώ αρκετές είναι οι πιθανότητες να χιονίσει και στις βόρειες Κυκλάδες σε μηδενικό υψόμετρο

Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο με ένταση 5 έως 7 μποφώρ (τοπικά 8).

Η θερμοκρασία σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και σε σημεία ολικού παγετού για τη βόρεια Ελλάδα , ενώ στη κεντρική και ανατολική χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου , με την ελάχιστη να φτάνει τους -5 με -6c. Κρύο θα επικρατήσει και στη νότια Ελλάδα.
 
Στα επόμενα άρθρα μας θα διαβάσετε αναλυτικές προγνώσεις , όπως και φυσικά για το αν η νέα πολική εισβολή που περιμένουμε δείχνει σοβαρότερη απ'ότι φαινόταν.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)
 
 

Σχόλια   

 
+2 #11 spiros 01-01-2015 02:50
Στελιο καλη επιτυχια καλη χρονια και ένα 2015 λευκο!!!!! :-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση