Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 374 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΤε, 24 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Προοπτική του καιρού μέχρι και το 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2015

Προοπτική του καιρού μέχρι και το 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 3ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αισίως, ολοκληρώθηκε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην ανατολική Ευρώπη και στη χώρα μας ήταν οι διαδοχικές ισχυρές καταβάσεις ψύχους από τη Σκανδιναβία και την Ρωσία, με άμεση συνέπεια το τσουχτερό κρύο, τον παγετό σε πολλές περιοχές της χώρας, τις ισχυρές κατά τόπους χιονοπτώσεις και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, καθώς και τους θυελλώδεις κατά διαστήματα βορείους ανέμους. Ήδη από τις τελευταίες ημέρες του 2014, η χώρα μας είχε εισέλθει στη δίνη μιας χειμωνιάτικης κακοκαιρίας που – με μικρά διαλλείματα μιας ή δυο ημερών – μας συνόδευσε μέχρι και την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015. Μεγάλο χρονικό διάστημα κακοκαιρίας που όμως αποζημίωσε και με το παραπάνω του φίλους του Χειμώνα, πλήν όμως δημιούργησε προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, ενώ υπήρχαν και απώλειες ανθρώπινων ζωών λόγω του δρυμούς ψύχους και των σφοδρών ανέμων.

Όλα δείχνουν όμως, και όπως εξάλλου συμβαίνει ήδη στην χώρα μας, πως το άμεσο μέλλον μας επιφυλάσσει ένα - αξιόλογο χρονικά – διάστημα καλοκαιρίας, με αύξηση της θερμοκρασίας, ασθενείς ανέμους και αίθριο καιρό. Με λίγα λόγια, η Άνοιξη ήρθε στη χώρα μας και την ακολουθεί κατά πόδας το Φθινόπωρο, καθώς μακροπρόθεσμα τα προγνωστικά μοντέλα δεν δείχνουν σημάδια νέας κατάβασης ψύχους ή εκ νέου χειμωνιάτικο σκηνικό.

Αναλυτικότερα όμως:

Μετά και το τελευταίο σύστημα που επηρέασε τη χώρα μας, ο Αζορικός αντικυκλώνας, ο οποίος παρουσιάζει εξαιρετική δυναμική την φετινή χειμερινή περίοδο έως τώρα, δείχνει να «απλώνεται» προς την Ανατολική-Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, και συνεπώς και τη χώρα μας. Και αυτό, διότι η Ατλαντική ροή δείχνει να ισχυροποιείται σημαντικά και τα βαθιά βαρομετρικά χαμηλά του Βορείου Ατλαντικού να ωθούν τις υψηλές αυτές πιέσεις ανατολικότερα στην Μεσόγειο. Η παρακάτω εικόνα είναι ενδεικτική της κίνησης των συστημάτων το προσεχές διάστημα.

kinisi-sustimaton-prosexes-diastima

Όπως διακρίνετε στο ανωτέρω χάρτη, η τελευταία ψυχρή εισβολή στη χώρα μας, σταδιακά απομακρύνεται προς τα ανατολικά κράσπεδα της Μεσογείου, ενώ η ισχυρή Ατλαντική ροή, προκαλεί τα «τερατώδη» βαρομετρικά χαμηλά του Βορείου Ατλαντικού να εισέλθουν ενδότερα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, όπως υποδεικνύουν και τα κόκκινα βέλη, εκτεταμένος αυλώνας θα κατέλεθει στην περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου και της Δυτικής Ευρώπης, εξωθώντας τις υψηλές πιέσεις του Αζορικού αντικυκλώνα προς την Ιταλία και τα Βαλκάνια (μαύρο βέλος).

Ο πολικός αεροχείμαρρος δείχνει να οδηγεί την long-wavetrough στην Δυτική Ευρώπη, όπως διακρίνεται στον κάτωθι χάρτη Ανέμων στο επίπeδο των 250hPa. Στο συγκεκριμένο χάρτη επίσης, διακρίνετε ένα βόρειο ρεύμα στο κάτω-δεξί μέρος της εικόνας. Αυτό οφείλεται στην αποκοπή μιας ψυχρής λίμνης στην γειτονική Τουρκία και την ταχύτατη κίνησή της προς την Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που πολύ πρόσκαιρα θα επαναφέρει τους βοριάδες στο Αιγαίο (με ένταση στα 6-7 bf) κυρίως την Παρασκευή, αλλά με επιμονή και το Σάββατο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

polikos-aeroxeimarros-psk

Η εξέλιξη αυτή θα επαναφέρει στο προσκήνιο τους νοτίους ανέμους από την Κυριακή, γεγονός που θα συντελέσει στην περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας. Η επάνοδος των νοτίων ανέμων ωστόσο ενδέχεται να συνοδευτεί με βροχές ή και καταιγίδες στην Δυτική κυρίως χώρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία που τελικά θα ακολουθήσει ο κατερχόμενος αυλώνας στην Δυτική Ευρώπη. Στη συνέχεια, στο έδαφος που «κάλυψε» ο προαναφερθείς αυλώνας, νέο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό δείχνει να κατέρχεται, υπό την επίδραση του πολικού αεροχειμάρρου, και εκ νέου να εγκαθίσταται στα Δυτικά της ηπείρου μας και στην Ιβηρική χερσόνησο. Παράλληλα, ο τέως αυλώνας, με βάση τα τωρινά στοιχεία, θα κινηθεί εξασθενημένος ανατολικότερα. Έτσι, ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων, με πολλά μέτωπα κακοκαιρίας θα καλύψει μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου, με τον ερχομό της νέας εβδομάδας.

Ενδεικτικός είναι ο παρακάτω χάρτης θερμοκρασιών στο επίπεδο των 500hPa. Διακρίνετε το αρχικό αυλώνα πως έχει επεκταθεί ανατολικότερα και τον νέο αυλώνα να έχει ανατροφοδοτήσει τον αρχικό, στην ίδια περιοχή (Κεντροδυτική Ευρώπη).

sinexeis-avlones

Η γενικότερη τάση της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας, λοιπόν, έχει ως εξής:

geniki-tasi-teli-evdomadas

Όμως, όλα αυτά τι ρόλο θα διαδραματίσουν στον καιρό της χώρας μας το προσεχές διάστημα???

Όλα δείχνουν πως τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Κυριακή, στη χώρα μας θα επικρατεί καλοκαιρία, με άνοδο της θερμοκρασίας, ασθενείς ανέμους (πέραν του σύντομου βορείου ρεύματος την Παρασκευή και το Σάββατο) και αίθριο καιρό, με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο στον χώρο του Αιγαίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στην Δυτική χώρα, με επέκταση και στα ανατολικά τμήματα, με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς νοτιάδες, τις βροχές και τις καταιγίδες, ενώ τα χιόνια θα περιοριστούν στις πολύ ορεινές περιοχές (>1800-2000m.). Προμηνύεται δηλαδή κακοκαιρία φθινοπωρινής υφής, χωρίς αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας. Ωστόσο, η κατάσταση ακόμη παραμένει ρευστή για τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας και το 3ο δεκαήμερο του μήνα, καθώς δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη η τροχιά του αυλώνα και των μετώπων κακοκαιρίας.

Προφανώς, θα ακολουθήσει νεότερο άρθρο από την ομάδα του Meteoclub.gr σχετικά με την καιρική εξέλιξη την νέα εβδομάδα.

 

Για το Meteoclub.gr: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
+7 #1 ringo2 14-01-2015 22:10
συγχαρητηρια φιλε μου πολυ ωραιο αρθρο συνεχισε ετσι
Παράθεση
 
 
+4 #2 Teometeo 14-01-2015 22:28
;-) Mixalis keep walking
Παράθεση
 
 
+3 #3 Filippos_acharnes 14-01-2015 22:57
φοβερος και αναλυτικοτατος οπως παντα
Παράθεση
 
 
+4 #4 snowlover 14-01-2015 23:28
Μπράβο, Μιχαήλ! Εξαιρετικός !
Παράθεση
 
 
+1 #5 kronos- 15-01-2015 00:19
μιχαλακι αψογος και παλι :P
Παράθεση
 
 
+1 #6 PGSS 15-01-2015 00:22
μπραβο ρε Μιχαλακη 8) ..συνεχισε ετσι!
Παράθεση
 
 
+1 #7 TASMPALAF 15-01-2015 00:23
Μιχαλακη συνεχισε να τροφοδοτεις το σαιτ με τοσο ωραια αρθρα!
Παράθεση
 
 
-1 #8 tolis 15-01-2015 12:25
Μπράβο Μιχάλη! !!!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση