Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 197 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Εκτίμηση της καιρικής εξέλιξης για τις επόμενες ημέρες του Φλεβάρη 2015

Εκτίμηση της καιρικής εξέλιξης για τις επόμενες ημέρες του Φλεβάρη 2015

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΡΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ
 
Λίγα λόγια για τη χιονοκακοκαιρία που προηγήθηκε:
Εντυπωσιακή ήταν η κακοκαιρία που μόλις επηρέασε την χώρα μας! Άφησε σφοδρές χιονοπτώσεις και αξιόλογες χιονοστρώσεις σχεδόν στο σύνολο του ηπειρωτικού κορμού, αλλά και σε αρκετά νησιά (χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις σημειώθηκαν ακόμη και στα νησιά του Ιονίου), κυρίως του Αιγαίου, όπου επικεντρώθηκε η χειμωνιάτικη αυτή κακοκαιρία την Τρίτη και την Τετάρτη 10 &11/02/15, αντίστοιχα. Επίσης, η χώρα μας εισήλθε στον ψυχρό τομέα της Ευρώπης, από άποψη θερμοκρασιακή, καθώς σε κλοιό αρνητικών θερμοκρασιών μπήκε η κεντρική και βόρεια χώρα, ήδη από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, και την Τρίτη και Τετάρτη, και αρκετές περιοχές της νοτιότερης Ελλάδας. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της παρελθούσης, πλέον, κακοκαιρίας, ήταν και οι θυελλώδεις βοριάδες, οι οποίοι έφτασαν και τα 11-12 μπορώρ κατά περιόδους στο Αιγαίο, φθάνοντας την αίσθηση του κρύου σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα!
 
Επόμενες ημέρες:
Την παρούσα στιγμή, η κακοκαιρία αυτή βρίσκεται σε φάση εξασθένησης, με το ψύχος να εκφυλίζεται και τα φαινόμενα να έχουν περιοριστεί σε συντριπτικό ποσοστό στην περιοχή των νησιών του Αιγαίου. Ωστόσο, το κρύο παραμένει τσουχτερό, ιδιαίτερα τη νύχτα και νωρίς το πρωί, οι βοριάδες πνέουν ακόμη ισχυροί, κατά περιόδους, και τοπικές νεφώσεις παρατηρούνται κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου και των ανατολικών προσηνέμων. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός είναι αίθριος, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τις νυκτερινές ώρες, ενώ σε πολλές περιοχές σημειώνεται παγετός (μερικός ή ολικός).
 
Αυτές οι συνθήκες αναμένονται και τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας. Η λιμνάζουσα, πάνω από τον Ελλαδικό χώρο, ψυχρή λίμνη θα εξασθενεί συνεχώς αλλά με αργό ρυθμό, ενώ υψηλές πιέσεις θα καλύψουν την περιοχή της Σκανδιναβικής χερσονήσου, την δυτική Ρωσία και τα βορειοανατολικά κράσπεδα της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η παρουσία του αντικυκλώνα αυτού, θα συμβάλλει στην διατήρηση του βορείου ρεύματος στο Αιγαίο, στα επίπεδα των 4-5, τοπικά 6 μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σταδιακά θα ανεβαίνει, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, όταν ακι αναμένεται σε κάποιες περιοχές της νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας να φθάσει και τους 15 βαθμούς. Σε πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές όμως την ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης, θα σημειώνεται παγετός τις νυκτερινές ώρες, ή και ολικός παγετός, δηλαδή αρνητικές θερμοκρασίες καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε περιοχές με χιονοσκεπή εδάφη. Πιθανό είναι να σημειωθούν τοπικές ομίχλες στον ηπειρωτικό κορμό.
 
Στις αρχές της νέας εβδομάδας, διαφαίνονται κάποια φαινόμενα στην δυτική χώρα, κυρίως από το ύψος της δυτικής Στερεάς και νοτιότερα, αλλά και στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στα νότια τμήματά του). Αιτία των φαινομένων αυτών θα είναι η εισχώρηση χαμηλών πιέσεων στην Ευρωπαική ήπειρο από τα βορειοδυτικά, και η δημιουργία ενός στάσιμου βαρομετρικού χαμηλού στην γειτονική Ιταλία. Αναλυτικά:
 
stasimo-xamilo-fainomena-ditika
 
2ο δεκαήμερο Φλεβάρη:
Η συνέχεια φαντάζει άκρως ενδιαφέρουσα, με τα στοιχεία των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού να δίνουν πιθανότητες σε μια νέα κακοκαιρία χειμερινής υφής στην περιοχή των ανατολικών προσηνέμων και του Αιγαίου, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Ο ακόλουθος χάρτης, παρουσιάζει τα πιθανά σενάρια εξέλιξης του καιρού.
 
ektimisi-kairikis-sinexias-flevaris-2015
 
 
Με λίγα λόγια, αναμένεται ο χειμώνας  να παραμείνει κοντά στην περιοχή μας, με αυξημένες πιθανότητες να μας δείξει τα δόντια του για μια ακόμη φορά φέτος. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, και θα ενημερώσουμε με νεότερο άρθρο, αναφορικά με την έκβαση της μάχης των δυο σεναρίων. Προσεχώς στο Meteoclub.gr!
 
Με εκτίμηση: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
#11 Nick-Stormlover 13-02-2015 12:22
Συγχαρητηρια φιλε τέλειος
Παράθεση
 
 
#12 tgiannak 14-02-2015 10:57
φο-βε-ρος
Παράθεση
 
 
-1 #13 spiros 15-02-2015 17:22
Μιχαλη πολυ ωραιο αρθρο, να σαι καλα ηδη το αναρτησα στη σελιδα μου και τα σχολια από επεισκεπτες ηταν τα καλυτερα, Καλη συνεχεια σ αυτό που αγαπας και κανεις :-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση