Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 174 καιρόφιλοι και 2 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Τρ04232024

Last updateΔε, 22 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Καθαρή επικράτηση του μελτεμιού και βελτίωση του καιρού - Μακροπρόθεσμη εκτίμηση για το 2ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2015

Καθαρή επικράτηση του μελτεμιού και βελτίωση του καιρού - Μακροπρόθεσμη εκτίμηση για το 2ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2015

kymmata-paralia-ilios
 
Πέρασε το πρώτο κύμα των βροχοπτώσεων σε δυτική - κεντρική και βόρεια Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες και στο προσκήνιο έρχονται ξανά τα ενισχυμένα μελτέμια στο Αιγαίο με παράλληλη βελτίωση του καιρού.
 
Το αμέσως επόμενο διάστημα , δηλαδή στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου , οι καιρικές συνθήκες ομαλοποιούνται ως προς τα φαινόμενα πανελλαδικά , με κύριο χαρακτηριστικό όμως την ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων στο Αιγαίο πέλαγος και την πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά περίπου 3 με 5 βαθμούς Κελσίου.
 
Διαδοχικά και ενισχυμένα βαρομετρικά χαμηλά θα παρελαύνουν το επόμενο διάστημα στη δυτική - βορειοδυτική Ευρώπη από τον Ατλαντικό , με αποτέλεσμα το "σκάψιμο" και την ανύψωση του πεδίου των υψηλών πιέσεων από τη βόρεια Αφρική έως και τη βορειοανατολική Ευρώπη / βορειοδυτική Ασία , και σε συνδιασμό με το αβαθές χαμηλό της ανατολικής Μεσογείου , θα προκαλέσει την ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο , την πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά , αλλά παράλληλα μία αύξηση του θερμομέτρο στη δυτική Ελλάδα , κυρίως στα μέσα του δευτέρου δεκαημέρου. Στο πεδίο των υψηλών πιέσεων που θα βρεθούν τα βαλκάνια και η ανατολική Ευρώπη , ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι καλός. Αντίθετα στη δυτική και βόρεια Ευρώπη , οι διαδοχικές βροχοπτώσεις θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού.
 
Ας δούμε περιληπτικά τον καιρό για το επόμενο 10ήμερο:
 
12 - 15 Σεπτεμβρίου 2015:
gfs-500hpa-12-09-2015
Διάσπαρτες νεφώσεις στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα , πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημεριανές ώρες. Μικρή πιθανότητα σύντομων τοπικών βροχών σε Εύβοια - Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρκετά καλός.  Ανεμοι στο Αιγαίο από 4 έως 6 μποφώρ από βορειοανατολικές διευθύνσεις. Στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφώρ.
Πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 5 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά (από 18 έως 28C) , ενώ στα βόρεια και δυτικά θα κυμανθεί από 22 έως 31C
 
16 - 18 Σεπτεμβρίου 2015:
gfs-500hpa-15-09-2015
Ενισχύεται σημαντικά το μελτέμι και θα αγγίξει τοπικά τα 8 μποφώρ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Ανύψωση θερμών αερίων μαζών προβλέπονται κυρίως για την Ιταλία με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 38-39 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα και στη δυτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς τοπικά , ενώ στα ανατολικά και νότια το κύμα της ζέστης δεν θα είναι αισθητό και έτσι το θερμόμετρο θα φτάσει τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές μπόρες μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα , αλλά πιθανότατα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Καλός καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα με αραιή έως πυκνή συννεφιά τις απογευματινές ώρες στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.
 
19 με 21 Σεπτεμβρίου 2015:
gfs-500hpa-18-09-2015
Παραμένει το ενισχυμένο βορειοανατολικό ρεύμα του Αιγαίου με την ένταση του να φτάνει τα 7 με 8 μποφώρ τοπικά. Η θερμοκρασία παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα στη δυτική Ελλάδα , ενώ στα ανατολικά θα παραμείνει η δροσιά με το θερμόμετρο να μην ξεπερνά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές νεφώσεις θα υπάρχουν στην ανατολική και νότια Ελλάδα.
 
Για πρώτη εκτίμηση για το πρώτο μισό του 3ου δεκαημέρου με υψηλό ρίσκο , δείχνει σε πρώτη φάση την κατάρρευση του πεδίου των υψηλών πιέσεων πάνω από την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια , και την ενίσχυση του Αζορικού αντικυκλώνα , με πιθανότητα να ανοίξει η φθινοπωρινή "δίοδος" των βροχοπτώσεων σε κεντρική και νότια Ευρώπη , όπως και στα Βαλκάνια. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη , σε νεότερο άρθρο.
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση