Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 185 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πα03292024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Ο καιρός στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες - Προοπτική για νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τα δυτικά, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καιρός στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες - Προοπτική για νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τα δυτικά, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καιρός στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Η... ενδιαφέρουσα - καιρικά - προοπτική της επόμενης εβδομάδας.

 

photo-arthrou-cb-at-sunset

 

Πλέον, απομένουν μονάχα λίγες ώρες, ώστε να αποτελέσει παρελθόν ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου για το 2015. Ο Σεπτέμβριος, παρά την διαχρονική του τάση να χαρακτηρίζεται ως καλοκαιρινός μήνας, ήδη από το δεύτερο δεκαήμερό του φρόντισε να μας χαρίσει έντονη την φθινοπωρινή αίσθηση, με τρεις διαδοχικές κακοκαιρίες προερχόμενες από τα δυτικά, οι οποίες μάλιστα ήταν και αρκετά ισχυρές κατά τόπους. Πλούσια ήταν λοιπόν τα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα μέσα στο 2ο και στο 3ο δεκαήμερο του μήνα, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους (πολύ) ισχυρές, δυνατούς νοτιάδες κατά περιόδους και εναρμόνιση της θερμοκρασίας στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, αρκετά έντονη είναι η ψύχρα, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, εξαιτίας του ενισχυμένου βορείου ρεύματος στο Αιγαίο.

Οι επόμενες ημέρες…

Ο διάδοχός του στους φθινοπωρινούς μήνες, Οκτώβριος, φαίνεται να ξεκινά με καλές γενικά συνθήκες, στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Αιτία της σύντομης – όπως θα αποδειχτεί στη συνέχεια – καλοκαιρίας, θα είναι η κατάρρευση του αντικυκλώνα της Σκανδιναβίας προς την νοτιοανατολική Ευρώπη, υπό την πίεση της Ατλαντικής ροής και της Πολικής δίνης (βλ. Χάρτη 1).

 

diataxeis-sistimaton-kinhseis

Χάρτης 1: Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, τις επόμενες ημέρες.

 

Έτσι λοιπόν, τις επόμενες ημέρες αναμένεται αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με την επιμονή των νεφώσεων μονάχα στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, και ιδιαίτερα στην Εύβοια, στην ανατολική Στερεά και στην Θεσσαλία, καθώς και στην Κρήτη. Στις περιοχές αυτές αναμένεται να σημειωθούν βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης. Παρόλα αυτά, οι νεφώσεις με τα τοπικά φαινόμενα δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη διάρκεια, καθώς από την Παρασκευή βαθμιαία θα επικρατεί αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα.

Όπως προαναφέραμε, το βόρειο ρεύμα θα διατηρηθεί στο Αιγαίο στα 6-7, τοπικά θα σημειωθούν και ριπές των 8 bf, μέχρι τουλάχιστον και το Σάββατο, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών στην δυτική χώρα, όπου η ηλιοφάνεια θα επιτρέψει οι τιμές να ανέλθουν και στους 28οC, ενώ στα ανατολικά οι βοριάδες θα καταστήσουν την αίσθηση της ψύχρας εντονότερη.

Καιρική συνέχεια: νέα αλλαγή του καιρού;

Στον Χάρτη 1 αναφερθήκαμε στον κρίσιμο χαρακτήρα της συμπεριφοράς της ψυχρής λίμνης Λ για το άμεσο καιρικό μέλλον της χώρας μας. Παρατηρήστε τον ακόλουθο χάρτη:

 

troxia-limnis-trough-epomenis-evdomadas

Χάρτης 2: Η πορεία της επικείμενης κακοκαιρίας (αριστερά) και η long-wave trough που αναμένεται να επηρεάσει τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, μέσα στην επόμενη εβδομάδα (δεξιά).

 

Έτσι λοιπόν, αν οι ενδείξεις των μοντέλων διατηρηθούν, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή να απασχολήσει τη χώρα μας από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προερχόμενη από τα δυτικά και επαναφέροντας στο προσκήνιο την αστάθεια, τις βροχές και τις καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι αδύνατο να αναφερθούν στο παρόν άρθρο, σχετικά με αυτή την επικείμενη αλλαγή του καιρού, καθώς η προγνωσιμότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Φυσικά, τα νεότερα στοιχεία και η τελική εκτίμηση θα παρουσιαστούν σε νεότερο άρθρο στο Meteoclub.gr.

 

Με εκτίμηση: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
+8 #1 ringo2 30-09-2015 21:35
μιχαηλ συγχαρητηρια και καλη επιτυχια
Παράθεση
 
 
+2 #2 ilionThodwris 01-10-2015 10:00
Μπράβο Μιχαήλ! Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 
 
+3 #3 Nick-Stormlover 01-10-2015 10:47
Mιχάλη πολλά πολλά συγχαρητήρια φίλε !!! :-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση