Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 110 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πα03292024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Φθινόπωρο με ανοιξιάτικη διάθεση - Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η ανομβρία;

Φθινόπωρο με ανοιξιάτικη διάθεση - Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η ανομβρία;

sat24-13-11-2015
 
Ενας από τους μεγαλύτερους "εχθρούς" του καιρόφιλου , αναμφισβήτητα είναι ο καλός καιρός. Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά σε έναν αμιγώς φθινοπωρινό μήνα , όπως είναι ο Νοέμβριος , ο -παράξενα- ανοιξιάτικος (δίχως βροχές)  καιρός φέρνει μια μικρή σύγχυση όπου ψυχολογικά και μόνο θα προετοίμαζε τον κόσμο στη μετάβαση της εποχής προς το καλοκαίρι. Η ασύμβατη (ημερομηνιακά) εξέλιξη του καιρού τις τελευταίες εβδομάδες , δεν έρχεται σε καμία ταύτιση με το εκλογικευμένο σενάριο που θα έπρεπε να επικρατεί έστω και με μία , το πολύ δύο εβδομάδες παύσης φαινομένων.


Πώς έχουμε φτάσει μέχρι εδώ;

Στους παρακάτω χάρτες , και ύστερα από την τελευταία κακοκαιρία στη χώρα μας , (20-22 Οκτωβρίου 2015) , ένα μεγάλο πεδίο υψηλών πιέσεων , γνωστό και ως "Αζορικός Αντικυκλώνας" ξεκίνησε τη μετανάστευση και επέκταση του από τη φυσική του θέση (Αζόρες νήσους) προς την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα συχνά , αλλά παράλληλα δεν θεωρείται και ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο. Εκτιμάται πως μια τέτοια μετανάστευση και εμμονή ενός αντικυκλώνα , συμβαίνει κάθε 2 με 3 χρόνια από 15 έως και 40 ημέρες μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα.
 
gfs-2015102512-500hPa  gfs-2015102812--500hPa
 
gfs-2015103112--500hPa  gfs-2015110212-500hPa
 
gfs-2015110512-500hPa  gfs-2015110812-500hPa
 
gfs-2015111112-500hPa
 
 
Η απουσία των βροχών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα , αλλά και ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου.
Μάλιστα πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως αυτό το φαινόμενο έχει μια έμεση συνδεσιμότητα με το φαινόμενο "Ελ Νίνιο" , όπου φέτος βρίσκεται σε έξαρση και η κορύφωση του αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο χειμώνα. Γι'αυτό το λόγο λοιπόν παρατηρείται έντονα μια είδους ζωνικής κυκλοφορίας όχι στα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη , αλλά στα υψηλότερα (πάνω από τον 40ο παράλληλο)
 
 
global-north-atlantic-cold
 
Ενα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο που έχει δημοσιευθεί πρόσφατα , είναι τα ιδιαίτερα κρύα νερά του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού , στο κομμάτι που φαίνεται μπλε , νότια της Γροιλανδίας.

Οι μετρήσεις στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έγιναν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2015. Η επικρατέστερη θεωρία λέει πως ένα μεγάλο παγόβουνο πολύ κοντά στη Γροιλανδία , έλιωσε σταδιακά με αποτέλεσμα να ψύξει τα ύδατα του βόρειου Ατλαντικού, καθώς όπως διαπιστώθηκε από τις μετρήσεις δεν αναφέρθηκε σφάλμα από τους αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας των υδάτων , από τις λεγόμενες "Σημαδούρες".

Είναι επίσης γνωστό πως μια μικρή διατάραξη / ανωμαλία στη θερμοκρασία ενός ωκεανού , μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα και παράλληλα στη παγκόσμια κυκλοφορία των συστημάτων με αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να επηρεάζονται με παρατεταμένες βροχές / πλημμύρες , και κάποιες άλλες με παρατεταμένη ξηρασία / ανομβρία.


Η εμμονή των αντικυκλωνικών συνθηκών στη περιοχή μας ίσως να είναι και ένα μίγμα όλων των παραπάνω αιτιών (ίσως και ακόμα περισσότερων).
 

Μέχρι πότε εκτιμάται πως θα συνεχιστεί η ανομβρία;
 
 
 
Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πως για ακόμα μια εβδομάδα η καλοκαιρία θα συνεχιστεί στη χώρα μας. Τις τελευταίες 10-15 ημέρες ο ισχυρός πολικός στρόβιλος δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για αποκοπή βαρομετρικών χαμηλών , και σε συνδιασμό με τον ισχυρό και εμμονικό αντικυκλώνα στην Ευρώπη έχουμε το αποτέλεσμα που βιώνουμε τις τελευταίες 2 εβδομάδες τουλάχιστον.
Η εμμονή αυτής της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας δεν φαίνεται πως θα κρατήσει για πολύ ακόμα.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως τις επόμενες ημέρες θα συμβεί μια χαλάρωση του πολικού στροβίλου και επιστροφή του (αζορικού)  αντικυκλώνα στη φυσική του θέση. Με αυτά τα στοιχεία ανοίγει ερμητικά η πόρτα για κάθοδο βαρομετρικών χαμηλών , από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς τη κεντρική και έπειτα και στα Βαλκάνια.
Το διάστημα της αλλαγής του καιρού αναμένεται περίπου στις 22 με 23 Νοεμβρίου , οπότε και σε μέσες άκρες ο "άκυρα" ανοιξιάτικος καιρός θα αντικατασταθεί με το "φαινομενικά" φυσικό φθινοπωρινό πρόσωπο του μήνα με την επιστροφή των βροχών (κατά πάσα πιθανότητα).
 
Για να δούμε λοιπόν εάν το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα σώσει τα "σπασμένα" ...

gfs-0-54-500hPa gfs-0-150-500hPa
 
gfs-0-192-500hPa gfs-0-228-500hPa
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)
 

Σχόλια   

 
+4 #1 gioannis13 13-11-2015 18:11
.............χμ μμμ,καλά τα λες Στέλιο,αλλά ελπίζω να βγεις αληθινός σε αυτό....Για να δούμε λοιπόν εάν το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα σώσει τα "σπασμένα" ... ;-)
Παράθεση
 
 
+2 #2 Nick-Stormlover 13-11-2015 19:31
Kαλη επιτυχία Στέλιο.Όντως φαίνεται επιτέλους ένα φως στο τούνελ για τη τελευταια εβδομαδα του μηνα.Και το ερωτημα ειναι το εξης πλέον:αν η εμμονη που ειχε ο αντικυκλώνας αυτός να παραμενει απλωμενος σχεδόν σε όλη την ευρωπη την απολέσει πρόσκαιρα-μετά την υποχώρησή του- ή για μεγάλο διάστημα.Με άλλα λόγια το πόσο δηλαδή θα παραμείνει στη φύσει θέση του χωρίς να ξεστρατίζει βοριοανατολικότ ερα... ;-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση