Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 206 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΤε, 24 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Αλλάζει το προφίλ του καιρού στην Ευρώπη το 3ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Λεπτομερής ανάλυση για τις επόμενες ημέρες.

Αλλάζει το προφίλ του καιρού στην Ευρώπη το 3ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Λεπτομερής ανάλυση για τις επόμενες ημέρες.

gemnh-0-96-polar-vortex
Μακρόσυρτα αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση του καιρού στην Ελλάδα με τον ήλιο να μην θέλει με τίποτα να κρυφτεί πίσω από τα σύννεφα.
Πως να κρυφτεί άλλωστε όταν .... δεν υπάρχουν σύννεφα...;
Μια επαναλαμβανόμενη καθημερινή ατονία μαστίζει στο καιρικό μοτίβο της χώρας μας ,ψάχνοντας εναγωνίως ένα φως στο βάθος του αντικυκλωνικού τούνελ που μας έχει στερήσει τη συννεφιά , μα ακόμα περισσότερο τις βροχές και φυσικά τα πρώτα χιόνια στα ορεινά που φαινομενικά θα έπρεπε να εμφανιστούν.
 
 
tunnel-light
 
 
 
Μικρά φωτάκια σε πολύ μεγάλη απόσταση άρχισαν ήδη να φαίνονται εδώ και περίπου 5-6 ημέρες για τη τάση του καιρού στην Ευρώπη και την Ελλάδα μας , με τα φωτάκια να μεγαλώνουν όσο προχωράμε (επιτέλους) στο τέλος του σκοτεινού και εμμονικού αντικυκλώνα. Ολα τα στοιχεία των μοντέλων καιρού δείχνουν πως το τρίτο δεκαήμερο ξεκινάει με ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είχαμε συνηθίσει.

Η επιστροφή του αζορικού Αντικυκλώνα όπως είχε αναλυθεί σε προηγούμενο άρθροθα σήμανε εκ των πραγμάτων τη λήξη αυτής της παρατεταμένης καλοκαιρίας πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Ως εκ τούτου οι βροχές επιστρέφουν σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης με παράλληλη κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών όπου θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο στη κεντρική , τη βόρεια και ανατολική Ευρώπη.
 
Στη χώρα μας σε πρώτη φάση οι βροχές θα εστιαστούν περισσότερο στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα (από το Σαββατοκύριακο 21-22/11/2015) με πιθανή παρατεταμένη διάρκεια μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας , ενώ από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας οι βροχές θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα (ανατολικά και νότια).
 
gfsnh-500hPa-19-11-2015  gfsnh-500hPa-21-11-2015
 
gfsnh-500hPa-24-11-2015  gfsnh-500hpa-27-11-2015
 
Οι παραπάνω χάρτες που επιλέχθηκαν από το παγκόσμιο μετ.μοντέλο GFS , δείχνουν στις πρώτες 5 ημέρες του 3ου δεκαημέρου του Νοεμβρίου μια ιδιαίτερα μεγάλη (σε έκταση αλλά και σε ιδιαίτερα χαμηλό γεωδυναμικό ύψος στη μέση τροπόσφαιρα) ψυχρή λίμνη / αέρια μάζα να αποκολλάται από τη κύρια κυκλοφορία πολικού στροβίλου στο άκρο της βόρειας Ευρώπης (μέσα στα όρια του αρκτικού κύκλου) και να κατηφορίζει "καταπίνοντας" ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο συνδιασμός των 2 μεγάλων κέντρων των υψηλών πιέσεων (2 αντικυκλώνες) σε ανατολικό Καναδά και Αζόρες νήσους , συμπιέζουν τις συσσωρευμένες πολικές αέριες μάζες της Γροιλανδίας προς τα ανατολικά και νότια προκαλώντας την χαλάρωση (έως μερικό σπάσιμο) και την αλλαγή της ροής του πολικού αεροχείμαρρου κατά πλάτος , και όχι κατά μήκος , όπως συνηθίσαμε να βλέπουμε εδώ και αρκετό καιρό.  Η αλλαγή της ροής του πολικού αεροχειμάρρου θα επιφέρει σε πρώτη φάση την εκτεταμένη (αλλά κάπως εξασθενημένη) ψυχρή αέρια μάζα της Γροιλανδίας προς τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης , ρίχνοντας το θερμόμετρο αρκετούς βαθμούς και ενώ σε πρώτη φάση (από 19 έως και 21 Νοεμβρίου) η μεγάλη ψυχρή λιμνή θα δώσει βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά Βαλκάνια , και πολύ γρήγορα από τις 22 Νοεμβρίου και μετά θα δώσει και χιονοπτώσεις σε Γαλλία - Γερμανία - Πολωνία - Αυστρία - Ελβετία - Σκανδιναβία και βόρεια Ισπανία σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο εξαιτίας του εκτεταμένου ψυχρού μετώπου..
Την ίδια περίοδο στη χώρα μας θα ξεκινήσουν πρόσκαιρες βροχοπτώσεις με έμφαση τα δυτικά - βορειοδυτικά ενώ θα ενισχυθούν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στα πελάγη με την ένταση τους να φτάνουν τα 6-7 , ίσως τοπικά τα 8 Μποφώρ στο Αιγαίο.
 
googlearth-europemap-20me23-11-2015
 
Από τις 23 με 24 Νοεμβρίου και για τις επόμενες 2 με 3 ημέρες , το πεδίο των ήδη χαμηλών πιέσεων στην ανώτερη τροπόσφαιρα της Ευρωπαϊκής ηπείρου θα δημιουργήσει πιθανότατα κυκλογέννεση στη Μεσόγειο - Ιταλία όπου και θα κάνουν την εμφάνιση τους περισσότερες βροχές στις χώρες των Βαλκανίων(και την Ελλαδα) σε πιο γενικευμένη μορφή με την παραμονή των ανέμων σε νοτιοδυτικούς και τη θερμοκρασία να βρίσκεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Οι τελευταίες 2-3 ημέρες του Νοεμβρίου δεν αποσαφηνίζουν πλήρως τη καιρική εξέλιξη καθώς επικρατούν σε μορφή 35-65% , 2 πιθανά σενάρια.
Το πρώτο σενάριο λέει:
Στροφή των ανέμων σε βοριάδες στη χώρα μας, τη πτώση της θερμοκρασίας και την εμφάνιση χιονοπτώσεων στα ορεινά της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας. Αρκετό κρύο στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Το δεύτερο σενάριο λέει:
Νέα κυκλογέννεση / βαρομετρικό χαμηλό στη Μεσόγειο / Ιταλία διατηρώντας τους ανέμους σε ενισχυμένους νοτιάδες με πολλές βροχές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα (ίσως και πιθανές χιονοπτώσεις στην οροσειρά της Πίνδου) και την επικράτηση της θερμοκρασίας ακόμα σε σχετικά υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαριστεί περισσότερο το επικρατέστερο σενάριο , και ως εκ τούτου θα σας ενημερώσουμε τόσο για την εξέλιξη , όσο και για την καιρική είσοδο του τελευταίου μήνα του έτους.


Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Σχόλια   

 
+4 #1 ringo2 17-11-2015 20:13
καλη επιτυχια στελιο
Παράθεση
 
 
+2 #2 gdravilas 17-11-2015 20:41
Καλή επιτυχία! Πολύ ωραία ανάλυση, κατανοητή!
Παράθεση
 
 
+1 #3 Nick-Stormlover 17-11-2015 20:46
Επιτέλους τελειώνει το καιρικό δράμα των τελευταιων 25-30 ημερών !!!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση