Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 164 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τε04242024

Last updateΤρ, 23 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Συνόψιση των περασμένων. Ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ως τα τέλη του μήνα. Προοπτική. Κλιματική Αλλαγή και Χειμώνας 2015-2016

Συνόψιση των περασμένων. Ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ως τα τέλη του μήνα. Προοπτική. Κλιματική Αλλαγή και Χειμώνας 2015-2016

1rain
 
Συνόψιση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας του τελευταίου διαστήματος 
 
Το απερχόμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε μετεωρολογικά από ηλιοφάνεια, πλήρη ανομβρία και αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Η κατάσταση αυτή κούρασε αρκετά όλους όσοι ασχολούμαστε με τον καιρό και τη μετεωρολογία αφού δεν συμβάδιζε καθόλου με την ημερολογιακή ένδειξη παρά προσιδίαζε έντονα σε καλοκαίρι. Αν και επιστημονικά η εμμονή αυτή στην καλοκαιρία είναι δυνατόν να εξηγηθεί, εντούτοις συσχετιζόμενη με την κλιματική αλλαγή μόνο ο χαρακτηρισμός «ανησυχητική» θα μπορούσε να την περιγράψει. 
Πιο συγκεκριμένα, ένα τεράστιο πεδίο υψηλών πιέσεων είχε επί της ουσίας καταλάβει ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο προσδίδοντας εξαιρετικά ήπιες καιρικές συνθήκες συνοδεία υψηλών θερμοκρασιών σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Το μοτίβο αυτό του καιρού, παρατηρείται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι αρκετά σπάνιο γιο τον τρίτο-στη σειρά- μήνα του Φθινοπώρου. Ενδεικτικά, αν το καλοκαίρι επικρατούσε αυτό το καιρικό μοτίβο η περιοχή μας θα πλήττονταν από ισχυρούς καύσωνες, ένα σενάριο απευκταίο που μόνο προβλήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει με πολλούς τρόπους ( ευπαθείς ομάδες, ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών κλπ)
1a
Η πρώτη σημαντική αλλαγή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Ευρώπης μετά το διάστημα της πλήρους καλοκαιρίας έλαβε χώρα στις 20/11. Αιτία για να συμβεί η συγκεκριμένη αλλαγή στάθηκε ο συνδυασμός και η ταυτόχρονη πραγμάτωση των εξής. Υψηλές πιέσεις στις Βορειανατολικές ακτές των ΗΠΑ φτάνουν μέχρι και το νότιο τμήμα της Γροιλανδίας στην οποία παρατηρείται σημαντική συσσώρευση ψύχους. Την ίδια στιγμή, ο Αζορικός αντικυκλώνας, βρίσκει έτσι ή αλλιώς τρόπο να ανυψωθεί φτάνοντας μέχρι το νότιο άκρο της Ισλανδία μέσα στον Ατλαντικό. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, υπέρψυχρες αέριες μάζες συνοδευόμενες από εκτενή long wave trough--πάντα υποβοηθούμενη από τον πολικό αεροχείμαρρο- κινούνται ταχέως προς την Κεντροδυτική Ευρώπη δίνοντας επιτέλους τα πρώτα χιόνια και σε πεδινές περιοχές. Η συγκεκριμένη αλλαγή του καιρού βρίσκει την Ελλάδα στο θερμό τομέα της όλης κατάστασης, υπό την σαφή επίδραση του υποτροπικού αεροχειμάρρου,  να επηρεάζεται από ισχυρούς νοτιοδυτικούς ανέμους, λίγη σκόνη και αρκετές βροχές στη δυτική χώρα. 
1a
Ανάλυση της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας και προσέγγιση των καιρικών συνθηκών μέχρι το τέλος του μήνα
Όπως φαίνεται,  μετά από 2-3 μέρες καλού καιρού υπό την συνεχή επίδραση του υποτροπικού αεροχειμάρρου(23/11-25/11), αναμένεται σταδιακή εκ νέου ανασύνταξη του Αζορικού αντικυκλώνα στην ίδια γεωγραφική περιοχή δηλαδή στον Ατλαντικό και με όριο το νότιο άκρο της Γροιλανδίας. Ταυτόχρονα ψυχρές αέριες μάζες από τη Γροιλανδία και πάλι υποβοηθούμενες από τον πολικό αεροχείμαρρο κινούνται ταχέως ανατολικά και με την ανωτέρω κίνηση του αντικυκλώνα εξαναγκάζονται σε κίνηση προς νότο. Η long wave trough που θα δημιουργηθεί καταλήγει περίπου στην Ιταλία με τη δημιουργία ενός ΑΡΚΕΤΑ –για τα δεδομένα της Μεσογείου- βαθέως βαρομετρικού χαμηλού(25/11). Ενδεικτικά, αν και δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμη η ακριβής πίεση του βαρομετρικού χαμηλού, μιας που βρισκόμαστε ακόμα περίπου 120 ώρες από τη δημιουργία του, εντούτοις φαίνεται η πίεσή του να είναι εξαιρετικά χαμηλή με κάποια προγνωστικά μοντέλα να το δίνουν ακόμη και στα 985mb.
Το βαρομετρικό χαμηλό αυτό αναμένεται να κινηθεί αργά ανατολικά από την Ιταλία προς τη χώρα μας(25/11-28/11) περνώντας στο Κεντροβόρειο Ιόνιο και συνεχίζοντας την πορεία του ανατολικά και ίσως ελαφρώς βορειοανατολικά. Έτσι αναμένεται εκτεταμένη κακοκαιρία στη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν παντού και κάποια ψύχρα χωρίς όμως κάτι το ιδιαίτερο θερμοκρασιακά. Πολλά χιόνια θα πέσουν στα βουνά σχεδόν παντού σε υψόμετρα, γενικά, πάνω από 1600 μέτρα. 
2rain
Είναι επιβεβλημένο να επισημανθούν τα εξής: Η ακριβής θέση δημιουργίας, η τροχιά και η πίεση του χαμηλού θα κρίνουν την ένταση, την έκταση αλλά και τον χωρικό προσδιορισμό και κατανομή των φαινομένων. Πάντως, βάσει των υπαρχόντων δεδομένων(22/11 εξαιρετικά μακριά μετεωρολογικά από την εκδήλωση του φαινομένου), αναμένεται μια πολύ σημαντική κακοκαιρία με αρκετά νερά σε όλη τη χώρα, που ως είθισται στην πολύπαθη Ελλάδα, δύναται σε ορισμένες περιπτώσεις, υποβοηθούμενη από τον ανεπαρκή κρατικό μηχανισμό  και το λανθασμένο –πολλές φορές- ρυμοτομικό σχέδιο να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα.  
Προοπτική μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη 
Μετά την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών του μήνα αναμένεται μια μικρή ανάπαυλα με καλό σχετικά καιρό, φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο από πλευράς φαινομένων. Πάντως οι πρώτες ενδείξεις για το ξεκίνημα του Δεκέμβρη κάνουν λόγο για πιο ανατολική επέκταση του Αζορικού αντικυκλώνα στην κεντροδυτική Ευρώπη, εξέλιξη η οποία στο βαθμό που θα επαληθευτεί είναι δυνατόν να φέρει κάποια ψυχρή εισβολή στην Ανατολική Ευρώπη χωρίς βέβαια να φαίνεται –και πάλι- κάτι το πολύ βαρύ θερμοκρασιακά. Πάντως, είναι αναγκαίο να τονισθεί, ότι τα ανωτέρω αναφερθέντα για πιθανή εισβολή στην Ανατολική Ευρώπη στις αρχές του Δεκέμβρη είναι εξαιρετικά επισφαλή μιας που βρισκόμαστε πολύ πίσω ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τις τότε εξελίξεις στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, ένα τόσο χαοτικό και αχαλιναγώγητο σύστημα.  
 
Σημεία των καιρών/ Κλιματική αλλαγή και άλλες αναζητήσεις 
Παρατηρούμε τον τελευταίο αρκετό καιρό να ξεπηδούν στο διαδίκτυο κείμενα με τρομολαγνικό περιεχόμενο που αναφέρουν ως επί το πλείστον ότι πρόκειται να έχουμε έναν εξαιρετικά βαρύ ή επικίνδυνο χειμώνα. Πολλά από αυτά μάλιστα αναφέρονται και στο φαινόμενο Ελ Νίνιο το οποίο κατά τα γραφόμενα τους, θα είναι υπεύθυνο για όλα τα… δεινά καθώς και για έναν εξαιρετικά δριμύ χειμώνα. Θα ήταν ενδιαφέρουσα μια προσπάθεια διασάφησης της πραγματικότητας γύρω από αυτή τη μάστιγα. 
Φαινόμενο Ελ Νίνιο όπως και κλιματική αλλαγή υπάρχουν. Το βλέπουμε κάθε μέρα, βλέπουμε ότι ίσως οι εποχές να χάνουν το νόημά τους με τα μοτίβα του καιρού να είναι εξαιρετικά επίμονα στο όριο του ανησυχητικού, πράγμα που μπορεί ευθέως να συσχετιστεί με την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, βλέπουμε ότι το περσινό έτος ήταν το θερμότερο όλων των εποχών στον πλανήτη, στοιχείο που αναμφίβολα μας βάζει σε σκέψεις για την έκβαση των πραγμάτων, για το μέλλον καθώς και για το αν μπορεί να αλλάξει ο ρους των μετεωρολογικών παραμέτρων και να ανακοπεί η πορεία που έχει πάρει ο πλανήτης προς δρόμους που μπορεί να αποδειχτούν και ανεξέλεγκτοι.
Αναφορικά τώρα με την κλιματική αλλαγή και τον συσχετισμό της με τον επερχόμενο χειμώνα και την ένταση που θέλουν να του δώσουν οι διάφοροι καταστροφολόγοι, θα μπορούσε να πει κανείς τούτο. Ο μόνος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί προβαίνουν σε τέτοιου τύπου αναρτήσεις είναι το κέρδος. Όπως είναι γνωστό, όσο περισσότερα κλικ λαμβάνουν αυτά τα κείμενα, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζει ο ιστόχωρος στον οποίο αναρτώνται μέσω των διαφημίσεων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τέτοια συμπεράσματα για τόσο βαρύ χειμώνα δεν εδράζονται σε καμία απολύτως επιστημονική βάση. Η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας είναι μια τόσο χαοτική και δύσκολη στην προσέγγιση κατάσταση, που όταν προσπαθεί κανείς να ανιχνεύσει τον καιρό που θα επικρατήσει μετά από ένα διάστημα 7-ας πούμε-ημερών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Οι προσπάθειες που γίνονται –γνωστές και ως εποχιακές προγνώσεις-έχουν ουσιαστικά νόημα μόνο σε πειραματικό στάδιο. Η όντως υπάρχουσα κλιματική αλλαγή μπορεί-βάσει και των υπαρχόντων δεδομένων-  να ανεβάσει τους μέσους όρους των μηνών θερμοκρασιακά, χωρίς όμως να αδυνατεί να συμβάλλει  ταυτόχρονα με τον τρόπο της στην εκδήλωση ενός ή περισσότερων χιονιάδων μέσα στο Χειμώνα. Όπως αναφέρει σε πρόσφατο κείμενό του και ο εγνωσμένης αξίας δάσκαλος της Μετεωρολογίας κύριος Δημήτρης Ζιακόπουλος «Το να λέμε ότι με την κλιματική αλλαγή δεν θα χιονίζει πλέον είναι ανόητο. Ίσως να μην χιονίζει τόσο συχνά όσο χιόνιζε παλαιότερα, αλλά τίποτα δεν αποκλείει να χιονίσει πολύ κάποια στιγμή στην Ελλάδα, και έμμεσα να έχει βάλει κι αυτή το χεράκι της». 
Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι είναι ευθύνη όλων μας να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στη Φύση. Είναι εκείνη που μας έχει χαρίσει τόσες όμορφες και αξέχαστες στιγμές. Για να μας αγαπήσει –λοιπόν- εκείνη, πρέπει να την αγαπάμε κι εμείς. Για να θυμηθούμε και τον Καστοριάδη, «καταστρέφοντας τη Φύση, είναι σαν να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε και οι ίδιοι». Ευχαριστώ θερμά για το χρόνο που διαθέσατε!   Όμορφη συνέχεια σε όλες και όλους!
 
Επιμέλεια: Τσούνης Κωνσταντίνος ( Τριτοετής Φοιτητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς) 

Σχόλια   

 
+6 #1 ringo2 23-11-2015 00:58
συγχαρητηρια φιλε τρομερο αρθρο καλη επιτυχια
Παράθεση
 
 
+3 #2 PanosRadio 23-11-2015 07:42
Συγχαρητήρια Κωνσταντίνε! Όλα τα λεφτά το άρθρο σου! Good work!!! ;-)
Παράθεση
 
 
+4 #3 Stelios_F 23-11-2015 11:00
Συγχαρητήρια κώστα για το φοβερά αναλυτικό άρθρο.
Παράθεση
 
 
+3 #4 Con T.-Fthiotida 23-11-2015 11:27
Εξαιρετικό άρθρο,συγχαρητή ρια..!! Καλή επιτυχία στην μακροπρόθεσμή σου πρόβλεψη
Παράθεση
 
 
+2 #5 Θεοδωρος Σαμολαδας 23-11-2015 20:34
Σε σχεση με τις προηγουμενες δεκαετειες, εγω εχω την 'αισθηση' οτι τα συστηματα πιεσεων στην ατμοσφαιρα μεταβαλονται η εξελισονται με πιο αργη ταχυτητα και 'επιμενουν' για περισοτερες μερες αποτι παλαιοτερα σε πιο στασιμα μοτιβα.
Παράθεση
 
 
+2 #6 Nikos Moschoudis 23-11-2015 23:03
Η παρατήρηση για τα κλικ και τα κέρδη πάρα πολύ εύστοχη. Το θέμα τρομολαγνείας-κ έρδους είναι πολύ κοινό και διαχρονικό σε πολλά επίπεδα. Η λύση του εναπόκειται στην ορθή κρίση του πολίτη με παιδεία, λογική και εμπιστοσύνη στην επιστήμη παρά στη χειρομαντεία.
Παράθεση
 
 
+2 #7 sdrgeorgios 24-11-2015 01:57
αψογος.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση