Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 421 καιρόφιλοι και 2 ερασιτέχνες μετεωρολόγοι σε εγρήγορση

Πα03292024

Last updateΠε, 28 Μαρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Μακρινό... αλλά όχι άπιαστο το όνειρο για λευκή Πρωτοχρονιά. Χαοτική εξέλιξη από τα μοντέλα καιρού στο φινάλε της χρονιάς με όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Μακρινό... αλλά όχι άπιαστο το όνειρο για λευκή Πρωτοχρονιά. Χαοτική εξέλιξη από τα μοντέλα καιρού στο φινάλε της χρονιάς με όλα τα σενάρια ανοιχτά.

xionia-2016ammos-2016
 
"Καναδός , Ευρωπαίος , Αμερικάνος , Κινέζος , Βρετανός , Ρώσος ...."
Σίγουρα έχετε μπερδευτεί αρκετές φορές με τις "εθνικότητες" των μετεωρολογικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού από τις διάφορες μετεω-ορολογίες που χρησιμοποιούνται κατά καιρούς.
- Λίγο πιο δυτικά...
- Το πήγε Τουρκία ....
- Τζίφος ο "τζίφος"....


Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του καιρού εστιάζεται κατά τους χειμερινούς μήνες όπου το αγαπημένο καιρικό φαινόμενο , η χιονόπτωση , έχει τη τιμητική του από τη μεγαλύτερη μερίδα των καιρόφιλων στην Ελλάδα. Ομως , η φετινή και ισχυρή επανεμφάνιση του φαινομένου "Ελ Νίνιο" συμβάλλει κατά ένα ποσοστό στην ουσιαστική εξαφάνιση του χειμώνα ,όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου. 

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποτελεί άξιο προς συζήτηση είναι η παρατεταμένη καλοκαιρία από τις αρχές Νοεμβρίου έως και τώρα , με μόνο τρία μικρά διαστήματα αλλαγής του καιρού , αρκετά αδύναμα ώστε να φέρει τη ζυγαριά σε απόλυτη ισορροπία. Η πλάστιγγα γέρνει ακόμα προς τη μεριά της παρατεταμένης ξηρασίας , της απουσίας των εκτεταμένων βροχοπτώσεων και της εμμονής αντικυκλωνικών συνθηκών με τον υποτροπικό αεροχείμαρρο να έχει πάρει την ανηφόρα σε υψηλό γεωγραφικό πλάτος , σε συνδιασμό με την κατ'εξακολούθηση "παραγωγή" βαρομετρικών χαμηλών στο εργοστάσιο του βορείου πόλου και του εγκλωβισμού τους στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη δυνατότητα εισχώρησης των χαμηλών του Ατλαντικού στην Ευρώπη.

Η σύγχυση και ο προβληματισμός , δικαιολογημένα επικρατεί για το "μέχρι πότε" θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Η πρώτη προσπάθεια μετατροπής της παράξενης (για την εποχή) ζωνικής κυκλοφορίας , έρχεται προς το τέλος του έτους. Ισως να μην είναι και η καλύτερη στιγμή η εμφάνιση της μεσημβρινής κυκλοφορίας σε έντονο βαθμό , καθώς στο μεγαλύτερο διάστημα του Φθινοπώρου οι βροχές απουσίαζαν σημαντικά , ενώ (κανονικά) πιο χρήσιμη θα ήταν η κατάρρευση του αντικυκλώνα - θηρίο με την υποτροπική ζώνη να βρίσκεται στη συνηθισμένη θέση του 30ού παράλληλου , παρά στον 45ο προς 50ό παράλληλο.

Τα σενάρια για αρκετά δυνατό κρύο γύρω από τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς , δίνουν και παίρνουν. Η μακροπρόθεσμη τάση βρίσκεται ακόμα σε χαοτικό επίπεδο και μόνο λίγα στοιχεία υπάρχουν για την ώρα που μπορούν να δωθούν ώστε να αποσαφηνίσει σε ένα μικρό ποσοστό η εξέλιξη του καιρού.
Τα 2 παγκόσμια μοντέλα καιρού (GFS / ECMWF) συμφωνούν σε μετατροπή της ζωνικής κυκλοφορίας , σε μεσημβρινή , δημιουργώντας ένα τείχος , γνωστό ώς "Ωμέγα Μπλοκ" , σπάζοντας τον ισχυρό πολικό στρόβιλο στο ύψος της Σκανδιναβίας και αλλάζοντας τη ροή του πολικού αεροχειμάρρου από βορρά προς νότο (αντί για δύση / ανατολή). Αυτό όμως δεν είναι πανάκεια. Στο ίδιο διάστημα (29/12 - 01/01) , τα ισχυρά κυκλογενή Ατλαντικά επιφανειακά βαρομετρικά χαμηλά υποστηριζόμενα από τα εξαιρετικά χαμηλά γεωδυναμικά ύψη στην μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα αποτελούν άμεσο κίνδυνο στο:
1) Να αποδυναμώσουν το Ridge (κορυφογραμμή / ράχη) μέχρι τη Σκανδιναβία με αποτέλεσμα να "κόψουν στα 2" το Ωμέγα Μπλοκ
2) Να μετατοπίσουν το Ridge αρκετά ανατολικότερα , με αποτέλεσμα η κατάβαση πολικής μάζας από τη Ρωσία , να μετατοπιστεί αρκετά ανατολικότερα επίσης. 

senario1-30-12-2015
Σενάριο 1.  GFS
Ποσοστό επικράτησης  30-35%

Η αποδυνάμωση του Ridge πάνω από την Ευρώπη , σηματοδοτεί εισβολή του ρωσικού ψύχους στα βόρεια Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα βροχερός καιρός θα αρχίσει να εμφανίζεται στη βορειοδυτική Ευρώπη με πιθανή αποκοπή μέρους του Ατλαντικού χαμηλού. Νεφελώδης στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια.
 
 
 
 
senario2-30-12-2015
Σενάριο 2.  GEM
Ποσοστό επικράτησης 20-25%
Ενδυνάμωση του "Ωμέγα Μπλοκ" κατά την ανύψωση του σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης. Σπάσιμο του πολικού στροβίλου στο ύψος της Σκανδιναβίας / Ρωσίας και άμεση κατάβαση πολικών αερίων μαζών σε ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια (Ελλάδα και Τουρκία) με τη στροφή του πολικού αεροχειμάρρου από βορρά προς νότο.
Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να δώσει μια λευκή πρωτοχρονιά σε αρκετές περιοχές της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο.
 
 
senario3-30-12-2015
Σενάριο 3.  ECMWF
Ποσοστό επικράτησης 40-45%
Μικρή (σχετικά) ανύψωση του Ridge πάνω από την Ευρώπη , λόγω της γρήγορης κυκλοφορίας και επέκτασης των βαρομετρικών χαμηλών από τον βόρειο Ατλαντικό προς τη βόρεια Ευρώπη , σε συνδιασμό με το υψηλό γεωδυναμικό του αζορικού Αντικυκλώνα. Η κατάβαση πολικών αερίων μαζών από τη Ρωσία δεν επηρεάζει τη χώρα μας και ο καιρός καθίσταται απλά με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και ήπιες έως σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.


Μακρινό ....αλλά όχι άπιαστο το όνειρο για μια λευκή Πρωτοχρονιάτικη έκπληξη. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό επικράτησης του ευνοϊκότερου σεναρίου , δεν ξεπερνάει το 30% αυτή τη στιγμή , αυτό δεν σημαίνει πως έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα.
Τις επόμενες ημέρες και με επιπλέον στοιχεία θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη γύρω από τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)




Σχόλια   

 
+3 #1 gdravilas 22-12-2015 17:09
Πολύ σωστά
Παράθεση
 
 
+2 #2 basilis-brilissia 22-12-2015 17:20
φοβερός Στέλιο !αντε να δουμε....
Παράθεση
 
 
-3 #3 ringo2 22-12-2015 19:55
ελα παμε για στουπα καλαβρυτα 1-3 γεναρη
Παράθεση
 
 
#4 Nick-Stormlover 22-12-2015 21:05
Εμενα κατι μου λεει οτι θα καταληξουμε σε καποιο ενδιαμεσο σεναριο μεταξυ ευρωπαϊκου και gfs ;-) Tεσπα,θα δουμε τι μελλει γενεσθαι με τη παροδο των επομενων ημερων...
Παράθεση
 
 
#5 Markos Gewrgiadis 23-12-2015 01:21
Πολύ σαφής και κατατοπιστικός. Προσωπικά θεωρώ πιθανότερο το σενάριο κατάβασης ψύχους στα ανατολικά της χώρας,η απομάκρυνσή του στα βάθη της Ασίας.Ωστόσο έχουμε ημέρες να το παρακολουθήσουμ ε.
Παράθεση
 
 
#6 ΕΛΛΑΣ 23-12-2015 19:34
χιονια στο καμπαναριοοοοοο οοοοοο
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση