Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 188 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04202024

Last updateΠα, 19 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Άνοιξη με πινελιές χειμώνα - ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας έως τις αρχές του 2ου 15ενθημέρου του Μαρτίου

Άνοιξη με πινελιές χειμώνα - ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας έως τις αρχές του 2ου 15ενθημέρου του Μαρτίου

Μετά από ένα πρόσκαιρο φθινοπωρινό διάλειμμα με βροχές, κρύο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και χιόνια στα ορεινά, ο Μάρτιος δεν λέει να δείξει το χειμωνιάτικο πρόσωπό του, αλλά κάθε άλλο.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Η εμφάνιση βαθύ βαρομετρικού χαμηλού στον Βορειοανατολικό Καναδά έχει ως αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες την ανύψωση εκτενούς μεσοατλαντικής ράχης.
Καθώς όμως ο πολικός στρόβιλος θα περιστρέφεται, θα περιστρέφεται και το προαναφερθέν βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα φτάσει σε θέση βορειοδυτικά του ridge, σπρώχνοντας το τελευταίο νοτιοδυτικότερα.
Η κατάβαση σχετικά ψυχρών αερίων μαζών στη Δυτική Ευρώπη που έχει ήδη επιτευχθεί, αναμένεται να συνεχίσει να τροφοδοτείται με ακόμα ψυχρότερες με τη βοήθεια του αεροχειμάρρου δυτικής προέλευσης.

voreio imisfairio 04 03 16

 

Ταυτόχρονα με την τροφοδότηση της βορειοδυτικής - δυτικής Ευρώπης με ψυχρές αέριες μάζες, διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά που θα περνούν κατά μήκος του αντικυκλώνα λόγω Ωμέγα Μπλοκ, θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην κατανομή του ψύχους και των πιέσεων.
Από την επόμενη εβδομάδα η θερμοκρασία θα ξεκινήσει να διαγράφει σταδιακή πτώση λόγω της μετατόπισης του αντικυκλώνα.

ecmwftemp85004 03 16

 

Από την Πέμπτη και μετά, βαρομετρικό χαμηλό - πιθανώς αβαθές - αναμένεται να προσεγγίσει το ανυψωμένο ridge από τα δυτικά, ωθώντας το δυτικότερα.
Η παραπάνω διαδικασία θα μετατοπίσει τις ψυχρές αέριες μάζες που τώρα πολιορκούν τη Δυτική Ευρώπη, τροφοδοτημένες, προς τη χώρα μας, επιφέροντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.


Με τα προαναφερθέντα στοιχεία θα φανεί να κλείνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά.

Η συνεχώς μεταβαλλόμενη ατμοσφαιρική κατάσταση της Αμερικανικής ηπείρου, αυξάνει την πιθανότητα πραγματοποίησης του σεναρίου εισχώρησης του ridge στην καρδιά της Ευρωπαϊκής ηπείρου, που σε περίπτωση επαλήθευσης θα τροποποιήσει την κατανομή των αερίων μαζών στην ευρύτερη περιοχή.

Στηριζόμενος στην παραπάνω ανάλυση, θα εκτιμούσα με πάσα επιφύλαξη ότι μετά τις 15 Μαρτίου υπάρχουν μετριασμένες πιθανότητες κατάβασης ψύχους στα ενδότερα της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Συνοψίζοντας, περιμένουμε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, και σταδιακή πτώση από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση