Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 200 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τε04242024

Last updateΤε, 24 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Καλως όρισες Ανοιξη - Κόπιασε στα μέρη μας - Τάση του καιρού έως τις αρχές Απριλίου 2016

Καλως όρισες Ανοιξη - Κόπιασε στα μέρη μας - Τάση του καιρού έως τις αρχές Απριλίου 2016

margarites
 
Λέμε πολλές φορές ότι ο φετινός χειμώνας , δεν ήταν καν χειμώνας! Πώς να είναι άλλωστε όταν ο Φεβρουάριος εκτιμήθηκε ως ένας από τους πιο θερμούς μήνες της παγκόσμιας ιστορίας σύμφωνα με τη NASA ; Οταν μάλιστα ο μέσος όρος της θερμοκρασίας σημείωσε ρεκόρ κατά 1,13 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη τριακονταετία 1950-1980 

Ενδεχομένως το φαινόμενο Ελ Νίνιο να συνέβαλε σημαντικά στην παγκόσμια θερμοκρασιακή ανωμαλία , αν και οι περισσότεροι επιστήμονες αναφέρουν πως το φαινόμενο Ελ Νίνιιο δεν είναι παγκόσμιο φαινόμενο αλλά τοπικό που σε κάποιες πολύ λίγες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα της Γης , και αυτό με επιφύλαξη.

Στη χώρα μας η Ανοιξη έχει εδραιωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Τουλάχιστον 5-6 εβδομάδες.
Η τάση του καιρού για το επόμενο διάστημα δεν θα ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους καιρόφιλους , με το μοναδικό φθινοπωρινο-χειμωνιάτικο διάλειμμα γύρω στις 25 με 28 Μαρτίου (το θεωρώ ως ανοιξιάτικο "σκαμπανέβασμα" του καιρού) όπου θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά , και (τελευταίες ίσως) χιονοπτώσεις στα ορεινά.

gfs-0-24 gfs-0-72
Συντομη ανάλυση για τη κυκλοφορία των συστημάτων στην Ευρώπη.
Διάστημα 20 - 23 Μαρτίου:

Αρχικά προβλέπονται καλές καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα έως και τις 21-22 Μαρτίου.
Σκάφη χαμηλών πιέσεων στην Ισπανία πρόκειται να κινηθεί αργά ανατολικά τις επόμενες ημέρες ευνοώντας την μεταφορά σκόνης από την Αφρική προς τα Βαλκάνια. Μάλιστα εκτιμάται πως τόσο η ποσότητα της , όσο και η λασποβροχή που θα σημειωθεί θα είναι αρκετή κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Κυκλογέννεση β.χαμηλού (εκτιμάται 990-995hPa) θα προκαλέσει έντονες βροχές στην Ιταλία και τη δυτική - κεντρική και βόρεια Ελλάδα από τις 22-23 Μαρτίου και έπειτα. Ο καιρός στην ανατολική Ελλάδα θα είναι σχετικά καλός χωρίς να αποκλείεται να βρέξει μετά τις 23 Μαρτίου. Παράλληλα το διάστημα αυτό οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες στα πελάγη και θα ενισχυθούν σημαντικά φτάνοντας τοπικά τα 7 με 8 μποφώρ στο Ιόνιο και το Αιγαίο (πιθανότητα για 9 μποφώρ τη Τρίτη στο Αιγαίο τοπικά). Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο σε όλη τη χώρα ως προς τις ελάχιστες τιμές κυρίως , ενώ ίσως παρατηρήσουμε αυξημένη θερμοκρασία στη νότια Ελλάδα (άνω των 25 βαθμών Κελσίου) λόγω του φαινομένου Foehn στις υπήνεμες -κατά του νότιου ανέμου- περιοχές.
 
 
 
gfs-0-132gfs-0-192
Διάστημα 24 - 28 Μαρτίου 2016:
Καθώς το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό της Ιταλίας απομακρύνεται αργά βορειοανατολικά προς τα βόρεια-ανατολικά Βαλκάνια , ο καιρός στη χώρα μας καθίσταται σχεδόν χειμωνιάτικος. Η θερμοκρασία πέφτει σημαντικά (περίπου 6 με 8 βαθμούς Κελσίου) επιστρέφοντας στις -σχεδόν- φυσιολογικές τιμές της , ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ορεινές περιοχές της δυτικής - κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα οι άνεμοι θα στραφούν αρχικά σε ισχυρούς δυτικούς (στις 24 Μαρτίου) και από τις 25 Μαρτίου και μετά σε βοριάδες (εξαιτίας αυτού θα έχουμε την επιπλέον πτώση της θερμοκρασίας). Τοπικές βροχές θα έχουμε κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της Ελλάδας , ίσως και διάσπαρτες τοπικές μπόρες στη δυτική Ελλάδα.


 
 
 
 
gfs-0-240  gfs-0-300
Διάστημα 28 με 31 Μαρτίου 2016
Βελτίωση του καιρού στα περισσότερα τμήματα της Ελλάδας με εξαίρεση ίσως τα ανατολικά / βορειοανατολικά όπου πιθανότατα να υπάρξουν κάποια ασθενή φαινόμενα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο εξασθενούν σημαντικά , όμως στο Αιγαίο οι βοριάδες παραμένουν με ένταση 4 - 6 , ίσως τοπικά τα 7 μποφώρ κυρίως στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Η θερμοκρασία αρχίζει σιγά σιγά να παρουσιάζει άνοδο κυρίως στη δυτική Ελλάδα ενώ στα ανατολικά θα αρχίσει να ανεβαίνει τις τελευταίες 2 ημέρες του μήνα.
 
 
 
gfs-0-348 gfs-0-372

Διάστημα 1 με 5 Απριλίου 2016:
Αν και αρκετά μακρινό διάστημα υπάρχουν 2 επικρατέστερα σενάρια ως προς την πιθανή εκδοχή του καιρού για τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.
Α) Οι καλές καιρικές συνθήκες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα με την άνοδο της θερμοκρασίας (μέγιστες περίπου 20-22 βαθμούς Κελσίου). Πιθανότητα εμφάνισης μεμονωμένων καταιγίδων λόγω θερμικής αστάθειας , τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της ημέρας κυρίως στους ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Β) Αν και παρουσιάζει σχετικά χαμηλό ποσοστό αυτό το σενάριο , υπάρχει η πιθανότητα έλευσης νέου βαρομετρικού χαμηλού από τα βορειοδυτικά όπου θα δώσει εκ νέου βροχές στα περισσότερα τμήματα της χώρας μας.
Η τάση του καιρού ως γνωστό δεν παρουσιάζει αξιόπιστα ποσοστά πέρα των 10-12 ημερών και γι'αυτό το λόγο προς το τέλος του μήνα θα γραφτεί καινούργιο άρθρο με τη νέα εξέλιξη ως προς τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.


Και μην ξεχνάτε , είμαστε επίσημα στην Ανοιξη.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)
 
 

Σχόλια   

 
+2 #1 ringo2 20-03-2016 12:25
καλη επιτυχια στελιο ωραιο αρθρο
Παράθεση
 
 
+1 #2 snowlover 20-03-2016 15:25
Μπράβο, Στέλιο! Πολύ κατατοπιστικό και καλογραμμένο άρθρο!
Παράθεση
 
 
+1 #3 Nick-Stormlover 20-03-2016 16:23
Καλή επιτυχία Στέλιο.Η άνοιξη είναι εδώ...Δε μπορούμε να της κρυφτούμε πλεον.... ;-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση