Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 209 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πε04252024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Ανοιξιάτικη διάθεση με ηχηρή απουσία των βροχών για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου

Ανοιξιάτικη διάθεση με ηχηρή απουσία των βροχών για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου

margarites
 
 
Πρόσω ολοταχώς για την Ανοιξη έχει βάλει τις μηχανές του ο καιρός , κι'όμως ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν ορισμένα διαστήματα βροχοπτώσεων , δυστυχώς θα λείψουν και αυτά. Οι εξαιρετικά ήπιες καιρικές συνθήκες του Μαρτίου που ούτε "γδάρτης" ήταν , αλλά ούτε και σημαντικά "παλουκοκαύτης" δίνουν πάσα για τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες 7-8 ημέρες του Απριλίου με καλοκαιρία σε όλη τη χώρα και την εμφάνιση ομιχλών στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα τις πολύ βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες.
 
01me05-04-2016-500hpa
Για το διάστημα 1 έως 5 Απριλίου 2016 , ο καιρός θα λέγαμε πως θα είναι σχεδόν ίδιος σε καθημερινή βάση σε όλη τη χώρα , με ηλιοφάνεια και τοπικά αραιές νεφώσεις στα δυτικά - κεντρικά και βόρεια (ίσως κατά τόπους ελαφρώς πυκνότερες) . Τοπικές ομίχλες θα σχηματίζονται νωρίς το πρωί στα δυτικά - κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι έως και τις 3 Απριλίου θα είναι μεταβλητοί στα πελάγη με μικρή ένταση , ενώ αναμένεται μία πρόσκαιρη ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο στις 4 και 5 Απριλίου με ένταση 4-6 μποφώρ. Παρ'όλα αυτά η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάζει μικρή σταδιακή άνοδο με τις μέγιστες να φτάνουν τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου (πιθανότητα μέχρι και τους 24 στα κεντρικά ηπειρωτικά προς τις 5 Απριλίου).


06me-10-04-2016-500hpa
Για το διάστημα από τις 6 έως τις 10 Απριλίου , χαμηλές πιέσεις στη κεντρική και δυτική Ευρώπη πιθανότατα να επηρεάσουν σε ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό το δυτικό / βορειοδυτικό  - κυρίως- τμήμα της χώρας μας με σποραδικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα η ανοιξιάτικη εικόνα δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα με τον ήλιο να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ. Ωστόσο ίσως κάποια σποραδικά φαινόμενα μεταξύ 8 - 10 Απριλίου ίσως απασχολήσουν και τα κεντροανατολικά ηπειρωτικά τμήματα αλλά το ποσοστό αυτό δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Οι άνεμοι στρέφονται σε νοτιάδες στο Ιόνιο και θα ενισχυθούν στα 5-7 μποφώρ , ενώ προς το τέλος του 1ο δεκαημέρου θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς στα 4 - 6. Αντίστοιχα και στο Αιγαίο θα γυρίσουν σε νοτιάδες με την ένταση τους να μην ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφώρ. Η θερμοκρασία παρουσιάζει νέα άνοδο με αποτέλεσμα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να κυμαίνονται μεταξύ 22 - 24 , ίσως 25 βαθμών Κελσίου στα ηπειρωτικά , και από 20 έως 23 Κελσίου στα νησιωτικά τμήματα. Ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψην πως οι θερμοκρασιακές τιμές αφορούν τη μέση μέγιστη ποσοστιαία τιμή και δεν υπολογίζονται τοπικοί μορφολογικοί παράγοντες που είτε μπορούν να εκτοξεύσουν , είτε να ρίξουν τη προβλεπόμενη -κατά τη περιοχή- θερμοκρασία.

Στις φουλ μηχανές που έχει βάλει ο ανοιξιάτικος Απριλιανός καιρός συνεχίζει ακάθεκτος ίσως και μέχρι τις 13 - 15 Απριλίου. Αν και πολύ μακριά για το διάστημα εκτίμησης στα μέσα του μήνα , συνήθως η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα θα έδειχνε κάποια σημάδια αλλαγής , πράγμα που στη παρούσα φάση δεν φαίνεται και με λίγα λόγια ο ίδιος ο καιρός δεν έχει διάθεση να "στεναχωρηθεί" και να βρέξει.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης

Σχόλια   

 
+3 #1 snowlover 31-03-2016 11:33
Ωραία, ανάλυση Στέλιο! Ας ελπίσουμε αργότερα να αλλάξουν τα πράγματα ...
Παράθεση
 
 
#2 Stelios_F 02-04-2016 10:53
Η κατάσταση επιδεινώνεται εβδομάδα με την εβδομάδα και λίγοι το καταλαβαίνουν αυτό. Νομίζω είμαστε μπροστά στην αντιμετώπιση του τρόμου της ανομβρίας για το Late Spring ... έρχεται και καλοκαίρι ....
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση