Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 167 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠε, 18 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Ανομβρίας...συνέχεια με αισθητή ζέστη για την εποχή - Προεπισκόπηση τάσης καιρού για το 2ο δεκαήμερο του Απριλίου 2016

Ανομβρίας...συνέχεια με αισθητή ζέστη για την εποχή - Προεπισκόπηση τάσης καιρού για το 2ο δεκαήμερο του Απριλίου 2016

MT8 Athen ens-12-04-2016b
 
 
 
Ασυνήθιστα ζεστός και ξηρός αναμένεται να είναι ο καιρός τουλάχιστον τις επόμενες 6 - 8 ημέρες στη χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά τις υψηλές θερμοκρασίες.
Βρισκόμαστε στη καρδιά της Ανοιξης με τη δυναμική του βόρειου πόλου να εξασθενεί εβδομάδα με την εβδομάδα , όπου συνεπάγεται πως περιορίζονται και τα όποια φαινόμενα μπορεί να προκύψουν από διελεύσεις βαρομετρικών συστημάτων.  Η λέξη "βροχή" τείνει να γίνει σπάνια και η εξέλιξη του καιρού δεν φαντάζει ιδανική για τους καιρόφιλους. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά ερωτήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια είναι το μέχρι πότε θα συνεχιστεί η "ηρεμία" που διέπει την ατμόσφαιρα τη φετινή χρονιά. Είναι πολύπλευρο ζήτημα , με πολλά υποερωτήματα παράλληλα με προσεγγιστικές απαντήσεις και όχι απόλυτες ή και δεδομένες.


Στο παραπάνω γράφημα διακρίνουμε τη τάση του καιρού (για την Αθήνα) τις επόμενες 15 - 17 ημέρες , με χαρακτηριστικό δείγμα την απουσία των γραφημάτων του υετού (βροχής) στο κάτω τμήμα , αλλά και την μεταφορά θερμών αερίων μαζών με συνοδεία μερικής ποσότητας Αφρικάνικης σκόνης από τις 13 - 14 Απριλίου , έως και τις 19 - 20 . Οι θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική θα εκτοξεύσουν το θερμόμετρο και θα φτάσει τουλάχιστον τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου , ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και 30-32 βαθμούς στις ηπειρωτικές περιοχές. Αντίθετα στις παραθαλάσσιες περιοχές η αίσθηση της ζέστης θα είναι λιγότερη.
 
gfsnh-0-48-14-04-2016
Ο περιορισμός της δυναμικής των συστημάτων του βόρειου πόλου σε συνδιασμό με την ανύψωση του υποτροπικού αεροχειμάρρου και των αντικυκλωνικών πεδίων στη μέση τροπόσφαιρα και πάνω από τη Μεσόγειο εξαναγκάζει μέρος των βαρομετρικών συστημάτων της κύριας κυκλοφορίας να εισέρχονται στον Ατλαντικό Ωκεανό , δίνοντας μια πάσα στις θερμές αέριες μάζες της βόρειας Αφρικής να καλύψουν μεγάλο μέρος των χωρών της νότιας Ευρώπης. Με τον συνδιασμό αυτό , τις επόμενες ημέρες ο καιρός καθίσταται ζεστός τόσο στις νότιες περιοχές των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο , όσο και στις χώρες των νοτίων Βαλκανίων (Ελλάδα / Ιταλία)
 
 


Ας δούμε περιληπτικά τη τάση του καιρού για το επόμενο 10ήμερο:

12 - 16 Απριλίου 2016:
Σε γενικές γραμμές ο καιρός θα είναι αμιγώς καλός σε όλη τη χώρα με λίγες αραιές νεφώσεις κυρίως το διάστημα 13 - 15 Απριλίου. Πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες βροχές τη Πέμπτη στα ηπειρωτικά καθώς ο καιρός θα είναι μερικώς νεφελώδης. Παράλληλα το ίδιο διάστημα ευνοείται ξανά η μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης και η ατμόσφαιρα καθίσταται ελαφρώς ή μερικώς θολή.
Οι άνεμοι αναμένονται να πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις στα πελάγη (12 - 14 Απριλίου) , ενώ ύστερα αναμένονται να στραφούν σε δυτικούς / νοτιοδυτικούς με ένταση 4-6 μποφώρ τη Πέμπτη και τη Παρασκευή.
Η θερμοκρασία παρουσιάζει αισθητή άνοδο σε όλη τη χώρα και αναμένονται μέγιστες θερμοκρασίες από 27 έως 31 βαθμούς Κελσίου , κυρίως προς τη Τετάρτη και τη Πέμπτη στα κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα.

17 - 21 Απριλίου 2016:
Δεν μεταβάλλεται ο καιρός και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο της ξηρασίας και των θερμών αερίων μαζών. Το διάστημα 17 έως και 21 Απριλίου ο καιρός θα είναι καλός σε όλη τη χώρα με αραιές κατά τόπους νεφώσεις . Οι άνεμοι εξασθενούν στα πελάγη μετά το σύντομο διάστημα της ενίσχυσης των δυτικών - νοτιοδυτικών ανέμων , και θα επικρατούν με ασθενή ένταση και από μεταβλητές διευθύνσεις.
Η θερμοκρασία συνεχίζει να μας απασχολεί με τις μέγιστες τιμές της να αγγίζουν τους 28 με 30 , ίσως και 32 βαθμούς Κελσίου κυρίως στις στεριανές υπήνεμες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

*Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η εκτιμώμενη θερμοκρασία που δίνεται δεν αποτελούν απόλυτες τιμές καθώς οι μορφολογικοί γεωγραφικοί παράγοντες κάθε περιοχής παρουσιάζει συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες μπορούν να μεταβάλλουν είτε προς τα πάνω , είτε προς τα κάτω τη τιμή της θερμοκρασίας.

Με λίγα λόγια ο καιρός μας κλείνει το μάτι για πρώιμες καλοκαιρινές συνθήκες , χωρίς να αποκλείεται να είναι μια πρόγευση αυτών που θα επακολουθήσουν κατά τη διάρκεια του φετινού Καλοκαιριού.

Οσον αφορά για το καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας και ανήμερα του Πάσχα , η τάση του καιρού παραμένει ασαφής και δεν μπορεί να γίνει ακόμα ασφαλής εκτίμηση
Νεότερα για το καιρό της Μεγάλης εβδομάδας και το Πάσχα θα έχουμε σε λίγες ημέρες.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης

Σχόλια   

 
+3 #1 snowlover 12-04-2016 12:43
Μπράβο, Στέλιο! Πολύ ωραίο και μελετημένο το άρθρο σου και με πολύ σωστή την παρατήρηση ως προς τη θερμοκρασία.
Τώρα θα προτιμούσαμε να έγραφες για κάτι πιο ενδιαφέρον ,καιρικά , αλλά όπως λένε "Δεν φταίει ο αγγελιοφόρος για τα νέα που μεταφέρει".
Καλή επιτυχία και στο προγνωστικό κομμάτι.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση