Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 165 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τρ04232024

Last updateΔε, 22 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες. Βροχερή προοπτική στο τέλος του μήνα. Μακροπρόθεσμη τάση καιρού για το 3ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2016

Βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες. Βροχερή προοπτική στο τέλος του μήνα. Μακροπρόθεσμη τάση καιρού για το 3ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2016

Σε Φθινόπωρο για "επιλεκτικές περιοχές" εξελίσσεται η εποχή τη τρέχουσα περίοδο με τις βροχές να είναι εμφανέστατες στη δυτική Ελλάδα , και κατά πολύ λιγότερο στα ανατολικά και νότια τμήματα , δημιουργώντας πολύ μεγάλες διαφορές στα ετήσια ποσά βροχόπτωσης μεταξύ της δυτικής και ανατολικής Ελλάδας. Πέρα από ένα ξηρό κρύο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας (21-24 Νοεμβρίου) όπου αναμένεται εκ νέου ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο με πιθανότητα λίγων πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας , η εξέλιξη φαίνεται να παρουσιάζει ενδιαφέρον τις τελευταίες 3-4 ημέρες του Νοεμβρίου με την έλευση νέων σημαντικών βροχοπτώσεων από τα δυτικά.

Ας δούμε τα σημαντικότερα καιρικά "Highlights" που αναμένουμε μέχρι και το τέλος του μήνα.

gfs z500 mslp eu 2-18-11-2016
Διάστημα 18 - 21 Νοεμβρίου 2016
1) Το πρώτο διάστημα από 18 έως και 21 Νοεμβρίου , προβλέπεται γενικευμένη βελτίωση του καιρού στη περιοχή των Βαλκανίων , κατ'επέκταση και στη χώρας μας , όπως και σε μέρος της ανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα η αποκομμένη διαταραχή σε συνδιασμό με το αβαθές χαμηλό στα παράλια της βόρειας Αφρικής (Τυνησία / βορειοδυτική Λιβύη / κεντρική Μεσόγειος) θα κινηθεί αργά ανατολικά δίνοντας διαδοχικές βροχοπτώσεις , όπως και στη περιοχή της Σικελίας και πιθανώς και της νότιας Ιταλίας. Μέρος του συγκεκριμένου συστήματος ίσως επηρεάσει μεταξύ 20-21 τα Επτάνησα.  Αντίθετα στη βορειοδυτική Ευρώπη , διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα δίνουν βροχερό καιρό με συνοδεία ισχυρών ή και θυελλωδών ανέμων κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο , την βόρεια Ισπανία , την Πορτογαλία και τη δυτική - βόρεια Γαλλία. 
 
 

gfs z500 mslp eu 18-22-11-2016
Διάστημα 22 - 25 Νοεμβρίου 2016
2) Παραμένουν οι καλές καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων , ενώ παράλληλα ενισχύονται οι βοριάδες στο Αιγαίο πέλαγος με πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και βόρεια τμήματα. Στο ίδιο διάστημα ενδεχομένως να σημειωθούν και λίγες παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά ορεινά τμήματα.  Η πτώση της θερμοκρασίας δεν θα είναι ιδιαίτερα αισθητή στη δυτική Ελλάδα.  Αντίστοιχα βελτιωμένος καιρός θα είναι και στην ανατολική Ευρώπη με πιθανότητα παγετού τις βραδυνές και πρωινές ώρες , όπως και εμφάνιση ομίχλης.  Αντίθετα στη δυτική πλευρά της Ευρώπης , μέρος των διαδοχικών βαρομετρικών συστημάτων θα αποκοπεί δίνοντας ισχυρές βροχές και άνοδο της θερμοκρασίας στη περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου και τη δυτική Μεσόγειο. Το σύστημα αυτό κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα κινηθεί ανατολικά τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου.



gfs z500 mslp eu 37-27-11-2016
Διάστημα 26 - 30 Νοεμβρίου 2016
3) Εμφάνιση βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο θάλασσα και την Ιβηρική χερσόνησο, όπου και θα δώσουν βροχοπτώσεις στις γύρω χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα. Αντίστοιχα και στην Ελλάδα περιμένουμε εμφάνιση σημαντικών βροχοπτώσεων το ίδιο διάστημα στη δυτική Ελλάδα και όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα και στην υπόλοιπη χώρα. Στη βορειοδυτική Ευρώπη ο καιρός βελτιώνεται πρόσκαιρα χωρίς να λείπουν οι διελεύσεις μερικών ήπιων βαρομετρικών συστημάτων όπου και εκεί θα δώσουν βροχοπτώσεις.  Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τάση για τη πρώτη σοβαρή κατάβαση πολικού ψύχους από τη βορειοδυτική Ρωσία προς την ανατολική Ευρώπη και σε τμήμα της δυτικής Ασίας. Το σενάριο αυτό μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά , χωρίς όμως να αποκλείεται η κατάβαση αυτή να συμπεριλαμβάνεται στην "έγκυρη" τάση των μοντέλων.
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Σχόλια   

 
+3 #1 Pindos man 18-11-2016 12:15
Εξαιρετικη αναλυση της καιρικης κουζινας στη χωρα μας και γενικα στην Ευρωπη για τις επομενες μερες!
Παράθεση
 
 
+1 #2 ringo2 18-11-2016 13:47
ωραια αναλυση καλη επιτυχια
Παράθεση
 
 
+1 #3 κατσουνης 18-11-2016 14:05
μπραβο στελιο καλη επιτυχια!!!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση