Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 153 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τρ04232024

Last updateΔε, 22 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις "Μαστίγιο και.. καρότο" - Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού για το 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2017

"Μαστίγιο και.. καρότο" - Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού για το 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2017

winter wallpaper


Λίγο πριν την μετάβαση -χρονικά- στην αγαπημένη εποχή των καιρόφιλων , εκείνη του Χειμώνα , οι προβλέψεις του επόμενου διαστήματος δίνουν και παίρνουν για το αν ο Δεκέμβριος αποκτήσει ένα αμιγώς χειμωνιάτικο χρώμα ή αν θα συνεχίσει να λειτουργεί με τακτικές "Νοεμβρίου" όσον αφορά την κυκλοφορία των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και κατ' επέκταση στη χώρα μας.

gfsnh-1-60-28-11-2017  ECH0-168.GIF-28-11-2017
Η δεξαμενή ψύχους εντός του αρκτικού κύκλου βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητική "φόρμα" με την διαρκή συσσώρευση πολικών αερίων μαζών έτοιμη να ξεχυθεί σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και κάπου εδώ έρχεται το καρότο.
Η εναρκτήρια περίοδος της εποχής του Χειμώνα δείχνει τη πρώτη γενικευμένη κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών της σεζόν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης , με αρνητικές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της βορειοδυτικής - κεντρικής - ανατολικής Ευρώπης μέσα στο 1ο δεκαήμερο του μήνα.
Όλα δείχνουν μια ιδανική εικόνα για να τοποθετηθεί και η χώρα μας στο διάβα μίας πρώτης "καλής" χειμωνιάτικης κατάβασης χωρίς να συνυπολογίζονται παράπλευρες παράμετροι που ενδεχομένως να αφήσουν στο τέλος μια γλυκόπικρη γεύση.

ecmwf z500 mslp eu 5-28-11-2017    ecmwf z500 mslp eu 8-28-11-2017



ecmwf z500 mslp eu 9-28-11-2017  ecmwf z500 mslp eu 10-28-11-2017

Το τελευταίο πενθήμερο του 1ου δεκαημέρου (6-10 Δεκεμβρίου) υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις για μεταβολή του καιρού στη χώρα μας με απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε χειμωνιάτικες τιμές και όλα εξαρτώνται από τον συνδιασμό: Θέση του Αζορικού αντικυκλώνα - Θέση της ψυχρής αέριας μάζας στη κεντρική Ευρώπη (1-4 Δεκεμβρίου).
Κάπου εδώ έρχεται το μαστίγιο.
Ο Αζορικός αντικυκλώνας τις τελευταίες εβδομάδες μας έχει δείξει κάποια υποτυπώδη σημάσια μεσημβρινής κυκλοφορίας αλλά σε λάθος σημείο. Η συνεχής κατάβαση των διαταραχών από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς στη κεντρική Μεσόγειο (προσφάτως η εβδομαδιαία κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα μας) εξαναγκάζουν το αντικυκλωνικό πεδίο να μετατοπιστεί αρκετά δυτικότερα και εντός του Ατλαντικού ωκεανού με αποτέλεσμα το θέμα "πτώση της θερμοκρασίας" στη χώρα μας , να αποτελεί (ακόμα) ένα μακρινό σενάριο.
Το διάστημα 6 με 10 Δεκεμβρίου διαφαίνεται σε θεωρητικό επίπεδο μια χειμωνιάτικη ψυχρή εισβολή στη χώρα μας με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από τη κατάβαση δεύτερης διαδοχικής ψυχρής αέριας μάζας. Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψην είναι η γρήγορη κατάρρευση του Αζορικού αντικυκλώνα από τα δυτικά της Μ.Βρετανίας προς τα νοτιοανατολικά με την κύρια μάζα του ψύχους να μην έρχεται κατευθείαν στα νότια Βαλκάνια αλλά να προσπερνάει ξυστά τη χώρα μας από τα βόρεια σύνορα και το κύριο μέρος του ψύχους να στέκεται στα βόρεια Βαλκάνια, τα φαινόμενα να είναι ελάχιστα και το κρύο να είναι κατά βάση ξηρής φύσεως.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να διαχωρήσουμε το 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου σε 2 μέρη:
1 - 4 Δεκεμβρίου:

- Επικράτηση ισχυρών /θυελλωδών νοτίων ανέμων στα πελάγη με ένταση 7 έως 9 Μποφώρ.
- Κανονικές θερμοκρασίες έως ελαφρώς υψηλότερες για την εποχή.
- Μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.
- Σημαντικές βροχές διαρκείας στη δυτική Έλλαδα και αρκετά άστατος καιρός στις υπόλοιπες περιοχές.
- Πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά - κεντρικά και βόρεια ορεινά άνω των 1700-1800μ.

5 - 10 Δεκεμβρίου:
- Απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε χειμωνιάτικα επίπεδα. Τσουχτερό κρύο σε βόρεια και ανατολικά.
- Ενίσχυση των βορείων ανέμων

- Τοπικές βροχές ή καταιγίδες δυτικά και νότια. Τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ημιορεινά / ορεινά στα ανατολικά και βόρεια τμήματα (πιθανόν και στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας). Αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας.
(Η επικράτηση του σεναρίου κυμαίνεται περίπου στο 50-70%. Για οποιαδήποτε αλλαγή θα υπάρξει νέα ενημέρωση για το επίμαχο διάστημα).

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Σχόλια   

 
+1 #1 Pindos man 29-11-2017 09:37
Εξαιρετικη Στελιο,καλη επιτυχια
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση