Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 203 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04192024

Last updateΠε, 18 Απρ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις "Στο δρόμο του Χειμερινού ηλιοστασίου" - Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού Ελλάδος 2ο Δεκαήμερο Δεκεμβρίου 2017

"Στο δρόμο του Χειμερινού ηλιοστασίου" - Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού Ελλάδος 2ο Δεκαήμερο Δεκεμβρίου 2017

snow-road


Περίπου 10 ημέρες μας χωρίζουν μέχρι το Χειμερινό ηλιοστάσιο , την αστρονομική θέση της Γης όπου το βόρειο ημισφαίριο θα βρεθεί στη μικρότερη διάρκεια της ημέρας σηματοδοτώντας και πρακτικά για τους επόμενους τρεις μήνες την χειμερινή εποχή.  Μπορεί στην Ευρώπη ο χειμώνας να μπήκε πολύ δυνατά τις προηγούμενες ημέρες με πυκνές χιονοπτώσεις σε πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο , το Άμστερνταμ , το Παρίσι , το Βερολίνο και άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ,όμως στην Ελλάδα αυτή η εικόνα δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα. 

Από τις αρχές Νοεμβρίου ο επικρατέστερος καιρός έως και αυτές τις ημέρες , είναι ο καιρός "νοτίου" τύπου , με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε κανονικά έως και λίγο υψηλότερα για την εποχή επίπεδα , τη μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης και τις εξαιρετικά πολλές έως ακραίες βροχοπτώσεις με περιορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα με εξαίρεση τις βουνοκορφές άνω των 1300-1500μ.

Το επόμενο δεκαήμερο χωρίζεται σε 2 πρόσωπα και φτάνουμε σε ένα σταυροδρόμι αλλαγής της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

evropaikos-xartis-sos1

 

Στο πρώτο διάστημα: 13-16/12/2017 , η χώρα μας θα βρεθεί για μια ακόμα φορά υπό την πολιορκία των νοτιάδων , με πολλές βροχές κυρίως σε δυτικά - κεντρικά και βόρεια αλλά και τα υπόλοιπα τμήματα , την μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης και την άνοδο της θερμοκρασίας. Στο ίδιο διάστημα , κύμα ψύχους θα αρχίσει και πάλι να κατεβαίνει από τη ζώνη του αρκτικού κύκλου στην Ευρώπη , επηρεάζοντας περισσότερο τη βόρεια - κεντρική και μέρος της ανατολικής Ευρώπης. Χιόνια σε χαμηλό υψόμετρο θα πέσουν στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (Γερμανία / Πολωνία / Αυστρία / Σκανδιναβία) και το κρύο θα είναι τσουχτερό.


evropaikos-xartis-sos2

 

 

Στο δεύτερο διάστημα: 17-21/12/2017 , πεδίο υψηλών πιέσεων θα καλύψει τη δυτική - κεντρική και μέρος της βόρειας Ευρώπης με τις καιρικές συνθήκες να βελτιώνονται αισθητά και το θερμόμετρο να ανεβαίνει σε κανονικά ή και λίγο υψηλότερα για την εποχή επίπεδα. Το κύμα ψύχους της κεντρικής Ευρώπης φαίνεται πως θα αρχίσει να πολιορκεί τις Βαλκανικές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι ψυχρές αέριες μάζες θα μετατοπιστούν ανατολικότερα , θα λάβουν άξονα από την ανατολική - βορειοανατολική Ευρώπη και θα τέμνει τις χώρες νοητά προς τα νοτιοδυτικά έως και τις χώρες της βόρειας Αφρικής. Στο διάστημα αυτό , αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας αρχικά με νέες βροχοπτώσεις στα πεδινά τμήματα , χιονοπτώσεις στα περισσότερα ορεινά της δυτικής - κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ενώ όσο πλησιάζουμε στις ημερομηνίες 20-21/12 , το κρύο θα αρχίσει να γίνεται αισθητό σχεδόν σε όλη τη χώρα με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν υψόμετρο στα κεντρικά και βόρεια τμήματα , πιθανόν και στα κεντροδυτικά. 
Η νοτιοανατολική Ελλάδα φαίνεται ότι θα επηρεαστεί λιγότερο από το κύμα ψύχους με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται λίγο πιο κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες στα πελάγη και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στο διάστημα 19-21/12/2017.

 


Όσον αφορά το διάστημα 22/12 έως και τα Χριστούγεννα , με τα τελευταία στοιχεία ο καιρός φαίνεται πως θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση και η θερμοκρασία σταδιακά θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε σε λίγες ημέρες.

Αναλυτική ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Σχόλια   

 
#1 Pindos man 13-12-2017 07:45
Καλη επιτυχια Στελιο,ερχεται η πρωτη ψυχρη σοβαρη αλλαγη του καιρου!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση